havadurum

“Sayın Dağ, çevre sorumluluğunu bırakmalı”

Atikhisar Kır Şenlikleri`de yaşanan olay üzerine kentte başlayan tartışmalar nedeni ile açıklamada bulunan Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Filiz Tekin, “Her şeyi biliyoruz” dedi. “Hatta grup içinde bulunan bir şahsın, maden firması tarafından Kanada’ya kadar götürüldüğünün de duyumlarını almış bulunmaktayız” ifadelerini kullanan Tekin, “Demokratik toplumlarda olması gerektiği şekliyle sonuç olarak; Çevreden sorumlu Vali Yardımcısı olarak görev yapan Sayın Bekir Sıtkı Dağ’ın bu sorumluluğu bir an önce bırakması talebimizdir” dedi.

“Yaranız mı var?”
“Çanakkale İl Genel Meclisi üyesi Sayın Hicri Nalbant’ın konuşması sırasında bisikletçi kıyafetli bir kişi kürsüye gelerek Sayın Nalbant’ın konuşmasına müdahale etmek istemiştir” diyen Tekin, “Gözlerini para hırsı bürümüş çevre talancılarıyla hiçbir ilişkisi olmadığını savunan birisinin veya birilerinin Sayın Nalbant’ın çevre katliamcılarını hedef alan sözlerinden alınmasını anlamış değiliz. `Acaba bir yaranız mı var?` diye sormak aklımızdan geçmiyor değil” şeklinde konuştu.

“Kabul edilebilir bir durum değil”
Çanakkale Çevre Platformu Eş sözcüsü ve Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş ile Çevre Platformu yöneticileri ve TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit`in de katıldığı açıklamada Tekin “Bu kentin, Kazdağları`ndaki metalik madencilik faaliyetleri ve Biga Yarımadasının çeşitli yerlerindeki termik santraller konusundaki duyarlığı ortadadır. Hal böyleyken Sayın Vali Yardımcısının da içerisinde yer aldığı bir bisiklet grubunun maden şirketleriyle dirsek teması tarafımızca kabul edilebilir bir durum değildir” ifadelerini kullandı.

1038
 
 
Bu yıl 4`üncüsü gerçekleştirilen Atikhisar Kır Şenlikleri`nde İl Genel Meclis üyesi CHP Grup Başkanvekili Hicri Nalbant`ın isim vermeden bir bisiklet grubunu eleştirmesi ve “Aramızda görmek istemiyoruz” çağrısını yapması üzerine başlayan ve görevlerinden biri de “Çevre ve şehircilik” olan Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ`ın da tarafı olduğu tartışmalar devam ediyor. Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ`ın açıklamaları ile alevlenen ve CHP`li Nalbant`ın basın toplantısı ile devam eden tartışmalara Çanakkale Çevre Platformu da katıldı. Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Filiz Tekin dün, Çevre Platformu Eşsözcüsü ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit ile Çevre Platformu yöneticilerinin katıldığı basın açıklamasında konuyla ligili görüşlerini paylaştı. Geleneksel Atikhisar Kır Şenlikleri`ni düzenlemedeki amaçlarını sıralayan Tekin, burada madenciler ile dirsek temasında bulunanların maskelerinin düşürülmesi kadar doğal bir şeyin olmadığını söyledi. “Yaşam alanlarımıza yönelen saldırıya karşı toplumsal duyarlılığı artırmak amacıyla, 2011 yılında `Çanakkale Suyuna Sahip Çıkıyor` temasıyla gerçekleştirdiğimiz I. Atikhisar Kır Şenliğini, `Atikhisar Atık Hisar Olmasın` ve `Kaz Dağları Çığlık Atıyor!` temalarıyla II. ve III.’sü izledi” diyen Tekin, “Bu yıl ise Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi ile birlikte 4. Atikhisar Kır Şenliğimizi yaptık. Bu şenliklerde amacımız madencilik faaliyetleri sonucu oluşan çevre katliamlarına karşı ulusal ve uluslararası alanda sesimizi duyurmak, dikkatleri bu noktaya çekmek, bölgemize yapılan saldırıyı anlatmak, göstermek, yaşam savunucularının yan yana gelmesini sağlamaktır. Çevre duyarlılığının en üst düzeyde olduğu böyle bir günde konuşmacılar tarafından, çevre talanlarına göz yumanların, çok uluslu maden şirketleriyle dirsek temasında bulunanların teşhir edilmesi, maskelerinin düşürülmesi kadar doğal bir şey yoktur. Bu konuşmaların şenliğe katılan gerçek çevrecileri hedef alması mümkün değildir. Ancak; gerek konuşmacıların, gerekse yaşam alanlarını savunmak üzere etkinliğe katılan insanların, maden şirketleriyle bu kadar yakın duran malum bisiklet grubuyla bir arada bulunmama isteğine herkes saygı göstermelidir” ifadelerini kullandı.
 
