havadurum

“Termik santralin yeri Çanakkale değil”

Çanakkale Çevre Paltformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, termik santrallere yönelik birbiri ardına gelen yürütmeyi durdurma kararlarına değindi. Nalbant, “Bundan sonraki süreçte de yürütmeyi durdurma kararlarının çıkacağı muhtemeldir. Herkesin bu süreçten ders çıkarması lazım. Artık yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz bir zorunluluk haline geldi” dedi.

367
Çanakkale başta olmak üzere, Karadeniz`de ve Çukurova bölgesinde mahkemeden çıkan yürütmeyi durdurma kararlarını değerlendiren Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, ÇED süreçlerinde kümülatif değerlere dikkat edilmesinin gerektiği konusuna sık sık vurgu yaptıklarını ifade etti. Mahkeme kararlarının önemli birer gelişme olduğunu ifade eden Nalbant, verilen mücadelenin ne kadar haklı olduğunun da ortaya çıktığını ifade etti. “Bizim termik santrallerle ilgili görüşlerimiz bellidir. Başından bu yana termik santrallerle, termik santralin yerinin Çanakkale olmadığını ifade ederek mücadele ettik, ediyoruz” dedi.
 
Çanakkale`de cinayettir”
“Termik santral Türkiye`nin şuanda enerji ihtiyacının yüzdre 26-27`sini karşılıyor” diyen Nalbant, Çanakkale gibi küçük bir bölgede bu kadar çok termik santral yatırımının bir cinayet olacağını ifade etti. Nalbant, “Keşke azaltabilsek ama bu pek mümkün görülmüyor. Ancak buna karşı yenilerinin kesinlikle kurulmaması gerekiyor. Hele hele bunun yeri Çanakkale değil. Ufacık bir bölgeye 14 bin megavat termik santral kurmak bir cinayettir” dedi.
 
Yenilenebilir enerjiye yönelmeliyiz”
“Biz kümülatif değere dikkat edilmesi konusunu daha önce de defalarca dile getirmiştik” diyen Nalbant, “Keşifler sırasında da buna vurgu yapıyoruz. Sonuçta gelinen noktada kümülatif değer artık mahkemelerce esas alınıyor. Böyle olunca yürürlüğün durdurulması kararı aldık. Bundan sonra açacağımız davalar da var. Bundan sonraki davalarda da elimizde Orman Genel Müdürlüğü`nün kararı var. Bundan sonraki süreçte de yürütmeyi durdurma kararlarının çıkacağı muhtemeldir. Herkesin bu süreçten ders çıkarması lazım. Artık yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz bir zorunluluk haline geldi. Bu yöneticiler için de bir uyarı olmalı” dedi.
Paylaş