İl başkanlığını Karagöz kazandı
Kongrede 535 delegeden 491delege oy kullanırken Hamza Karagöz 370, Hasan Gürbüz 119 oy aldı. 2 oy da geçersiz sayıldı. Seçim sonunda İl başkanlığına yeniden seçilen Hamza Karagöz`ün listesi ise şu isimlerden oluştu: Halil Aksoy, Işıl Bozyiğit, Mehila Danacı, Cevat Erken, Şaziment Ercümen, Ramazan Gül, Ali Gür, Murat Hoşgör, Turan Karakoyun, Memnune Kardaş, Emine Kardelen, Saffet Kocabaş, Hüseyin Koç, Şerife Maya, Nihat Oral, Hikmet Özgen, Sevil Özyurt, Mehmet Tutkun, Mehmet Türken, Erdinç Üzden.
Günaydın’ın aktardığı gerçekler de etkilemedi.
CHP’nin yereldeki aktörleri birbirlerini suçlar iken CHP Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Gökhan Günaydın`ın tespitleri çok çarpıcı idi.CHP Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Gökhan Günaydın, "Eğer bir ülkede ekonomi kötüye gidiyorsa, yoksulluk artıyorsa bir ortak kural vardır. Orada faşizm kök salmaya başlar. Bunu çok üzülerek ifade etmek istiyorum ki, Türkiye derin bir faşizm kararlılığında ilerlemektedir" dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi İl Kongresi karşılıklı suçlamaların gölgesinde yapıldı. Prof. Dr. Türkan Saylan Belediye Sosyal tesislerinde gerçekleştirilen kongreye CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş, Serdar Soydan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, CHP Çanakkale Eski Milletvekilleri Ahmet Küçük, İsmail Özay, belde belediye başkanları delegeler ve çok sayıda partili katıldı. Divan başkanlığına CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın seçildi. Kongrede yapılan konuşmalarda adeta parti içi hesaplaşma vardı. Konuşmacılar karşılık suçlamalar yaparken kapalı kapılar ardında gerçekleştirildiği iddia edilen görüşmeler ve delege seçimlerinde yaşanan gelişmeler kongrenin gündemini oluşturdu. Kongrede toplam 491delege oy kullanırken Hamza Karagöz 370, Hasan Gürbüz 119 oy aldı. Cumhuriyet Halk partisi Çanakkale il örgütü önümüzdeki seçimlere Hamza Karagöz ile katılacak.
“Üç yıl seçimle geçecek”
Kongrenin divan başkanlığını yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı seçimi, yerel ve genel seçimlerle farklı bir gündeme doğru gittiğini bildirdi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin en geç 2014 ağustos ayında yapılacağını bildiren Günaydın; “Anayasa mahkemesine yaptığımız başvuru olumlu sonuçlanırsa seçim 2012’de de yapılabilir. Yerel seçimler normal tarihte 2014 Mart ayında olacak. Ancak AKP’nin seçimi 2013 sonbaharına alma girişimi var. 2015 Haziranda genel seçim olacak. O seçiminde 1 yıl öne alınma ihtimali mevcut. Türkiye önümüzdeki üç yılı seçimlerle geçirecek” dedi.
Günaydın şunları söyledi; “Ekonomi büyüyor deniyor. Ama rakamlar konuşulunca tam tersi görülüyor. Özelleştirme geliri, Türkiye`nin 1 yıllık faiz parasını karşılayacak durumda bile değildir. Bakın bugün satacak başka bir şey kalmadığı için geriye kalan birkaç şeker fabrikasını, otoyolları da satmaya niyetlendiler. 1975 kilometrelik otoyolu 25 yıllığına özelleştirmeye çalışıyorlar. Bu otoyolun yıllık geliri 1 milyar liradır. Türkiye`ye 25 yılda 25 milyar liralık gelir kazandıracaktır. Aşağı yukarı 10 milyar liraya satacaklar ve böylece 2012 yılının özelleştirme hedefini tutturacaklarmış. Türkiye 1950’ye sıfır borçla girdi. 2002’ye kadar olan dış borcun tamamını AKP 10 yıllık iktidarında yaptı. Bu ekonominin nasıl olduğunu göstergesidir. Türkiye’nin zor zamanlarda kurduğu tesisler birilerine peşkeş çekildi. Özelleştirme geliri ile bütçe açığının kapatılması büyük bir yalandır. Ekonomi alanında Türkiye de sürdürülemeyecek bir yapı var. Yurttaşın hayatı gittikçe kötüye gidiyor.”
