havadurum

“Ulusalcı olmak CHP’li olmanın gereğidir”

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki konuşması sırasında söylediği “Kürt milliyetçiliğini bana `ilericilik` ve `bağımsızcılık` diye yutturamazsınız. Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz.” sözlerinin ardından CHP içindeki ‘ulusalcılık’ tartışması küçük bir aranın ardından tekrar başladı.

722
“Yenilenen CHP”, “Yeni CHP” ve “Değişim” gibi CHP’nin yeniden kimliklendirildiği bir süreçte İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in açıklamaları CHP içindeki eskimeyen ‘Ulusalcılık’ tartışmalarına neden oldu. CHP’deki ‘Ulusalcılık’ tartışmalarına değinen CHP Çanakkale eski Milletvekili Ahmet Küçük oldu. Küçük; “Ulusalcı olmak CHP’li olmanın gereğidir. Tıpkı devrimci, halkçı, laiklikten yana ve bunların tamamını kapsayan Atatürkçü olmak gibidir” dedi.
 
Çanakkale OLAY Haber Merkezi olarak böylesi bir sürecin ardından “CHP Milliyetçi bir parti mi?”, “CHP’nin Ulusalcılığa bakış açısı nedir?”, “Parti içindeki ulusalcılık tartışmaları 2014 seçimlerini ne derecede etkiler? Ya da etkiler mi? sorularına bağlı olarak kentteki CHP’nin önde gelen isimlerinin görüşlerini alıyor… CHP’deki ‘Ulusalcılık’ tartışmalarına değinen CHP Çanakkale eski Milletvekili Ahmet Küçük oldu…
 
“CHP Milliyetçiliği, Atatürk Milliyetçiliği’dir”
Çanakkale’yi üç dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil eden CHP’nin önemli dinamiklerinden biri olan Ahmet Küçük, CHP’nin ilkelerinin altı ok ile şekillendiğini ve CHP’nin sosyal demokrasinin evrensel ilkelerini benimseyen bir parti olduğunu hatırlattı. Küçük, “CHP’nin temel görüşleri öncelikle altı okta şekillenmiş ve 1980 sonrası CHP yeniden açıldığında bu ilkelere ilaveten sosyal demokrasinin evrensel değerleri de kabul edilmiştir. 6 temel ilke içinde yer alan milliyetçilik; bir ırk, soy, din, mezhep çağrışımı yapmadan; birleştirici ve Anadolu Rumeli coğrafyasında yaşayan tüm insanları ortak ilke ve heyecanlarda buluşturmayı amaçlayan Atatürk milliyetçiliğini ifade eder” dedi.
 
“Bütünleştirmek, gerçek solculuktur”
CHP’li eski vekil Ahmet Küçük, solcu olmanın anti-emperyalist olmayı gerektirdiğini ve ulusalcı olmanın solcu olmanın birinci şartı olduğunu dile getirdi. Küçük, açıklamasında “Türkiye’de birleşmeyi, insanları ortak heyecan ve fikirlerde bütünleştirmeyi amaçlamak; gerçek solculuktur. Solcuların görevi farklılıkları ortaya çıkararak bunları kışkırtmak ve toplumda bu farklılıklardan çatışma yaratmak değildir, olamaz. Solcu olmak önce antiemperyalist olmayı, sömürüye karşı çıkmayı ve eşitlikçi olmayı gerektirir. Benim anlayışıma göre ulusalcı olmak solcu olmanın birinci şartıdır. Kendi ulusunun çıkarlarını savunmayan, dünyada insanların kardeşliğini ve eşitlikçiliğini nasıl savunacak? Burada bir yanlışlık ve eksiklik yoktur” dedi.
 
