havadurum

“Şansımı seviyorum; Çünkü Çanakkale`de yaşıyorum”

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, bu yıl 50`ncisi düzenlenecek Uluslararası Troia Festivali`nin tanıtımını dün gerçekleştirdi. Kalabalık bir basın temsilcisi grubunun takip ettiği açıklamada, festivale ilişkin bilgiler veren Başkan Gökhan, “50`nci yıl ödülü Çanakkale halkınındır” dedi.

1178
Bu yıl 50`ncisi organize edilen Uluslararası Troia Festivali`nin tanıtımı Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından dün belediye meclisi toplantı salonunda yapıldı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ilk kez 1963 yılında yapılan festivale emeği geçen herkese teşekkür ederken, Troia Festivali`nin resmi açılışının önceki yıllardan farklı olarak Çanakkale merkezinde yapılacağını söyledi. “50 yıl, yarım asır, dile kolay” diyen Başkan Gökhan, “Bu festivali büyük bir cesaretle başlatan değerli Çanakkaleli büyüklerimizi, ölenleri rahmetle, hayata olanları saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Bu festivalin 50 yıldır sürdürülebiliyor olması önemlidir. Her geçen yıl kendi içinde de saygın sanatçıların yer aldığı, toplum tarafından beğeni kazanmış, kültür dünyamıza önemli katkılar sunmuş, genç yaşlı birçok sanatçıyı, tiyatro, müzik, resim ve seramik gibi sanat dallarında çeşitli sanatçıları da burada misafir ederek Çanakkale halkı ile buluşturuyor. Bu yıl da yine çok sayıda sanatçı kentlimiz ile buluşacak. Yine bu yıl da çocuklarımızı ve gençlerimizi de unutmadık. Festivalimiz yine belediye önünden 12 Ağustos Pazartesi günü 19:30`da kortejimizin hareketi ile başlayacak. Biliyorsunuz festivalin resmi açılışını yıllardır Troia Ören Yeri`nde yapıyorduk. Hem festivalin adına uygun olması hem de Troia`nın tanıtımına katkı vermeye çalışıyorduk. Ancak bu yıl, 50`nci yıl olduğu için özellikle ilk yapıldığı yerde, Halk Bahçesi`nde yapmayı uygun gördük. Bundan sonraki yıllar yine Troia Ören Yeri`nde yapılmaya devam edilecektir” dedi.
 
 
Program broşüründe ilk yıl unutulmadı
Başkan Gökhan, program broşürünün ilk yılki programı da içinde barındırdığını ifade ederek, “Sanata, sanatçıya, çok sesliliğe, kültürlenmeye, tahammülsüzlüğün giderek arttığı bir Türkiye`de birkaç gönüllü kentlinin oluşturduğu bir festival sürecinin, bugün uluslararası bir boyuta gelmesi ve 50 yıldır çizgisini bozmadan sürdürülüyor olmasının çok büyük önemi olduğunu ifade etmek istiyorum. Festival programını zaman içinde yolculuk yapma adına 50 yıl önceki program ile birlikte tasarladık. Programımızın ilk bölümünde 50 yıl önceki festivalimizin programını buluyorsunuz. İkinci bölümünde ise bu yılki festivalimizin programı var” dedi.
 
 
“Homeros ödülü Çanakkale halkının”
Gökhan, Çanakkale halkının 50 yıldır festivale katkı sağladığını hatırlatarak 50`nci yıl ödülünü kent halkı adına “Geleceğimiz” diyerek büyük önem verdiği çocuklara verileceğini söyledi. Gökhan, “Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü`nü özellikle Troia`yı ön plana çıkaran, dünya barışına katkı sunan sanat insanlarına veriyorduk. Bu yıl bu ödülü Çanakkale halkına vermeyi uygun bulduk. Niye? Çünkü Çanakkale halkı, uzun yıllardan beri sürekli giderek artan bir ivme ile artık kendi içinde özümsemiş, her platformda barışın kentini dillendiren ve barışın kentinde yaşamaktan büyük keyif alan insanlardır. Bu ödülü, 50`nci yıl anısına, 50 yıldır festivale katkı sundukları için kent halkına vermeyi uygun bulduk. Bu ödülü geleceğimiz olan çocuklara vereceğiz. Onlar bizim geleceğimiz ve onlara güveniyoruz. Bu ödülü tüm kent halkı adına verdikten sonra Kent Müzesi`nde sergileyeceğiz. Uzun yıllar bu müzede bu ödülün neden kent halkına verildiğini bilecekler. Farklı, yaşanabilir bir kent olmak ve bunu sürdürebilmek, hele bu dönemde zor bir iş yapıyor kent insanı” dedi.
 
