“SİT’ler yeniden düzenlenmeli, doğa korunmalı”
TBMM gündeminde olan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu tasarısı Çanakkale’de belediye başkanlarınca değerlendiriliyor. Özellikle SİT alanlarını ve milli parkları hedef aldığı ileri sürülen, doğal yaşam ile tarihi varlıkları yok edeceği ifade edilen kanun tasarısı nasıl değerlendiriliyor.
Çanakkale bulunan milli parklar ile yoğun SİT alanları konusunda hemen hemen her ilçenin Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu tasarısından etkilenmesi muhtemel. Bu tasarı bu şekilde kanunlaşırsa, Çanakkale yöresini nasıl etkiler? SİT bölgeleri ve milli parklar ne derece etkilenir? Geçtiğimiz günlerde başlattığımız, Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun tasarısı ile ilgili görüşleri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar ve Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay, tabiat kanunu ile ilgili görüşlerini Çanakkale OLAY aracılığıyla paylaştılar. Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar ve Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay, SİT alanlarının yeniden düzenlenmesi konusunda çalışma yapılması gerektiğini ifade ettiler. Başkanlar, “Bu kanun ile SİT alanları konusundaki mağduriyetler giderilecekse sorun yok. Ancak doğal ve tarihi alanları korumalıyız. Koruma adı altında bu alanları yok etmemeliyiz” dediler.
İşte başkanların konuyla ilgili değerlendirmesi değerlendirmeleri;
“SİT alanları gözden geçirilmeli”
Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay, SİT alanlarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, SİT alanı olmadığı halde SİT alanı olarak işaretlenmiş bir çok yer olduğunu dile getirerek, tabiat kanunun Bozcaada’yı ne ölçüde etkileyeceğini bilmediğini ifade etti. Başkan Mutay, “Bu çok kapsamlı bir konu tabi ki. Ancak biliyorsunuz Bozcaada’nın kendine özgü koşulları ve yapılaşma biçimi var. Kendine has kriterlerimiz var. Bu kanunun bizi etkileyip etkilemeyec eği konusunda bir şey söyleyemem. SİT bölgeleri konusuna gelince, öncelikle SİT bölgesi olmayan yerler gözden geçirilmeli. SİT alanı olmayan bir çok yer var. Bozcaada’da da var bundan. SİT bölgelerinin tekrar gözden geçirilerek güncellenmesi gerekmektedir. SİT’ler konusunda yeniden çalışma yapılmalı ve tarihi ve doğal doku kesinlikle korunmalıdır. Turizm bu varlıkların korunması ile olur. Yoksa sadece otellerle, yeme içme ile değil. Doğal alanlarımızın ve tarihi varlıklarımız korunması gerekir” dedi.
“Görüş birliği olmalı”
Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar ise yaptığı açıklamasında kanun tasarısının sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere toplumun tüm katmanlarına danışılarak, görüşleri alınarak hazırlanması gerektiğini dile getirdi. Özacar, “Türkiye’nin geleceğine katkı sağlayacak her şeye evet diyoruz. Ancak, her şeye rağmen ise evet değil. Toplumun çıkarları düşünülerek hareket edilmeli. Toplumun tüm katmanları da işin içine katılmalı. Sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere ilgili olan herkesin görüş ve düşünceleri alınarak bu kanun hazırlanmalı” dedi.