“Ulusalcı olmak CHP’li olmanın gereğidir”
“Ulusalcı olmak CHP’li olmanın gereğidir. Tıpkı devrimci, halkçı, laiklikten yana ve bunların tamamını kapsayan Atatürkçü olmak gibidir” diyen Küçük, açıklamalarına şu şekilde devam etti; “Ve bütün bu aydınlanmacı, ilerici değerleri savunmak, solculukla çatışan değil örtüşen bir anlayıştır. Bu tartışma çerçevesinde CHP’nin özellikle AKP cephesi tarafından sert eleştirilere maruz kalması; CHP’nin değil AKP’nin içine düştüğü savrulmayı gösterir. Kendisine muhafazakar diyen bir parti, ülkesinin içinde ayrışmayı ve çatışmayı özendirecek davranışlara prim vermez. Bölgemizde meydana getirilen çatışma ve ayrışma ortamı hızla Türkiye’yi de içine almak üzerinedir. Hepimizin görevi ülkemizde yaşayan halklar arasında bütünleştirici bir anlayışı desteklemektir. Toplumu birleştirmek ve bu konuda gayret sarfetmek yerel seçimleri de CHP açısından olumlu etkiler.”
 
“CHP, Atatürk’ün partisidir”
“Yeni CHP diye bir anlayışı ve yaklaşımı tanımıyorum ve doğru bulmuyorum” diyen Küçük, “yeni CHP” ve “CHP’nin önce genel başkan ardından da tüzük değişiklikleri ile yenilendiği” söylentilerine de şu şekilde cevap verdi; “CHP’nin programı da tüzüğü de değişmemiştir. Program ve tüzükte güncelleştirmeler yapılsa bile bu, partinin adının yeni olarak anılmasını gerektirmez. CHP Atatürk’ün partisidir, Türkiye’nin kuruluş felsefesine, üniter yapısına ve Mustafa Kemal’in aydınlanmacı anlayışı yanında sosyal demokrasinin evrensel değerlerini benimser. Yeni CHP tanımını yapanlar bundan farklı ne söylediklerini öncelikle ortaya koymalıdırlar. CHP’de iki şey olmaz: Atatürk ve Atatürkçülük kötülenemez, Türkiye’nin kuruluş referanslarına ve üniter yapısına karşı çıkılamaz. CHP’ye yeni gelenler vardır ve her zaman olacaktır ama bu CHP’nin adının başına yeni sıfatının gelmesini gerektirmez.”
 
“1989 başarısını yakalayabiliriz”
CHP’li Küçük, CHP’nin 2014 seçimlerine yönelik düşünceleri konusunda ise 1989 yerel seçimlerini hatırlattı. Küçük, “Öncelikle Çanakkale’de il genel meclisinde birinci parti olacağımızdan ve 1989 belediye seçimleri başarısını tekrarlayacağımızdan hiçbir kuşkum yoktur. Türkiye’de de genel oy oranımızı yüzde 30’ların üzerine taşıyacağımızı düşünüyorum. CHP ana muhalefet olması ve savunduğu görüşler, kadro yapısı ile iktidarın her zaman alternatifidir. AKP’nin Türkiye’yi sürüklediği olumsuz koşulları ancak CHP felsefesi ve onun aydın, dinamik kadroları ortadan kaldırabilir” dedi.
 
“Alt kimlikler herkesin şerefidir”
Küçük son olarak ise, konuşmasına “Bu tartışmalara yol açan Birgül Ayman Güler’in meclis konuşmasının planlı ve görüş açıklamaya yönelik bir konuşma olduğunu düşünmüyorum” diyerek devam etti. “Meclisin sıcak tartışma ortamında bir laf dalaşı sonrasında, doğrulanma içermeyen bir görüş ortaya konmuştur” diyen Küçük, açıklamasını şu sözlerle tamamladı; “Daha sonraki açıklamalarında Türk ulusu ve diğer alt kimlikler hakkındaki görüşünü açıklamıştır. Malum konuşmada ‘Kürt milliyeti Türk ulusu ile eşit değildir’ yerine ‘aynı’ değildir demiş olsaydı, zaten kötü niyetli birçok tartışmanın önünü açmamış olurdu. Alt kimlikler; herkesin şerefi, Türklük ise üst kimliğimizdir. Türk milletinin; Kürt’ü, Çerkez’i, Laz’ı, Boşnak’ı, Manav’ı, Pomak’ı, Arnavut’u, Yörük’ü vs. vardır.”
 
Haber: Seçkin Sağlam
Paylaş