havadurum

“Turgut Reis Ortaokulu binasını inceletin...”

Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş, deprem sonrası duvarlarda ve kolonlarda çatlaklar olması nedeniyle güçlendirme kararı alınan Turgut Reis Ortaokulu`nun yeniden incelenmesi için Çanakkale Valiliği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine çağrıda bulundu. Güçlendirmenin çözüm olamayacağını belirten Mantaş; “Çanakkale Defterdarlık binası örneği önümüzde dururken, güçlendirme çözüm olamaz. Felaketler yaşamamak için lütfen bu okul binasını inceletin. Çünkü deprem öldürmez, çürük binalar ve ihmalkârlıklar öldürür” dedi.

997
 
 
Turgut Reis Ortaokulu`nda bir basın açıklaması yapan Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş, birinci derece deprem kuşağında yer alan Çanakkale`de son depremde hasar gören bazı okul binaları için yeniden güçlendirme kararı alınmasına tepki gösterdi. Depremlerden önce binasına güçlendirme kararı verilen Turgut Reis Ortaokulu`nun yaşanan son depremlerden sonra daha çok hasar gördüğünü belirten Mantaş; “Yapılması gereken ise yeniden bir denetleme ve gerekirse okulun yıkılıp yeniden inşasıdır. Bu konuda İl Milli Eğitim Müdürlüğünü göreve çağırıyoruz” dedi.
 
 
“Güçlendirme çözüm olamaz”
“İl Milli Eğitim Müdürünün talimatıyla kurumun inşaat bölümü uzmanları tarafından okullar incelenmiş ve daha önce güçlendirme kararı verilen Turgut Reis Ortaokulu için yine güçlendirme, Vali Fahrettin İlkokulu için ise yıkım kararı alınmıştır” diyen Mantaş; “Şemsettin Fatma Çamoğlu Ortaokulu ile ilgili ne karar verildiği bilinmemektedir. Bu anlattıklarımız rutin ve normal işler gibi gözükse de sorun depremden önce güçlendirme kararı verilen Turgut Reis Ortaokulu`nun 24 Mayıs`taki depremde nasıl oluyor da hasar almadan çıkabilmesidir. Çünkü biliyoruz ki, Çanakkale`nin bazı noktalarında bir çok bina ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle boşaltılmış hatta Çanakkale Defterdarlığı daha önce güçlendirildiği halde deprem sonrası boşaltma kararı verilmiştir. Eğitim-İş Çanakkale Şubesi olarak soruyoruz. Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle güçlendirme kararı verilen Turgut Reis Ortaokulu, 24 Mayıs`taki deprem sonrası dayanıksızlık riskini ne kadar arttırmıştır? Okul gibi toplu yaşam alanlarının olduğu binaların güçlendirilmesi mi yoksa yıkıp yeniden dayanıklı modern bir okul binası yapmak mı önemli?” şeklinde konuştu.
 
 
“Risk taşıyan okulların incelenmesini istiyoruz”
Çanakkale Valiliği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü`ne çağrıda bulunan Mantaş, güçlendirme kararı alınan ve risk taşıyan okulları ve özellikle Turgut Reis Ortaokulu`nu tekrar detaylı bir şekilde incelenmesini talep etti. Mantaş şu şekilde konuştu: “24 Mayıs depreminden sonra Turgut Reis Ortaokulu personeli, veliler, öğrenciler ve öğretmenlerin tedirginlikleri artmıştır. Eğitim İş Çanakkale Şubesi olarak sayın Çanakkale Valimize ve sayın İl Milli Eğitim Müdürümüze seslenerek bir çağrıda bulunuyoruz. Güçlendirme kararı aldığınız risk taşıyan okullarımızı ve özellikle Turgut Reis Ortaokulu`nun tekrar detaylı bir şekilde incelenmesini istiyoruz. Çanakkale Defterdarlık binası örneği önümüzde dururken, güçlendirme çözüm olamaz. Felaketler yaşamamak için lütfen bu okul binasını inceletin. Çünkü deprem öldürmez, çürük binalar ve ihmalkârlıklar öldürür.” *Yusuf SONKURT
 
 
 
 
Paylaş