“Soma’yı unutmadık, unutturmayacağız”

Soma`da meydana gelen, 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasının yıldönümünde, DİSK-KESK-TMMOB-TTB üyeleri, Halk Bahçesi`nde bir açıklama yaptı. Kurumlar adına açıklamayı TMMOB Çanakkale İl Koordinasyon Kurulu Temsilcisi Prof. Dr. Türker Savaş gerçekleştirdi. Soma`da yaşanan facianın bir kaza değil cinayet olduğunu belirten Savaş; “Soma’da 13 Mayıs günü yaşanan facianın, bu katliamın sebebi, uygulamaya konulan özelleştirme, taşeronlaştırma, rödovans, örgütsüzleştirme, sendikasızlaştırma, köleci çalışma sistemi, kamu madenciliğinin yok edilmesi ve kamu kuramlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyim birikiminin dağıtılması gibi neoliberal politikalardır” dedi.

469
 
 
Manisa`nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014`te meydana gelen ve 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasının yıldönümünde, DİSK-KESK-TMMOB-TTB üyeleri, dün Halk Bahçesi`nde bir araya gelerek ortak bir açıklama yaptı. Halk Bahçesi`nde gerçekleştirilen açıklamaya CHP Çanakkale Milletvekili Adayı Muharrem Erkek ve siyasi parti temsilcileri de katıldı. DİSK-KESK-TMMOB-TTB adına açıklamayı, TMMOB Çanakkale İl Koordinasyon Kurulu Temsilcisi Prof. Dr. Türker Savaş gerçekleştirdi. Soma`da yaşanan facianın bir kaza değil cinayet olduğunu belirten Savaş; “ Soma’da 13 Mayıs günü yaşanan facianın, bu katliamın sebebi, uygulamaya konulan özelleştirme, taşeronlaştırma, rödovans, örgütsüzleştirme, sendikasızlaştırma, köleci çalışma sistemi, kamu madenciliğinin yok edilmesi ve kamu kuramlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyim birikiminin dağıtılması gibi neoliberal politikalardır” dedi.
 
“Bu işin fıtratında var diyenler, bilimin karşısında olduğunu ıspatlamıştır”
Türkiye’de özellikle AKP iktidarı döneminde uygulanan politikalarla üretimin, teknik bilgi ve alt yapı olarak yetersiz, deneyimi ve deneyimli uzmanı bulunmayan kişi ve şirketlere bırakıldığını ifade eden Savaş; “ Kamusal denetimin de yeterli ve etkin bir biçimde yapılamaması iş cinayetlerinin Soma’da olduğu gibi katliama dönüşmesine neden olmuştur. Bir kez daha söylüyoruz, Soma’da yaşanan kaza değil cinayettir. 301 maden emekçisinin ölümü kader değil katliamdır. Bu katliamın sorumluları hala hesap vermemiştir. Bugüne kadar uyarılarımızın hiçbirini dikkate almayan hükümet `Bu işin fıtratında var` diyerek bilim ve tekniğin karşısında olduğunu ilan etmiştir. Biz, öngörülen ve önlenebilir risklerin ne kaza, ne fıtrat olmadığını biliyoruz. Göz göre göre ölümle karşılaşmamanın, çeşitli meslek hastalıklarına yakalanmamanın olanaklı olduğunu biliyoruz. Dünya, bunun bilimsel, teknolojik, yasal, demokratik koşullarını çoktan sağlamışken, tüm dünyadan ileri olduğunu söyleyenlerin bizi ölüme mahkum etmesini kabul etmiyoruz. İş cinayetlerine, işçi katliamlarına, taşeronlaşmaya, güvencesiz çalışmaya, denetimsizliğe dikkat çekmek için DİSK, KESK, TMMOB ve TTB olarak Mart ayında `Kader Değil, Fıtrat Değil, Kaza Değil, Cinayet` başlığı ile bir imza kampanyası başlattık. İmza kampanyasıyla dile getirdiğimiz talepleri 7 Haziran seçimlerinden sonra oluşan yeni Meclis’e taşıyacağız. 16 Mayıs Cumartesi günü de Soma’dan bir kez daha haykıracağız; Soma`yı unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız” diye belirtti.
Paylaş