“Uyarı yoksa ceza da olamaz”

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, hukuk devletinin bir erki olan idarenin görevinin, öncelikle bireylerin kuralları ihlal etmesini bekleyip cezalandırma yoluna gitmesi değil, kurallara uygun davranma düzeyini ve alışkanlığını geliştirmek olduğunu belirtti. Bunun üzerine açıklama yapan TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, “Biz de Çanakkale`de de trafik kontrolü ve radar uygulamalarının sürücülere yönelik uyarılarla yapılmasını istiyoruz” dedi.

860
 
 
Manisa’nın Alaşehir ilçesinde 2013 yılında radarla hız kontrolü sırasında araç sürücüsü F.A.’nın hız limitini aşması üzerine 343 TL idari para cezası uygulanmasının ardından para cezasının iptali için Alaşehir Sulh Ceza Mahkemesine yapılan itiraz önemli bir sonuca neden oldu. Alaşehir Sulh Ceza Mahkemesi, radar kontrolü yapılan yerde radar işaretinin bulunmadığı, gerekli yasal uyarılar usulüne uygun bir şekilde yapılmadan kesilen para cezalarının hukuki mesnedinin bulunmadığını belirterek, itirazın haklı olduğu kanaatine verdi ve para cezasının kaldırılmasına karar verdi. Bu karara karşı Emniyet Genel Müdürlüğü mahkemenin gerekçesinin kanuna aykırı olduğuna ilişkin başvuruda bulundu. Adalet Bakanlığı da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak kanun yararına bozma talebinde bulundu. Ancak Yargıtay, kararı bozmadığı gibi bir de onadı.
 
 
Berkit`ten çağrı
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, ise yaptığı açıklamada Yargıtay`ın kararını hatırlatarak Çanakkale Emniyet Müdürlüğü yetkililerine de çağrıda bulundu. Çanakkale`deki radarlı kontrollerde ve uygulamalarda sürücülerin önceden uyarılması gerektiğini ifade eden Berkit, “Biz de Çanakkale`den bu uyarıyı yapıyoruz. Bundan böyle uyarı yapılmadan kesilen radar cezalarını ve trafik kontrolü cezalarını mahkemeye taşıyacağız. Yargıtay`ın aldığı bu karar sürücüler açısından çok önemlidir. Hiç olmadık bir yerde saklanılıp `geçtin` diyerek ceza kesilmesini doğru bulmuyorum” ifadelerini kullandı.
Paylaş