havadurum

“Şirketlerin çıkarları değil, çocuklarımızın sağlığı korunmalıdır!”

Türkiye genelinde organize edilen ve skandala yol açan ‘Okul Sütü Projesi’ne tepkiler her geçen gün artıyor.

501
Tüm yurtta olduğu gibi Çanakkale’de de dağıtımı devam eden süt projesi hekimlerinde tepkisine yol açtı. Konu ile ilgili açıklama yapan SES Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Eftal Yıldırım, Okul Sütü Projesi’nde şirketlerin çıkarlarının yerine çocukların sağlığının korunması gerektiğine dikkat çekti.
 
Türkiye`de 7,2 milyon öğrenciye dağıtılan sütlerden 2 binden fazla çocuğun zehirlendiğini anımsatan Yıldırım; “AKP Hükümeti’nin 25.03.2012 tarihinde aldığı Bakanlar Kurulu kararıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, “Okul sütü-Akıl küpü” projesi çerçevesinde 2 Mayıs`ta başlayan ücretsiz süt dağıtımı projesi sonrasında birçok çocuğumuz zehirlenme belirtileriyle hastaneye kaldırılmıştır. Türkiye`de toplam 32 bin 500 okulda 7,2 milyon öğrenciye dağıtılan sütlerden 2000’den fazla çocuğumuz zehirlenmiştir. Bu olumsuz tablonun ardından AKP iktidarı bakanıyla, valisiyle “olayların zehirlenme vakası olmadığı, çocukların süte karşı hassasiyetlerinden veya psikolojik nedenlerle olabileceği, bu durumun üzücü ancak büyütülmemesi gereken bir olay olduğu ve süt dağıtımına devam edileceği” açıklamalarını yapmıştır.  Süt, canlı organizmanın gereksinim duyduğu besin öğelerini yeterli ve dengeli olarak içeren en önemli gıdalar arasındadır. Üretiminden tüketim anına kadar güvenli ve sağlık açısından risk taşımayan biçimde ulaşması gerekmektedir. Bu gereklilik, “gıda güvenliği”nin temelidir. Sağlıklı süt;  üretim, saklama-taşıma-depolama-dağıtım ve tüketim aşamalarında hijyen ve gıda güvenliği kurallarına uyulmasını gerektirir. Aksi halde sağlık kaynağı olan süt, hastalık kaynağı haline gelebilir. Sütlerin tüketiciye ulaşana kadar da uygun koşullarda saklanması, tüketim süresi aşılmadan tüketilmesi gerekir” dedi.
 
“Çocuklarımızın sağlığı ikinci plana atılıyor”
Süt Proje’sinde çocukların sağlığının ikinci plana atıldığını ifade eden Yıldırım; “Mevsimsel süt arzı fazlalığı”nı gidermek ve süt üreticileri ile sanayisini desteklemek amacını da taşıyan proje kapsamında, belli çevrelere gayet hacimli sermaye aktarımı yapılırken, çocuklarımızın sağlığının ikinci plana atıldığını görmekteyiz. Süt dağıtımı kararının, neden okulların açıldığı aylarda değil de, üretimin mevsimsel olarak arttığı ve küçük üretici tarafından sanayiciye satılan çiğ sütün fiyatının düştüğü dönemde alındığı;  sadece “kötümser” bir yorum mudur yoksa bazı endişelerimizi destekleyen bir “veri” midir? Anaokulundan, ilköğretim beşinci sınıfa kadar olan öğrencileri kapsayan projenin hedefinin; çocukların ihtiyacı olan proteini alması, süt içmelerinin teşvik edilmesi ve sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi gibi toplumsal amaçlardan saptırılarak, “üretim fazlasının eritilmesi” ve “fiyat dengesinin sağlanması olarak” ifade edilen piyasa mantığına dayandırıldığı; Bakanlar Kurulu kararıyla ortaya konulmuştur” diye konuştu.
 
Yıldırım sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gerekli denetim ve hazırlıklar yapılmadan hayata geçirilen projede yaşanan bugünkü durum, sebebi ne olursa olsun kabul edilemez. Yaşananlar, çocuklarımız ve gençlerimizin sağlıklı beslenme çabasından çok, “bazı” firmaların çıkarlarını korumaya dönük hareket edildiği izlenimini uyandırmaktadır. AKP Hükümeti, “okul sütü projesi”ni yüzüne gözüne bulaştırmıştır. Zehirlenmelerin görüldüğü tüm illerden alınan “süt örnekleri”nin laboratuar tetkiklerinin sonuçları kamuoyuna açıklanıncaya kadar bu “proje”nin acilen durdurulmasını ve çocuklarımızın rahatsızlanmasına yol açan bu durumun tüm sorumlularının belirlenmesini istiyoruz. Zehirlenmelerin yaşandığı okullara dağıtılan bu sütleri teslim eden firmalar ve kabul süreçlerinde yer alan kamu görevlileri ile ilgili soruşturmaların ivedilikle yapılmasını ve sorumluların cezalandırılmasını talep ediyoruz. Bir takım “yetkili” kişiler tarafından yapılan ve bilimsel yaklaşımdan uzak kimi “psikolojik” açıklamalara, kamuoyunun itibar etmemesini; yanı sıra, gerçeklerin açığa çıkarılması için ilgili kurumların bütün olanaklarının kullanılmasını bekliyoruz.”
Paylaş