“Nalbant`a müdahale tepki çekti”
Tekin, açıklamasında Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ`a gösterilen tepkinin, Nalbant`ın konuşmasına yönelik müdahale girişimi olduğunu ifade ederek, “4 Mayıs 2014 günü düzenlenen şenlikte, Çevre Platformumuzun bir önceki Sözcüsü, Çanakkale İl Genel Meclisi Üyesi Sayın Hicri Nalbant’ın konuşması sırasında bisikletçi kıyafetli bir kişi kürsüye gelerek Sayın Nalbant’ın konuşmasına müdahale etmek istemiştir. Kır şenliği etkinliğinin bir düzenleyicisi ve komitesi bulunmaktadır. Şenlik, programı dâhilinde yürürken bu tür bir müdahale elbette şenlik katılımcıları tarafından tepkiyle karşılanmıştır” dedi.
 
“Acaba bir yaranız mı var?”
“Gözlerini para hırsı bürümüş çevre talancılarıyla hiçbir ilişkisi olmadığını savunan birisinin veya birilerinin Sayın Nalbant’ın çevre katliamcılarını hedef alan sözlerinden alınmasını anlamış değiliz” diyen Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Filiz Tekin, “Acaba bir yaranız mı var? diye sormak aklımızdan geçmiyor değil. Sayın Nalbant’ın konuşmasına müdahale eden ve şenlik katılımcılarının tepkisine neden olan bisikletçinin Vali Yardımcısı Sayın Bekir Sıtkı Dağ olduğunu öğrendik” ifadelerini kullandı.
 
Kanada`ya kim gitti?
“Çevreden sorumlu olduğunu bildiğimiz Sayın Vali Yardımcısının 18 Mart Bisiklet Grubu içerisinde yer aldığını biliyoruz” diyen Tekin, “Bu bisiklet grubunun maden firmalarını ziyaret ederek sponsorluk talep ettiğini de haberlerden ve açıklamalardan biliyoruz. Bu bisiklet grubunun madencilik firmalarının reklamlarının basılı olduğu tişörtleri giydiğini ve Bergama altına madeni ziyaretinde de bulunduğunu biliyoruz. Hatta grup içinde bulunan bir şahsın maden firması tarafından Kanada’ya kadar götürüldüğünün de duyumlarını almış bulunmaktayız. Daha ötesine de gerek yok” şeklinde konuştu.
 
“Dağ`ın bu sorumluluğu bir an önce bırakması talebimizdir”
Tekin açıklamasını, “Bu kentin, Kazdağları`ndaki metalik madencilik faaliyetleri ve Biga Yarımadasının çeşitli yerlerindeki termik santraller konusundaki duyarlığı ortadadır. Hal böyleyken Sayın Vali Yardımcısının da içerisinde yer aldığı bir bisiklet grubunun maden şirketleriyle dirsek teması tarafımızca kabul edilebilir bir durum değildir. Demokratik toplumlarda olması gerektiği şekliyle sonuç olarak; Çevreden sorumlu Vali Yardımcısı olarak görev yapan Sayın Bekir Sıtkı Dağ’ın bu sorumluluğu bir an önce bırakması talebimizdir” ifadeleri ile sonlandırdı.
Paylaş