“Troia’nın kıymetini bilmiyoruz”

Belediye Meclisi’nde Pomezia ziyareti ile ilgili bilgiler veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Ziyaret ile birlikte bir kez daha Troia’nın değerini çok daha iyi anlama fırsatı bulduk. Elimizdeki Troia’nın değerini bilemiyoruz. Troai’ya 2 milyon insan gelirse onlar Çanakkale`de kalacak. Hepimiz bundan faydalanacak” dedi.

410
Anafartalar Otel tapusunun kent meydanına dönüştüğünü ifade eden Başkan Gökhan, zincir marketlerin şehir içerisindeki durumları ile ilgili aldıkları kararın idare mahkemesi tarafından durdurulduğunu belirterek; “Son karar için bölge idare mahkemesine de itiraz ettik. Daha sonra Danıştay’a kadar gideceğiz” dedi.
 
Anafartalar Otel tapusunun kent meydanına dönüştüğünü ifade eden Başkan Gökhan, zincir marketlerin şehir içerisindeki durumları ile ilgili aldıkları kararın idare mahkemesi tarafından durdurulduğunu belirterek; “Kendi esnafımızın korunup kollanması açısından önemli bir karar almıştık. Bunun olumlu sonuçlarını da aldık. Ancak yürütmeyi durdurma kararı verildi. Biz bu son karar için bölge idare mahkemesine de itiraz ettik. Daha sonra Danıştay’a kadar gideceğiz” dedi. Gökhan; Pomezia ziyareti ile ilgili bilgiler verdikten sonra “Ziyaret ile birlikte bir kez daha Troia’nın değerini çok daha iyi anlama fırsatı bulduk” dedi.
 
“Parsel, kent meydanı oldu”
İskele Meydanına yapılması planlanan kent meydanı ile ilgili sürecin hızla devam ettiğini ifade eden Başkan Gökhan; “Çanakkale Belediyesi’ne hitaben tapu müdürlüğü yazısı elimize ulaştı. Yazıda, Kemalpaşa Mahallesi 174 ada beş parsel olan taşınmazın bire bir tam payı, Çanakkale İl Özel İdaresi adına kayıtlı olup bu taşınmazda bedelsiz kamuya terk işlemi yapılmış ve taşınmaz tapu kütük sayfası kapatılmıştır. Artık Anafartalar Otel’in bulunduğu 174 ada 4 parselde bir imar parseli olarak değil kent meydanı haline dönüşmüştür ifadesi yer aldı” dedi.
 
Gökhan şunları söyledi; “Belediye ile Özel İdare arasında protokol imzalandı. Orada herhangi bir gelir getirici işlem olacaksa bunun geliri paylaşılacağı noktasında irade ortaya koyduk. Meydan projesi içerisinde yarın belki gelir getirici bir etkinlik alanı; bir tuvalet gibi ya da başka bir tanıtım eşyalarının satıldığı nokta belki ufak bir cafe gibi noktalar olabilir. Böyle bir durumda gelir paylaşımı için ek bir protokol yaptık. Böyle bir konuda karar vermek için zaten düzenleme konusunda bir proje yarışması ile adım atmış olacağız..”
 
“Danıştay’a kadar gideceğiz”
Kent merkezindeki esnafları korumak için zincir marketlerin yerleşimi ile ilgili aldıkları kararla ilgili idare mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ifade eden Başkan Gökhan; “1 kilometre yarıçapında bir ikincisinin açılmayacağına dair bir kararımız vardı. Bu karar için idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi . Gerekçesinde meclisin böyle bir düzenleme yetkisinin olmadığı sadece iş yeri açılışlarındaki yetkilerini kullanabileceğini onun dışında kısıtlayıcı bir karar ile yönetmelik çıkaramayacağımıza yönelik bir karar alındı. Bir zincir market 1kilometre yarıçap içerisinde açılış ruhsatını aldı. Buna bölge idare mahkemesinde itiraz ettik. Daha sonra Danıştay’a kadar gideceğiz” dedi.
 
Gökhan şunları söyledi; “Burada ben bu karara katılmıyorum. Sonuçta belediye meclisleri bir kentin yaşamını düzenleyecek, kararlar alabilmeli. Bu sadece dar bir çerçevede olamaz. Belediye yasası belediyelerin kentin ekonomisini düzenleme noktasında yetki ve sorumlulukları olduğunu bize ifade ediyor. Bu da bu amaçla yapıldı. Yoksa birine karşı olduğumuzdan değil. Kendi esnafımızın korunup kollanması açısından önemli bir karardı. Buna direndik meclise baskı geldi ama meclis direndi. Bunun olumlu sonuçlarını aldık. Çanakkaleli esnaf arkadaşlar çeşitli yerlerde market açtı. Pozitif sonucu vardı. Bu karar sonucunda, buralarda çok fazla olumsuz etkilemez diye düşünmek istiyorum. Yoksa mutlaka etkileyecektir. Son yıllarda açılan yerel marketler zincirleri de yaygınlaştı. Umarım bunlar rekabet edebilir, noktada olurlar.”
 
“Kıymetini bilmiyoruz”
İtalya’nın Pomezia kentine yaptıkları ziyaretten söz eden Başkan Gökhan, elimizdeki Troia’nın değerini bilemiyoruz dedi. Gökhan şunları söyledi; “Elimizdekinin kıymetini bilmiyoruz. Sonra da bir yılda 500 bin adam geliyor Troia’ya. Adamın bir tek çeşmesine milyonlarca insan geliyor. Bu bir çelişkidir. Bu düşünülesi bir iştir. Troai’ya 2 milyon insan gelirse onlar Çanakkale de kalacak. Hepimiz esnaf, otel, bakkal, lokantacı bundan faydalanacak. Umarım bizde belli zaman dilimi içerisinde bunları düzenleriz.”
Paylaş