“Siyasi iktidarlar demokrasiden korkuyor”

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Çanakkale Şubesi nin17’nci yaşını kutlamalarına katılmak için Çanakkale’ye gelen ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, siyasi iktidarların demokrasiden korktuğunu bildirdi. Çelikel, “Bugün geldiğimiz noktada demokrasi cumhuriyetin ötesinde anlamlar taşıyor” dedi.

410
 
 
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Çanakkale Şubesi  17’nci yaşını kutluyor. Kutlamalar kapsamında ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, şube temsilcileri ve üyeleri kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Toplantının ardından Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk anıtına çelenk koyan dernek üyeleri Prof. Dr. Türkan Saylan Belediye Sosyal tesislerinde Türkiye de sivil toplum kuruluşlarının işlevleri ve yaşadıkları sorunlar konulu panelde bir araya geldi.
 
“Çevremize sahip çıkalım”
Dernek üyeleri ile kahvaltılı toplantıda bir araya gelen ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, “Çevreyi korumak için toplumun biçimlendirilmesi gerekiyor” dedi. Çelikel şunları söyledi; “Biz çevrenin korunmasını amaç, ilkeler maddesine koymuştuk. Sağlıklı bir çevrede yaşamak bir insan hakkıdır. Bunu ben demiyorum, kanunlar ve uluslararası sözleşmeler böyle söylüyor. Çevre bilinci toplumda yerleşmedi. Ama galiba köylerimizde, köylü kadınlarımızda yerleşti. Köylü kadınlarımız Kazdağları’nda yapılan altın aramasına karşı eylemlerinde çevreyi savunuyorlar. Bizim de bu 17’nci yılda, Atatürk’ün devrimlerine sahip çıkarken yapacağımız en önemli şey coğrafyamıza sahip çıkmaktır. Topraklarımıza, çevremize sahip çıkmaktır. Bunun için toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Çevreyi koruyalım. Altın madeni uğruna, köylerimizin oralardan göç etmesini teşvik edecek anti demokratik uygulamalara, toplum yararına olmayan kararlara hep beraber karşı çıkma konusunda bir bilinç sahibi olalım.”
 
“Sivil toplum özgür hareketlerden oluşur”
Günümüzde önemli olanın insan hakları ve hukuk devletine verilen değer olduğunu bildiren ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel,”İkinci dünya savaşından sonra yaklaşık 50-60 yıldır demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti kavramları uygarlık göstergesi olarak belirleniyor. İnsana yönelik bu yaşam biçimi kültürel bir olay. Ama çoğu yerde bu yaşatılamıyor. Kağıt üzerinde kalıyor. Hayata geçirilemiyor. Bizde siyasi iktidarlar demokrasiden korkuyor. Bugün geldiğimiz noktada demokrasi cumhuriyetin ötesinde anlamlar taşıyor. Önemli olan insan hakları ve hukuk devletine verilen değerdir” dedi.
 
Çelikel şunları söyledi; “Demokrasinin varlığı için örgütlü eğitimli toplum gerekir. Bu tür toplumlarda demokrasi yeşerir ve gelişir. Siyasal iktidar engel koysa da demokrasi yeşerir. Sivil Toplum Kuruluşunun esas işlevi kamu hizmeti görmektir. Siyasi iktidarın anti demokratik kararlarına karşı fren vazifesi yapmak ve denge kurmakta STK’ların görevleri arasındadır. Toplum yararına olmayan kararlarına karşı fren ve denge mekanizması oluşturulmalıdır. Dini dernek, vakıf, cemaatlerde var. Bunlar STK içinde midir? Sivil toplum özgür hareketlerden oluşur. STK’lar için öncelikli kelimeler, yurttaşlık, uygarlık, medeniyet, gönüllülük, düşünce özgürlüğü, çoğulculuk, demokrasi kültürü, devleti denetleme anlayışı vardır”.
 
 
“Ülke yararına çalışmaya devam edeceğiz”
Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen çelenk sunma töreninde konuşma yapan ÇYDD Çanakkale Şube Başkanı Doktor Ersin Gin, “Derneğimizin amacından ve çalışmalarından rahatsız olan kişi ve kurumların derneğimize ve yöneticilerine yönelik karalamaları ve iftiraları da durmak bilmeden sürmektedir. Derneğimiz geçmişte olduğu gibi bu günde bu karalamalardan yüzünün akıyla çıkmaktadır” dedi.
 
Doktor Gin şunları söyledi; “En son, Bakırköy 12. Ağır Ceza Mahkemesi`nin 26.12.2011 tarihinde verdiği kararıyla Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği hesaplarında usulsüzlük olmadığı, varlıklarını atıl tutmadığı, hiçbir varlığını kimsenin yararına kullanmadığı, Cumhuriyet mitinglerine katılmış olmasının bir suç oluşturmadığı, burs vereceği öğrencileri seçmesinin ayrımcılık suçu oluşturmadığı kesin olarak karara bağlanmıştır. Ancak bu suçlama karalamalar bitmeyecektir. Şimdide içinde şubemizin de olduğu birçok ÇYDD şubesi dernek gönüllüsü, üyesi, hatta yönetim kurulu üyesi olan kişileri, dernek tüzüğünü ve dernekler yasasını da hiçe sayarak sigortalı olmadan dernekte bulunuyorlar diye suçlamaktadırlar. Ancak bu suçlamalar ve tehditler bizleri yıldırmayacak, bizler bu ülke yararına çalışmaya devam edeceğiz. 5 Nisan 1995 yılında kurulan ÇYDD Çanakkale Şubesi de kurulduğu günden bu güne bir bütünün parçası olarak aynı amaçlar doğrultusunda çalışmaktadır. 17 yılda Çanakkale Şubesi olarak, Büyük ÇYDD Ailesi içinde, yaptıklarıyla ve yapmayı sürdürdükleriyle farkındalık yaratarak hak ettiği saygın yeri almıştır. Bizlerden önceki başarılı yönetimlerden aldığımız ÇYDD bayrağını bizler de 10.dönem yönetim kurulu olarak aynı amaç ve heyecanla dalgalandırmayı sürdürmenin onurunu taşıyoruz.”
Paylaş