“Korkunun ecele faydası yok”
Kongrede konuşma yapan CHP Çanakkale Eski Milletvekili Ahmet Küçük; “Kongrede herkes sakin. Yarışın sonucunun içine sindirilmiş olarak görüyorum. Kongreler siyasetçilerin hesap verdiği, ufuk açtığı, mesaj ilettikleri platformlardır. Sakinlikten yarar çıkarmalıyız. Kongrelerde taraf olmadan dengeleyici bir anlayış sergilemeye çalıştım. Siyasetteki yarışmanın çatışmaya döndüğü ve yaralar oluşturduğu dönemler var. Yaralar hemen sarılmazsa bu yaralardan kimseye yarar gelmez. Yaralar bir an önce sarılarak fikirlerin yarıştığı platformlar oluşturulmalıdır. Çanakkale siyasetinde kadro derinliği oldukça fazla. Korkulur, çekinilerek ilerde karşımıza çıkılır denilerek siyaset yapılırsa sığlaştırılmış olur. Korkunun ecele faydası yok. Enerjiyi kitlelerle paylaşmazsak, devamlılık olmaz. Birilerini ezerek siyaset uzun ömürlü olmaz. Bazıları şanla gelirler ama orada kalamazlar tekrar belediye başkanı adayı olamazlar. Bulunduğunuz konumu hak edecek işler yapmalısınız. Kazanan herkesi kucaklamalı, kaybedeni de işin içine katmalıdır.”
“Özay, Ülgür’e karşı mücadele edecekti”
CHP Çanakkale Eski Milletvekili İsmail Özay’la ilgili ciddi iddialarda bulunan Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan; “Siyaseti işe yerleştirelim, büfe verelim mantığı ile yaparsak olmaz. Bu kavga kongrelerdeki siyasi kümeleşmenin kavgasıdır” dedi. Kongre yapılan yeri de eleştiren Bakan Mutan şunları söyledi; “ İl Kongresini mercimek kadar yerde yapmamalıydık. Burada kongre düzeni dahi sağlanamıyor. Nasıl hükümete talip olacağız. Ankara da çarşaf liste dediler. Burada çarşafladık. Önce kendimize demokratik olacağız. Kepezde delege seçimlerinde on gün açık tuttuk. Kim geldiyse yazıldı. Katılımı arttıralım dedik. Ama ilçe yöneticileri sandığa el atmış Halil Aksoy’un sandığa eli girmiş. Kongre delegesi ile ön seçim delegesi ortak dediler. İptal edelim dedim. Ama etmediler. Ön seçim delegesinin de anlamı kalmadı. Kendimizi temizlemezsek vay bizim, Çanakkale’nin, Türkiye’nin haline. İnanç yok. İnanç yoksa bir yere varamazsınız. İsmail Özay’a sordum, Milletvekilliği ön seçiminden sonra mayıs aylarında senin Güzelyalı`daki yazlıkta, Cem Belli, Korhan şen, Hamza abi bir araya gelip şöyle bir şey demişsin doğru mu dedim, “İsterseniz beni belediye meclis üyeliğine yazın dedi. Ama Ülgür Gökhan belediye başkan adayı olacaksa ben bunun karşısında mücadele edeceğim” dedin mi demedin mi diye sordum. O da bana hayır öyle demedim dedi; “o olay mayısa ta değil şubat ta oldu. Rahmetli Reşat tabak gibi. DSP, ÖDP den bağımsız aday olacağım. Genel merkez Ülgür’ü aday yapsın. Bağımsız girip mücadele edeceğim. Aynı Reşat Tabak gibi mücadele edeceğiz. İsterse suratıma tükürsünler” dedi. Siyaset yapma kültürümüz demokrasiye dayanmadığı için bunlar oluyor. Karabasan gibi çöken AKP iktidarından kurtulmanın yolu arınmaktan geçiyor.”
