“Sorunlarımıza kalıcı çözümler üretilmelidir!”

KESK adına açıklama yapan Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, 2014 yılında eğitime bütçeden yeterli pay ve okullara ihtiyacı kadar ödenek ayrılması gerektiğini söyledi. Koç, ayrıca sorunlara da kalıcı çözümler üretilmesini talep etti.

824
Geçtiğimiz hafta sonu basın açıklaması yapan KESK Dönem Sözcüsü Telat Koç, TBB`de görüşülmeye başlayan 2014 eğitim ve yükseköğretim bütçesine tepki gösterdi. 2014 eğitim bütçesinin, önceki yıllardaki bütçelerin kopyası sayılabilecek bir anlayışla, eğitim sisteminin ve yükseköğretimin en temel ihtiyaçlarını bile göz ardı ederek hazırlandığını belirten Koç; “2014 yılına ait kamu gelirleri ve harcamalarının belirlendiği 2014 Bütçesi, TBMM’de görüşülmeye başlanmıştır. Bugüne kadar AKP tarafından yapılan bütün bütçeler `en iyi bütçe`, `en sosyal bütçe` ya da `eğitime ve sağlığa en çok pay ayıran bütçe` gibi iddialar eşliğinde kamuoyuna sunulmuştur. 2014 eğitim bütçesi, önceki yıllardaki bütçelerin kopyası sayılabilecek bir anlayışla, eğitim sisteminin ve yükseköğretimin en temel ihtiyaçlarını bile göz ardı ederek hazırlanmıştır. Yıllardır kamu hizmetlerine ayrılan kaynaklar, özellikle eğitim ve sağlık alanında sadece rakamsal olarak artmakta, eğitim ve sağlık yatırımları açısından bakıldığında herhangi bir artış yaşanmadığı görülmektedir” dedi.
 
“Eğitimin yükü büyük ölçüde halkın sırtına yıkılmaktadır”
“Geçtiğimiz 11 yıl içinde halkın cebinden yaptığı eğitim harcamalarında belirgin bir artış yaşanmıştır” diyen Koç; “2002 yılında bir öğrenci velisi çocuğunun eğitim harcamaları için cebinden ortalama 720 TL harcama yaparken, 2013 yılında cepten yapılan eğitim harcaması miktarı 5 kat artarak ortalama 3 bin 602 TL’ye ulaşmıştır. MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay 2002 yılında yüzde 17 iken, 2014 yılı için eğitim yatırımlarına ayrılan pay yüzde 9 düşürülmüştür. Tek başına bu veriler bile 2014 yılında eğitim harcamalarının önemli bir bölümünün öğrenci velilerinin üzerinden karşılanmaya devam edileceğini göstermektedir. Geçtiğimiz 11 yıl içinde halkın cebinden yaptığı eğitim harcamaları her geçen yıl katlanarak artmış ve bugün neredeyse Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi rakamlarıyla yarışır hale gelmiştir. 2014 yılı için öngörülen eğitim ve yükseköğretim bütçeleri ile eğitim sisteminde yapısal hale gelen fiziki alt yapı, öğretmen, idari ve akademik personel açıkları, araç gereç gereksinimi ve benzeri sorunların ve ihtiyaçların karşılanabilmesi mümkün değildir” şeklinde konuştu.
 