 
Kazdağları da unutulmadı
“Bu yıl da Kazdağları`na vurgumuz devam ediyor” diyen Gökhan, “Sergilerle Kazdağları konusu işleyeceğiz. Doğaya saygı adına biz de tanıtım broşürümüzü ve diğer tanıtım araçlarımızı dönüştürülebilir malzemeden olmasına özen gösterdik. Yeni broşür, afiş ve diğer basılı ürünler, dönüştürülmüş malzemelerden yapılmıştır” şeklinde konuştu.
 
Yarışmaya 144 eser katıldı
“Bu yıl her zaman olduğu gibi yine afiş yarışması oldu” diyen Başkan Gökhan, katılımın yüksel olmasına vurgu yaptı. Gökhan, “Dokuz yıl önce başlatmıştık bu yarışmayı. Tasarım yarışmasına 23 üniversiteden 144 eser katıldı ve bu eserler bilim adamlarından ve Çanakkale Belediyesi`nin de içinde olan ilgili kuruluşlardan katılan insanların oluşturduğu bir jüri tarafından değerlendirildi. Birinciliğe layık görülen afişin sahibi Kocaeli Üniversitesi`nden sayın Erhan Yalur`dur. Birinciye ödülü yine her yıl olduğu gibi açılış töreninde kendisine verilecek” dedi.   
 
Sezen Aksu`ya sahip çıktı
insanların fikirlerinden dolayı ötekileştirilmemesi gerektiğini ifade eden Gökhan, Sezen Akus`nun fikirlerine katılınmamasının, onun sanatçı kişiliğinin ve eserlerinin yok sayılması için bir sebep olmadığını ifade etti. Aksu`nun bu ülkenin yetiştirdiği önemli sanatçılardan biri olduğunu da ifade eden Gökhan, “Fesivalin son gününde bu ülkenin yetiştirdiği, uluslararası camiada ün salmış, aynı zamanda Türkiye`deki birçok sanatçıya beste yapmış, eserlerini vermiş, onların tanınmışlığını sağlamış, ülkenin her sorununda da çekinmeden düşüncelerini ifade edebilmiş bir sanatçı. Ben ona `cesur sanatçı` diyorum, fikirlerini beğenmeyebiliriz ama bu fikirlerini açık yüreklilikle ifade eden bir kişi; Sezen Aksu sahne alacak. Sadece Sezen Aksu değil, Sezen Aksu`ya sayın Fahir Atakoğlu da eşlik edecek. Bu konseri Çanakkale halkının kaçırmamasını dilerim. Fakat, ben burada bir konuda da, sanatçıya haksızlık edilmeme adına düşüncemi belirtmek istiyorum. İlk Sezen Aksu düşüncesi ortaya çıktığında farklı tepkiler geldi. `Sezen Aksu, yetmez ama evetçi` dediler, `Ülgür Gökhan, bunun hesabını örgüte nasıl verecek` dediler, bunları söyleyecek kadar ileri gidenler oldu. `Gezi Parkı eylemlerine destek olmadı` diyenler oldu. Halbuki ben internetteki birçok noktada sayın Sezan Aksu`nun özellikle Gezi Parkı konusundaki görüşlerini aldım. Örneğin Cumhuriyet Gazetesi`nde `Sezen Aksu`dan Başbakan`a özür çağrısı` diyor. Bir takım daha buna benzer açıklamaları var. Bu şunu gösteriyor. Toplumsal konularda düşüncelerini özgürce ifade edebilen bir sanatçı. Bize böyle sanatçılar lazım. Biz bunların hiçbirine kulak asmadık. Çünkü Sezen Aksu, bu ülkenin yetiştirdiği sanatçılardan biridir. Kendini uluslararası camiada da kabul ettirmiş, saygın bir sanatçıyı, bu kenten saygın insanları ile buluşturmayı uygun bulduk. 16 Ağustos günü saat 22`de Çanakkale halkı, Sezen Aksu ve Fahir Atakoğlu`nu bağrına basacaktır diye düşünüyorum” dedi.
Paylaş