“Mutan, kıbleni şaşırma”
CHP Çanakkale Eski Milletvekili İsmail Özay da konuların çarpıtılmaması gerektiğini ifade ederek; “Her şey doğru aktarılmalı. Hiç kimseye küs değilim” dedi. Kendisi ile görüşmeye birçok ismin geldiğini bildiren Özay; “Bana karşı olan, yanımda olan herkes geldi, görüştük. Mevki aramıyorum. 18 yıl bu partiye hizmet ettim ve bir çok mevkide bulundum. Bazı insanlar ne derse yeridir. Benim adımı ağzına almaya hak gören Mutan, Kıbleni şaşırma. Ben Özal’a yanlış uygulamaları nedeniyle sandalye atarken sen ANAP’ta selam çakıyordun. Burada CHP kültürünü almadan konuşmaya hakkın yoktur. Belediyelerde imar konuları hassas konulardır. Bütçe harcamaları zordur. Belediyeler için kriterler koyalım. Kepez Belediyesi kaç tane imar tadilatı yaptı. Kaç tanesi mahkemeye gitti. Yeşil alan oldu mu? Mahkemeden döndü mü? Bunlara bakalım” dedi.
“Aday olacak ismin projesi olmalıdır”
Çanakkale eski Belediye Başkanı İsmail Özay’ın kendisinin belediye başkanlığını kaybetmesi için bu tür sözler söyleyeceğine ihtimal vermediğini ifade eden Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Sayın Özay milletvekilliği için istifa ederken, bir CHP’li belediye başkanı olmasaydı kendisinin adaylığı söz konusu olmayacaktı. O güne kadar büyük mücadele ettiğimiz DYP-MHP desteği ile azınlık meclisinden belediye başkanı oldum. Parti içi muhalefette beraber olduk. Fikir ayrılığına düştük. Değişim gurubu ile anlaşmazlığı oldu. Genel seçim öncesi yapılan ön seçimde Özay’ destek vermedik. Gücenmiş, kızmış olabilir. Sayın Özay’ın ağzından Ülgür aday olursa karşısına dikilirim sözünün söylenmiş olma olasılığını sıfır olarak görüyorum. Böyle bir fikri olacağına inanmıyorum. Ben belediye başkanı olarak Çanakkale Belediyesinde CHP’yi temsil ediyorum. 5 yıl önce halkımıza verdiğimiz sözlerin gereğini yerine getirmeye çalışıyoruz. Belediye Başkanlığına aday olacak ismin söyleyecek sözü, projesi olmalıdır. Bunları yapamayan hiç kimsenin vatandaştan oy talep etme hakkı yoktur. Benim parti yönetimine müdahalem söz konusu olmaz. Benim belediyede gurubum yok. Ben değişim grubu üyesiyim” dedi.
“Ötekileştirme sona ermeli”
Partide ötekileştirmenin son bulması gerektiği ifade eden CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş; “Çok daha hijyenik şartlarda kongre yapmalıydık. Daha coşkulu kalabalıklara karşı kongreleri yapmalıyız. Tüm Çanakkale halkına mesaj vermeliyiz. Salon koşulları yeterli değil. Şartlar müsait değil. Tüm insanlarımız kucaklamalıyız. Kendi içimizde demokrasiyi yaşatmalıyız. Yazmada değil uygulamalarda da yapmalıyız. Biz iktidara adayız. İçimizde birleşik düzeni sağlayamadıkça dışarıya mesaj veremeyiz. Demokrasiyi yerleştiremezsek dedikodularla yönetiliriz. Genel başkanımız sandık mahallelere kurulacak diyor. Ama kuramıyoruz. Partimizde üzülerek söylüyorum. Üye kayıtlarında zorlanıyoruz” dedi.
