havadurum

“Ruhsat verenler cinayet işliyor”

Lapseki ilçesi sınırlarına kurulmak istenen ve ölüm fermanı olarak nitelendiren termik santrale siyasilerden de tepki geldi. Termik santrallere ruhsat verenlerin adeta cinayet işlediğini belirten CHP Çanakkale Milletvekilleri Serdar Soydan ile Ali Sarıbaş, Çanakkale’de termik santrallerin artmasıyla yaşam alanlarının yavaş yavaş yok olacağına dikkat çektiler.

912
Çanakkale’de 10 bin megavatı aşan termik santralin kurulmasının felakete neden olacağını belirten CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; çevreye zarar verecek olan termik santrallere izin verenlerin, insanların yaşamını sonlandırmaya çalıştığını söyledi. Çanakkale’de yapılacak olan her termik santralin yaşamı yok edeceğine dikkat çeken CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ise; “Çanakkale’de yapılacak olan her termik santral yaşamı yok edecektir. Bunun yanı sıra meyve bahçeleri ile havamız yok olacaktır. Buna kesinlikle dur denilmesi gerekiyor” dedi.
 
 
İl genelinde çevre felaketine neden olacağı ifade edilen termik santral ile ilgili görüşlerini aldığımız CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Çanakkale’de 10 bin megavatı aşan termik santralin kurulmasının felakete neden olacağını söyledi. Soydan; “Çevre mücadelemiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Termik santrallere karşı değiliz ama Çanakkale’ye 10 bin megavatı geçecek şekilde bir termik santrale izin verirsen bu yaşamı sonlandırmak demektir. İnsan hayatı mı yoksa termik santral mi önemli. Buna bakmak lazım. Ama maalesef AKP hükümeti, her türlü girişimimize olumsuz yanıt veriyor. Yaşamı hiçe sayıyorlar. Termik santraller herkes için büyük bir tehlike. Termik santralin sadece Lapseki’ye değil, Çanakkale bölgesine zararı olacaktır. Çanakkale’de kurulacak olan 10 bin megavatı aşan termik santral bir felaket demektir” dedi.
 
“İnsan kendi eliyle, yaşamını sonlandırıyor”
Çevreye zarar verecek olan termik santrallere izin verenlerin kendi eliyle insanların yaşamını sonlandırmaya çalıştığını ifade eden Soydan; “İnsan kendi eliyle, yaşamını sonlandırıyor. Termik santrallere ruhsat verenler adeta cinayet işliyor. Doğa güzelliğiyle dünyanın en gözde illeri arasında olan ve Kazdağları’nı içinde barındıran Çanakkale’yi siz nasıl yok edebilirsiniz? Hangi vicdanla bunu yaparsınız? Bu konuda herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum. Bu parti meselesi değildir. Bunu her zaman ifade ediyorum. Çevre konusu siyasi mesele değildir, insani meseledir. Bunu her yerde ifade ettim ve ifade etmeye devam edeceğim. Birazcık vicdanı olanlar bu termik santrallere Çanakkale’de dur der ve izin vermez. Verilmiş olan izinleri de iptal eder” diye konuştu.
 
 
Sarıbaş; “Her termik santral yaşamı yok edecektir”
Çanakkale’de yapılacak olan her termik santralin yaşamı yok edeceğine dikkat çeken CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş; “Termik santrallerin yapılması için öngörülen yerler uygun değil. Termik santraller Çanakkale’de plansız bir şekilde yapılmak isteniyor. Her isteyen istediği mevkiye bir termik santral koymaya çalışıyor. Çan termik santralinin Çanakkale’deki emisyon hacmini tek başına doldurduğunu ve bundan sonra yapılacak olan her termik santralin çevreye çok zarar vereceği konusunda mecliste bir konuşma yapmıştım. Herşey bitti artık sıra meyve bahçelerimize geldi. Bu konuda doğru bir bilimsellik kavramının olmadığını düşünüyorum. Sadece burada bazı çıkarların ve menfaatlerin söz konusu olduğunu düşünüyorum. Çanakkale’de yapılacak olan her termik santral yaşamı yok edecektir. Bunun yanı sıra meyve bahçelerini yok edecektir. Havamızı yok edecektir” dedi.
 
“AKP hükümeti Türkiye’nin başına kabus gibi çökmüştür”
Açıklamasının devamında termik santrallere izin veren AKP hükümetini eleştiren Sarıbaş; “Çanakkale Türkiye’nin ve dünyanın cennetidir. Kazdağları da meyve bahçeleri de cennetidir. Bu kadar güzel doğayı, bu kadar bilinçsiz bir şekilde katledebilen AKP hükümeti Türkiye’nin başına kabus gibi çökmüştür. AKP, kendi ilişkileri ağı içerisinde yaklaşarak termik santrallere ruhsat vermektedir. Çanakkale’ye bundan sonra mevcutların dışında yapılacak her termik santral, kentimizi daha çok kirletecek. Bu termik santraller tarım ve hayvancılığı bir taraftan yok edecek, diğer taraftan ise barajlar yaparak tarım sektörünü zenginleştirmeye çalışıyoruz. Organik tarıma geçmeye çalışıyoruz. Meyve ve bahçelerimiz organik tarıma dönüştürülmeye çalışılıyor. Ama bir taraftan da bunların üzerine getirip termik santral kurduğunuzda bu yaptığınız bütün yatırımların hepsi katlediliyor. Getirisi ve götürüsüyle baktığımızda da termik santrallerin doğru yerlerde yapılmadığını görüyoruz. Enerjinin dışa bağımlı hale getirildiğini görüyoruz. Termik santrallerin yerlerinin doğru seçilmesi gerekir. Doğanın katledilmesine karşı bölgemizin özellikle Lapseki ve Çanakkale halkının çok dikkatli olması gerekiyor. Bu konuda bize düşen görevi yerine getireceğiz. Enerjinin çözümü yerli ve yerinde doğru yatırımlardadır” şeklinde konuştu.
 
 
Karagöz; “Çevrenin tahrip edilmesine karşıyız”
Parti olarak Çanakkale’nin doğasının termik santrallerle ve altın aramalarıyla tahrip edilmesine karşı olduklarını kaydeden CHP İl Başkanı Hamza Karagöz; “Parti olarak çevre konusu ile ilgili girişimlerin içerisindeyiz. Parti olarak çevre konusuna ne kadar duyarlı olduğumuzu ne kadar çalışma yaptığımızı kamuoyu biliyor. Cennet olan Çanakkale’nin doğasının termik santrallerle ve altın aramalarıyla tahrip edilmesine karşıyız. Çevreyi koruma konusundaki mücadelemizi de hem çevre platformu hem de halkımızla birlikte sürdürüyoruz. Bu mücadeleye devam edeceğiz. Termik santral kurulmasın ve tamamen kökten yok edilme gibi bir anlayışımız yok. CHP’nin anlayışı, Avrupa standartlarında çevreye zarar vermeyecek şekilde yapılacak her türlü yatırımın yanındayız. Ama Çanakkale ve çevresinde görüldüğü kadarıyla da adeta bir çevre katliamı var. Bu katliamlara karşı durmaya devam edeceğiz. Birlikte mücadele edeceğiz” dedi.
Paylaş