“Taleplerimiz karşılanmazsa 19 Aralık’ta grevdeyiz!”
Taleplerinin karşılanmaması durumunda 19 Aralık tarihinde grevde olacaklarını kaydeden Koç şu şekilde konuştu: “2014-2015 yıllarını kapsayan toplusözleşme süreci, hükümetin teklifinden bile daha azına razı olan Memur Sen’in imzaladığı “satış sözleşmesi” ile sonuçlanmıştır. 2014 yılı için bütün kamu emekçilerine net 123 TL artış ve sadece öğretmenlere 75 TL+75 TL’lik eğitim öğretim tazminatı ödeneceğinin açıklanması kamu emekçilerinde büyük hayal kırıklığı yaratmıştır. 75’er TL’lik eğitim öğretim tazminatı artışı sadece öğretmenlere yapılarak, diğer eğitim emekçilerinin ve üniversite çalışanlarının kapsam dışı bırakılması hükümetin ayrımcılık ve adaletsizliği temel politika haline getirdiğini bir kez daha göstermektedir. Toplusözleşme sürecinde yetersiz ücret zammı dışında acil çözüm bekleyen hiçbir sorun (iş güvencesi, 4-c, 50/d gibi güvencesiz istihdam uygulamaları, ücret adaletsizliği, esnek, kuralsız ve angarya çalışma, performans değerlendirme vb) hiç tartışılmamış ve toplusözleşme sürecinin tek kazananı AKP hükümeti olmuştur. 2014 bütçesinin görüşüldüğü bugünlerde, ek derslerin ve tüm ek ödemelerin temel ücrete yansıtılması ve vergi dilimi uygulamasının yüzde 15 ile sınırlandırılması taleplerimiz dikkate alınmamaktadır. 2014 yılı için ek dersler ve aile yardımında hiçbir artış yapılmayacak ve enflasyon farkı ödenmeyecek olması yaşanacak mağduriyetleri arttıracaktır. 2014 yılı başında elektrik ve doğalgaza yapılacak zamlar ve artan oranlı vergi dilimi uygulaması dikkate alındığında, 2014 yılında hükümetin kamu emekçilerine kaşık ile verdiklerini, kepçe ile geri almakta kararlı olduğu anlaşılmaktadır. Eğitim ve bilim emekçileri olarak insanca yaşam ve eğitime yeterli bütçe için toplusözleşme sürecinde dile getirdiğimiz, ancak gerek hükümet gerekse Memur Sen tarafından dikkate alınmayan taleplerimizin yerine getirilmesi için somut adımlar atılmasını istiyoruz.”
 
Talepleri kamuoyuna açıkladı
Eğitim konusunda taleplerini kamuoyuna açıklayan Koç; ¨Kamusal eğitime yeterli bütçe, okullarımıza ihtiyacı kadar ödenek ayrılmalı, dershanelerin kapatılması tartışmalarıyla tekrar gündeme gelen, kamu kaynaklarının özel okullara aktarılmasına derhal son verilmelidir. Eğitim ve bilim emekçilerinin bugüne kadar yaşadığı ekonomik hak kayıpları giderilmeli, son 11 yıl içinde satın alım gücümüzdeki azalmayı telafi eden adaletli bir ücret artışı sağlanmalıdır. Ek derslerin ve tüm ek ödemeler temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmalı, artan oranlı vergi dilimi uygulamasından vazgeçilmeli ve bu artışlar emekli olanların maaşlarına da yansıtılmalıdır. Ek ders ücretleri günün şartlarına uygun bir şekilde yeniden düzenlenmelidir. Eğitim-öğretim yılı başında öğretmenlere yapılan eğitim-öğretime hazırlık ödeneği, her dönem başında olmak üzere yılda iki kez olmalı ve bütün eğitim ve bilim emekçilerine ödenmelidir. ¨Hizmetli, memur, idari ve teknik personelin yıllardır çözüm bekleyen özlük sorunları ile atama ve yükselme sorunları acilen çözülmeli, tüm hizmetli, memur, idari ve teknik personele özel hizmet tazminatı ödenmelidir. Ataması yapılmayan işsiz öğretmenlerin en kısa süre içinde atamaları yapılmalı, öğretmen açıkları en kısa sürede kapatılmalıdır. Eğitimde esnek, kuralsız ve angarya çalışma uygulamalarına son verilmeli, performans değerlendirme ve zorunlu rotasyon girişimlerinden derhal vazgeçilmelidir. Okullarda ve üniversitelerde 4-C, 50-D, taşeron çalışma gibi esnek ve güvencesiz çalışma uygulamalara son verilmelidir.
¨Kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitimin önündeki bütün fiili ve yasal engeller kaldırılmalıdır. YÖK kaldırılmalı, üniversiteler özerk, bilimsel, demokratik bir yapıya kavuşturulmalıdır. Kamu emekçilerinin grevli toplusözleşme hakkı önündeki engeller kaldırılmalı, gerçek bir toplusözleşme düzenin yaratılması sağlanmalıdır. Taleplerimizin karşılanmaması durumunda 19 Aralık Perşembe günü Greve çıkacağımızı ilan ediyoruz. Siyasi iktidarın yıllardır taleplerimizi yok sayan baskıcı ve dayatmacı anlayışına karşı bütün eğitim ve bilim emekçilerini ve halkımızı bizlerden toplanan vergilerle oluşturulan 2014 bütçesinde taleplerimizin yer alması için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.
Paylaş