“Taşeronun yasaklanmasını istiyoruz”

Türkiye`yi yasa boğan Soma katliamının ikinci ayında Çanakkale Dayanışması adı altında Adalet ve Vicdan Nöbeti eylemi gerçekleştirildi.

531
 
 
Soma faciasında hayatını kaybeden işçileri anmak ve yaşanan olayı unutturmamak için Mümtaz Pirinçiler Parkı`nda düzenlenen Adalet ve Vicdan Nöbeti`yle AKP hükümetine tepki gösterildi. Gerçekleştirilen eylemde Çanakkale Dayanışması adına konuşma yapan Prof. Dr. Türker Savaş, Soma`da ihmal nedeniyle 300`den fazla madencinin hayatını kaybettiğini söyledi. Taşeron sistemin artmasıyla ölümlerin de artığını belirten Savaş; “Soma katliamının ikinci ayını yaşıyoruz bunun unutulmaması gerekiyor aslında tüm maden katliamları unutulması gerekenler ne yazık ki biz sayılarla ifade ediyoruz ölümleri ama Soma`ya gelinceye kadar belki yüzlerce insan kaybettik madenlerde ancak Somada hakikaten bir vahşet yaşandı. 300`den fazla madencimiz hayatını kaybetti. Nasıl kaybetti? Tamamen ihmal nedeniyle kaybetti. Nasıl unutturulmaya çalışılıyor tamamen kadere bağlanarak unutturulmaya çalışılıyor. Deniliniyor ki bu ölümler olabilir bu işin fıtratında vardır deniliyor. Ancak çok ilginçtir ki gerekli önlemler alındığında bunun fıtratında olmadığını görüyoruz. Bu nedenle bu bir katliamdır diyoruz ve bunun unutulmaması gerekiyor. Tüm maden facialarının unutulmaması gerekiyor ve biz biliyoruz ki taşeron sistemi artıkça bu ölümlerde arttı” dedi.
 
 
“Nöbetimize devam edip Soma`yı unutturmayacağız”
Taşeron sistemin yasaklanması gerektiğine dikkat çeken Savaş; “Dolayısıyla taşeronunda ölümle eş değer olduğunu biliyoruz. Bu nedenle taşeronunda yasaklanmasını istiyoruz. Ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Çok ilginçtir bundan bir süre önce mecliste CHP gurubu özellikle bu yaşam alanları ve odaları ile ilgili bir önerge verdi ama bu AKP`nin oylarıyla reddedildi daha sonra şimdide kendileri açıklama yapıyorlar. Buralara yaşam odalarını yaptıracağız bunu zorunlu hale getireceğiz diye. Yani insan hayatı üzerinden bir takım oyunlar oynanıyor ne yazık ki ve biz bunu unuturmamaya çalışıyoruz. Biz her ay bu eylemlerimize devam edeceğiz buradaki nöbetimize devam edeceğiz” diye konuştu.
Paylaş