Sarıbaş şunları söyledi; “Bu partide ötekileştirmeyi bırakmadıkça başarı sağlayamayız. Sandıkta karar verip, bütünleşmedikçe bunu sergileyemedikçe başarılı olamayız. CHP’ye Kılıçdaroğlu döneminde demokrasi gelecektir. Çanakkale de ötekileştirme var. Herkes birbirine selam vermekte çekiniyor. Burada bir vekil buralı diğeri buralı değil diyorsanız sorun vardır. Bu gemide hepimiz varız. Ben belediye başkanı olduktan sonra şirketlerimin hepsini kapadım. Milletvekilliğimde dahil hiç bir şekilde ticaretle uğraşmıyorum. Kamu özelde iş yapmıyorum yapmayacağım da. ”
“Bölünmüşlük olsa bu başarı olmazdı”
İl yönetiminin son seçimlerde başarılı olduğuna dikkat çeken CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; “Partide demokrasi olacaksa koltuktan inince onlar misafir demeyeceksin. Genel başkanı eleştirmeyi kendine hak görmeyeceksin. Sel gider kum kalır demeyeceksin. Beni 3 dönem il başkanı sonra milletvekili yaptınız. Biz Hamza Karagöz’le yola çıktık. Oylar % 40’a çıktı. Bölünmüşlük olsa bu başarı olmazdı. Bu örgüt başarılıdır” dedi.
Soydan şunları söyledi; “Türkiye de oylarını arttıran 3 ilden biriyiz. Ben il başkanının emrindeyim. Eğer bugün sandıktan kim çıkarsa çıksın ben il başkanının emrindeyim diyebiliyorsak birlik beraberlik sağlanır. Hepimiz birlik beraberlik içerisinde yerel yönetimde iktidara yürüyeceğiz. ilçe belediye başkan sayısını nasıl arttırırız bunun kavgasını yapalım. Anafartalar oteli ve çevresi ile ilgili bizim dediğimiz oldu. Bunu yıllar önce söylemiştik. Ama il genel meclisinde karar alınamamıştı. Aradan zaman geçti bizim haklılığımız ortaya çıktı. Şimdi dediğimizi yapmak zorunda kaldılar. İstediğimiz oldu. Şimdi sırada vakıf iş hanı var. AKP’ye peşkeş çekilen bina var. Onu da Çanakkale halkına verin. Bunu Çanakkale halkı adına talep ediyorum.”
“Halkın kriterlerini belirlemeliyiz”
CHP Çanakkale Milletvekili adayı Bülent Öz yaptığı konuşmada 2011 seçimlerinde başarılı olduklarını vurguladı. Öz şunları söyledi; “Özellikle kadınlarımız girmedik ev bırakmadı. CHP için varını yoğunu harcayan biriyim. CHP’li olarak öleceğim. Vatandaş parti içi çekişmeyi yakından izliyor. Samimi parti için çalışan, insanları kucaklayan parti yaratmalıyız. Çan, Biga da neden az oy alıyoruz. Bunu halka sormalıyız. Heyetle gidip araştırma yapmalıyız”
Adaylar delegelere seslendi
Kongrede son olarak İl Başkan adayları konuşma yaptılar. İl Başkan adayı Hasan Gürbüz, “Bizler kongreden alacağımız destekle becerikli bir ekiple sizleri kucaklayarak sosyal demokrasi programını uygulayacağız. Katılımcı yönetim anlayışı ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Başkan Adayı Hamza Karagöz de CHP’nin özgürlüğün umudun partisi olduğunu ifade ederek; “Çanakkale’nin son seçimlerde Türkiye üçüncüsü olması sıradan bir olay değildir. Bu ekip başarısız değildir. Biz halkın iktidarını kuracağız. Haramilerin iktidarını yıkacağız. Çanakkale’yi Türkiye’nin yıldızı yapacağız” dedi.
Kazanan Karagöz oldu
Kongrede 535 delegeden 491delege oy kullanırken Hamza Karagöz 370, Hasan Gürbüz 119 oy aldı. 2 oy da geçersiz sayıldı. Seçim sonunda İl başkanlığına yeniden seçilen Hamza Karagöz`ün listesi ise şu isimlerden oluştu: Halil Aksoy, Işıl Bozyiğit, Mehila Danacı, Cevat Erken, Şaziment Ercümen, Ramazan Gül, Ali Gür, Murat Hoşgör, Turan Karakoyun, Memnune Kardaş, Emine Kardelen, Saffet Kocabaş, Hüseyin Koç, Şerife Maya, Nihat Oral, Hikmet Özgen, Sevil Özyurt, Mehmet Tutkun, Mehmet Türken, Erdinç Üzden.