“Suyu az ve yetersiz bir ülkeyiz”

Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası tarafından Dünya Su Günü nedeniyle `Su Kaynakları ve Kazdağları` konulu panel gerçekleştirildi. Panelde konuşan Ziraat Yüksek Mühendisi İrfan Kutluay, Türkiye`nin suyu az ve yetersiz bir ülke olduğunu söyledi.

1464
 
Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında Belediye Nikah Salonu`nda düzenlenen panelde Çanakkale`nin su kaynakları ile Kazdağları`nda yaşanan çevre sorunları masaya yatırıldı. Moderatörlüğünü Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş`ın yaptığı panele Orta Doğu Teknik Üniversitesi İstatistik Bölümü Bağlantılı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin ve Ziraat Yüksek Mühendisi İrfan Kutluay konuşmacı olarak katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş tarımla ilgili bilgiler verdi. Savaş; “Özellikle iklimsel değişimler görüyoruz. Küresel iklim değişimi bir gerçek. Bu küresel iklim değişiminin de sektörel anlamda tarımı en fazla etkileyeceğini biliyoruz. Elbette tüm eko sistemi etkileyecektir. İnsan bunun bir parçasıdır. Hepimiz etkileneceğiz ama şu anda bundan tarım etkileniyor ve etkilenmeye devam ediyor. Buna karşı yeterince önlem alabiliyor muyuz? Ne yazık ki buna evet demek çok zor” dedi.
 
 
Kutluay; “Suyu az ve yetersiz bir ülkeyiz”
Çanakkale`deki su kaynakları ile ilgili bilgiler veren Ziraat Yüksek Mühendisi İrfan Kutluay ise; “Yaşamın en temel maddesi su kaynaklarıdır. Su kullanımının yaklaşık %70`i tarım sektöründe, %20`si sanayide, %10`u da insan gereksinimlerinde kullanılmaktadır. Ülkemizde çok zengin su kaynaklarına sahip değiliz. Bu su kaynaklarımızı tarımsal sulamalarda, sanayide ve içme suyu olarak kullanıyoruz. Toplam yılda 44 milyar metreküp su kullanılıyor. Kişi başına düşen su miktarı yıllık bin metreküpten az olan ülkeler, su fakiri ülkeler olarak tanımlanmakta. Bin metreküp ve 2 bin metreküp arasındaki ülkeler ise suyu yetersiz ve az olan ülkeler olarak tanımlanmakta. Yıllık kişi başına düşen su miktarı 8 ile 10 bin metreküp arasında olan ülkeler ise su zengini ülkeler olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizin kişi başına düşen su miktarı yıllık bin 430 metreküptür. Yani bu durumda biz kesinlikle su zengini bir ülke değiliz, suyu az ve yetersiz bir ülkeyiz” diye konuştu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İstatistik Bölümü Bağlantılı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş ise Kazdağları ile ilgili katılımcıları bilgilendirirken, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin de panelde bir sunum gerçekleştirdi.
Paylaş