“Tarafsızlık, adalet ve şeffaflıktan taviz vermiyoruz”

GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Çanakkale’de ajans ile ilgili yapılan eleştirilere ÇTSO’da yanıt verdi. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın Çanakkale ile Balıkesir’e sağladığı destekler, ÇTSO’da tartışmaya açıldı.

377
Toplantıda konuşan GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, ajansın kurulduğu günden bu yana hem Çanakkale hem de Balıkesir illerinde üretilen projelere sağladığı destekleri tek tek işadamlarına açıkladı. İki ilin arasındaki proje dağılımı ile ilgili bilgileri sunum eşliğinde detaylı bir şekilde veren Gündoğan; “Bugüne kadar dağıtımız bütün desteklerde, ilke edindiğimiz bir takım hususlar var. Tarafsızlık, adalet ve şeffaflık. Biz bunlardan taviz vermiyoruz” dedi.
 
 
Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın Çanakkale ile Balıkesir’e sağladığı destekler, ÇTSO’da tartışmaya açıldı. GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan ile ajans çalışanlarının yer aldığı toplantıda, ajansın kurulduğu günden bu yana hem Çanakkale hem de Balıkesir illerinde üretilen projelere sağladığı destekler tek tek açıklandı. İki ilin arasındaki proje dağılımı ile ilgili bilgileri sunum eşliğinde detaylı bir şekilde veren Gündoğan; “Bugüne kadar dağıtımız bütün desteklerde, ilke edindiğimiz bir takım hususlar var. Tarafsızlık, adalet ve şeffaflık. Biz bunlardan taviz vermiyoruz” dedi. Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇTSO Başkanı Bülend Engin; “Çanakkale`nin gelişmesi, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması, Yeni yatırımların gelmesi, mevcut işletmelerimizin rekabet güçlerinin geliştirilmesidir. Bu amaçlar doğrultusunda Ajansın sağladığı desteklerden bütün Çanakkale yatırımcıları sonuna kadar faydalansın istiyoruz. Bilgi ve iletişim çağında yaşıyoruz. Bilgi paylaştıkça çoğalır, iletişim ise paylaşımın sağlıklı ve hızlı olmasını sağlar. Sağlıklı bilgi ve iletişimin olmadığı yerde yeterli ilerleme ve gelişme de sağlanamaz” dedi.
 
“Kalkınma Kurulu oranıdır”
Daha sonra söz alan GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Çanakkale’nin ajans desteklerinden faydalanamadığı yönündeki iddialara açıklık getirdi. Desteklerdeki dağılım konusu ile ilgili bilgiler veren Gündoğan; “Çanakkale ile Balıkesir arasındaki %40 ile %60 dağılım konusu zaman zaman dile getiriliyor. Bu oranlar bizim mevzuatımızda var. Bu Kalkınma Kurulu oranıdır. Bu yardımların %60 ile %40 desteklenen iller arasında dağıtılacağı anlamına gelmez. Böyle bir yazılı kural yok. Ancak dağıttığımız kaynaklar fiilen bu oranlara yakın gerçekleşmektedir. Proje bazında destek dağıtıyoruz. %40 ile sınırlamak da doğru değil. Çanakkale desteklerde %40,50 ve 60 da alabilir. Bu oranlarda destek de aldı. Oranları birbirine karıştırmamak lazım” dedi. 
 
“Haksızlık yapılıyor”
İlkeleri arasında tarafsızlık, adalet ve şeffaflık anlayışı yer alan GMKA’ya haksızlık yapıldığını ifade eden Gündoğan; “Bugüne kadar dağıtımız bütün desteklerde, ilke edindiğimiz bir takım hususlar var. Tarafsızlık, adalet ve şeffaflık. Biz bunlardan taviz vermiyoruz. Sadece iller arasındaki tarafsızlıktan bahsetmiyorum. İl içinde de dağıtılırken projeler arasında taraf tutma gibi bir anlayışımız asla olmadı. Bize yakın ve dostça davranan bir kuruluşun ya da özellikle kar amacı gütmeyen bir kuruluşun projesini niye desteklemeyelim? Yeterli puan almadığı için bazı projeler destek görmüyor. Haksızlık yapılıyor. Biz, proje teklif çağrısıyla dağıttığımız desteklerde karar verici değiliz. Süreci yönetiyoruz. Bağımsız değerlendirici değerlendirme komitesi gibi mekanizmalar var. Yönetim kurulumuz var. Herşeyden önce yönetim kurulumuza haksızlık ederiz” diye konuştu.
 
“Çanakkale destek alamıyor demek yanlıştır”
‘Çanakkale desteklenmiyor ve Balıkesir gözetiliyor’ gibi kamuoyunda yer alan iddialara da değinen Gündoğan şu şekilde konuştu: “Bu doğru değil. Ajans beni desteklemiyor demek ayrı bir şey, ajans Çanakkale’yi desteklemiyor demek ayrı bir şeydir. Evet kişisel olarak destek alamamış olabilirsiniz ama Çanakkale destek alamıyor demek yanlıştır. Biz süreci yönetiyoruz ve asla hangi projenin destek alacağına karar vermiyoruz. Ama ajans olarak bizim genel sekreter ve uzmanlarımızın karar verici olduğu destek türleri de var. Bunlar, teknik destek ve doğrudan faaliyet desteğidir. Ajans uzmanlarımız projeleri okurlar, değerlendirirler ve teknik destek de genel sekreterin kararıyla olur. Doğrudan faaliyet desteğinde ise yönetim kurulumuzun kararıyla sonuçlanır.”
 
Desteklenen projeler
2010 yılı İktisadi Mali Kalkınma Destek Programı için 156 proje üreten Çanakkale’nin 27 projesi başarılı olurken, 232 proje ile katılan Balıkesir’in ise 40 projesi kabul edildi. Değerlendirmeler sonucunda başarılı olan projeler nedeniyle Çanakkale %40.42 oranında destek alırken, Balıkesir ise %59.58 oranında desteklendi. Toplam 123 başvuru sayısının yer aldığı 2011 yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı’na 58 proje üreten Çanakkale’nin 17 projesi başarılı bulunurken, 65 proje ile katılan Balıkesir’in ise 22 projesi kabul edildi. Buna göre, Çanakkale %43.59 oranında destek alırken, Balıkesir de 56.41 oranında destek almaya hak kazandı. Kabul edilen projelerin genel toplamında Çanakkale’ye sağlanan destek miktarı 10.750.466 TL olurken, Balıkesir iline ise toplam 16.900.753 TL destek verildi.
Paylaş