havadurum

“Vahşi madenciliğe verilecek bir gram suyumuz yok!”

Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Filiz Tekin, Şahinli Köyü`nde yapılacak ÇED toplantısı öncesi tüm Çanakkalelileri ve yörede yaşayan köylüleri iş işten geçmeden mücadele etmeye çağırdı.

864
 
 
Şahinli Köyü`nde yapılacak ÇED toplantısı öncesi açıklama yapan Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Filiz Tekin; Lapseki merkez başta olmak uzere, Umurbey, Çardak, Adatepe, Hacıömerler, Yeniceköy, Subaşı, Suluca, Kemiklialan, Yapıldak, Musaköy, Sindal, Gökköy ile Kocaveli`nin madencilik çalışmaları nedeniyle zarar göreceğini söyledi. Tekin; “Batı Anadolu Madencilik tarafından Çanakkale İli, Lapseki İlçesi Şahinli ve Kocabaşlar köylerinde bulunan ve sondaj çalışmaları büyük ölçüde bitirilen, “Kestanelik altın-gümüş madeni işletme ve zenginleştirme tesisi” projesi planlanmaktadır. Adı geçen projenin ÇED halkı bilgilendirme toplantısı 24 Aralık Çarşamba günü saat 11:00 da Lapseki İlçesi Şahinli köyünde yapılacaktır” dedi.
 
“Biz bu filmi daha önce de izlemiştik!”
Tekin sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yaklaşık üç yıl önce de aynı yerde minyatür denecek ölçüde küçük bir proje planlanmış, ilgili projede sadece cevher (kayaç) üretimi esas alınmış, üretilen cevherin (kayaçların) Kirazlı’ya taşınacağı belirtilmişti. O gün de sergilenen bu filme inanmamıştık! Bugün, o zaman söylenenlerin doğru olmadığı görüldü. Şahinli’de maden işletme-zenginleştirme tesisi yapılacağı bugünkü projeden anlaşılmaktadır. Bugünkü planlanan proje eskiye göre neredeyse 2 700 kat büyütülerek kapasite 30 bin tonlardan 80 milyon tonlara çıkmış ve siyanür kullanılarak işletme planlanmıştır.”
 
“Bir damacana suya bir damla siyanür katsak içer misiniz?”
Kullanılacak siyanür miktarının 160 bin ton civarında olacağına dikkat çeken Tekin; “Siyanürün kendisi toprakta, suda ve havada çok kuvvetli bir zehir olduğu gibi, altını ayrıştırırken toprakta uyur halde bulunan kendisinden daha zehirli ağır metalleri açığa çıkarmaktadır. İşletme sırasında ağır metalleri açığa çıkarılmış 80 milyon tona yakın zehirli atık Lapseki sırtlarına gelişigüzel bırakılacaktır. Siyanür liçi (püskürtme, yıkama) yöntemi ile cevher zenginleştirilirken, bir ton öğütülmüş kayaca 3 ton su hesabı ile 240 milyon ton suyumuz da 8 yıllık işletme döneminde kirletilerek yok edilecektir. Kirletilecek yeraltı sularının haddi hesabı belli değildir. Sondajlar aşamasında bile, başta Şahinli’nin içme suları olmak üzere yöredeki çeşmelerden ve kaynaklardan bulanık sular akmıştır. Bu durum Çanakkale Çevre Platformunun gözetiminde Milletin Vekili Mehmet Daniş tarafından da belgelenmiştir. Lapseki Kaymakamlığı’nın olaya el koyması köylülerin yardım çığlıkları ile hem Çanakkale Belediyesi hem de Lapseki Belediyesi günlerce Şahinli Köyüne içme suyu taşımıştır. Bugün de Şahinli köyü çeşmelerinden su içilememektedir” şeklinde konuştu.
 
“Bayramdere Barajı ve Umurbey Barajı vahşi madencilik için kurulmamıştır!”
Yörede yaşayan, bölgeden su içen, hava soluyan, yöre ürünleri ile beslenen tüm yurttaşlar ile bölgede üretim yapan tüm üreticileri iş işten geçmeden mücadeleye çağıran Tekin; “Şahinli maden işletmesinde, 8 yıllık dönemde kullanılacak 240 milyon tonluk suyun nereden sağlanacağı belli değildir. Söz konusu işletme Bayramdere Barajı ile Umurbey Barajının su toplama havzasındadır. Bu yüzden her iki barajın geleceği ve su toplama havzası büyük risk altındadır. Söz konusu barajların suları zaten planlanan sulama sahalarına yetmemektedir. Bu barajlardan şirketlere verilecek bir gram suyumuz yoktur. Anlaşılacağı gibi Lapseki merkez başta olmak üzere, Umurbey, Çardak, Adatepe, Hacıömerler, Yeniceköy, Subaşı, Suluca, Kemiklialan, Yapıldak, Musaköy, Sindal, Gökköy, Kocaveli bu vahşi madencilikten çok zarar görecektir. Yörede yaşayan, bölgeden su içen, hava soluyan, yöre ürünleri ile beslenen tüm yurttaşlarımız ile bölgede üretim yapan tüm üreticilerimizi iş işten geçmeden bu felaketi durdurmak için mücadeleye çağırıyoruz. Bu amaçla, 24 Aralık saat 11:00 da Şahinli Köyü`nde yapılacak ÇED toplantısına tüm Çanakkale halkını davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Paylaş