havadurum

“Romanlar yoksa, böyle bir kültür de yok demektir...”

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan dün, Truva Roman Dernekleri Federasyonu, Berberler Odası, Terziler Odası ile Şoförler ve Otomobilciler Odası`nı ziyaret etti. Fevzipaşa Mahallesi`nin başka bir yere alınması gerektiğini söyleyenlerin tersini düşündüğünü ifade eden Gökhan, mahallenin yerinde kalacağını söyledi. “Bunu tartışılacak bir yanı yok” diyen Gökhan, “Ben tam tersini düşünüyorum. Burada yaşayan insanlarla bu mahalle var. Eğer o insanlar yoksa, böyle bir mahalle ve böyle bir kültür de yoktur” dedi.

898
 
Çanakkale`nin mevcut Belediye Başkanı ve CHP`nin Belediye Başkan Adayı Ülgür Gökhan, ziyaretlerini sürdürüyor. Dün sırasıyla Truva Roman Dernekleri Federasyonu, Berberler ve Kuaförler Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Terzi Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Şoförler ve Otomobilciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası`nı ziyaret etti. Ziyarete Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder ve yarti yöneticileri de katıldı. Buralarda esnaf ve sanatkarlar odalarının son yapılan seçimleri sonrası yeni seçilen yönetimlere `hayırlı olsun` diyen Gökhan, sorun ve taleplerini dinledi. Truva Roman Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ramazan Işıldak ve yönetimini de ziyaret eden Gökhan, kurulan federasyon ile Çanakkale`de insanların ne kadar özgürce örgütlenebildiklerine vurgu yaptı. “Diğer illere göre Çanakkale`de romanlar açısından örgütlenme konusunda daha ileride” diyen Gökhan, Bu da çok önemli. Bu aynı zamanda Çanakkale`de insanların nasıl özgürce örgütlenebildiklerinin de bir göstergesidir. Çanakkale`de biliyorsunuz, üç alanda roman vatandaşlarımızın yoğunlaştığını görüyoruz. Bunlar Atatürk, Fevzipaşa ve Bostanlar Sokak civarında yani Namık Kemal Mahallesi`nin bir bölümü. Buralarda kent ile iç içe yaşıyorlar. Fevzipaşa Mahallesi ile ilgili projelerimiz vardı, halen de var. Hatta mahallede kendiliğinden de bir değişim, dönüşüm başladı. Ama esas değişim bu mahallenin en yoğun olarak yapılanmaya ihtiyacı olan Kuyu Sokak ve civarı mevkidir. Burayla ilgili projemiz var, hazır. Ama biz diyoruz ki burada oturanları, geçici olarak bir yerde ikamet ettirelim, sonra orayı geliştirip, üç kat olarak yapılandıralım, aynı şekilde orada vatandaşlarımız yeni evlerine yerleşsinler. Böyle bir anlayışımız var. Bunu temin etmeye çalışıyoruz” dedi.
 
 
“Mahalle bir yere taşınmayacak”
Fevzipaşa Mahallesi`nin başka bir yere taşınması, mevcut alanın ise turizme açılması yönünde görüşleri olanlara da cevap veren Gökhan, “Romanlar varsa, böyle bir mahalle ve kültür vardır” dedi. Gökhan, “Burada yapılanmayı bitirdikten sonra, vatandaşlarımızı tekrar kendi mahalle ve sokağında oturmasını sağlayacağız. Yani buradan bir başka yere yerleşmelerine sağlayarak burayı başka kişilere verme ya da başka bir fonksiyona dönüştürme gibi bir niyetimiz yok. Çünkü, bu mahalle onlarla var. Fevzipaşa Mahallesi özellikle burada yaşayan, Roman vatandaşlarımızla var. Biz o kültürü, yapılarıyla, yaşantıyısıyla ama daha iyileştirilmiş, daha çağdaş bir yapılanmayla korumaya çalışıyoruz. Nitekim bu sene ve geçtiğimiz sene alt yapılarını yaptık. Bu bakımdan bu mahallenin gelişmesi için yine aynı anlayışla devam edeceğiz. Biz diğer partilerle aynı yönde düşünmüyoruz. Onlar daha farklı düşünüyorlar. `Burası Çanakkale`nin boğaz kenarı, en uygun yeri, turistik yeri` gibi düşüncelerle buranın başka işlevlere kavuşmasını düşünüyorlar. Ben de tam tersini düşünüyorum. Burada yaşayan insanlarla bu mahalle var. Eğer o insanlar yoksa, böyle bir mahalle ve böyle bir kültür de yoktur. Onun için bu konuda hiç tartışacak bir durum yok. Daha önce de Atatürk Mahallesi ile ilgili de yapılar yapıldı. Ona devam etmeliyiz. Atatürk Mahallesi`nin iyileştirilmesine de devam etmeliyiz. Bu bakımdan bu derneklerin kuruluş amacı da zaten Roman kültürünün korunması, ilerideki kuşaklara aktarılmasıdır. Biz de o anlayışa destek olmak zorundayız. Önümüzdeki dönemde de göreve devam edersek anlayışımız bu olacaktır” dedi. Çanakkale Truva Roman Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ramazan Işıldak ise, “Bayramiç`in Tepecik Mahallesi`ndeki derneğimizi de kurduk. Çanakkale`mizin en ücra köşesinde, Roman toplumunun bulunduğu yerlerde biz istedik ki vatandaşlarımız kendi haklarını kendileri savunsunlar. Toplumun eğitimden, sağlığına kadar kendilerine savunmaları için örgütlenme sürecine girdik. Başkanımız da her zaman bize yardımcı oldu. Daha çok da destek olmasını istiyoruz. Başkanımıza diyoruz ki; `Başkanım, federasyonumuza sahip çıkın`, sizden bu sözü istiyoruz” ifadelerini kullandı. Gökhan ise bunun üzerine “O konuda bir sıkıntı yok. Her zaman nasıl destek oluyorsak bundan sonra da aynı şekilde devam edecek. Bayramiç`teki Tepecikli hemşerilerimizi de hayırlı olsun diyorum” şeklinde konuştu.
 
Paylaş