“Planınız Çanakkale’ye sökmez”

CHP Çanakkale Milletvekilleri Serdar Soydan ile Ali Sarıbaş ve CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, Rektör Laçiner’i istifaya davet eden kent halkının yoğun olarak katıldığı protesto yürüyüşünü değerlendirdi.
Türkiye’de ilk kez halkın bir rektörü istifaya davet ettiği protesto yürüyüşü ile ilgili düşüncelerini kamuoyuyla paylaşan CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; “Yol yakınken Rektör istifa edip, AKP’nin içinde kendine yer arasın” dedi.

1128
Protesto mitinginin tarihe geçtiğini ifade eden CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ise; “Çanakkale’deki miting çok anlamlı bir mitingdi. Baskılara rağmen mitinge katılanların tepkileri ciddiyete alınmalı” dedi. Mitingdeki katılım sayısının azımsanmayacak kadar fazla olduğunu kaydeden CHP İl Başkanı Hamza Karagöz ise; “ÇOMÜ’nün rektörü Çanakkale’nin barışçıl ve demokrat yapısına karşı bir davranış sergilemektedir. Bu nedenle Çanakkaleliler olarak Rektöre tepkilerimizi dile getirdik. Daha demokrat bir yapıya kavuşması için temennilerimizi ifade ettik. Bu mitingden ders çıkarılmalıdır” dedi.
 
“AKP içinde yer bulabilmek için çabalıyor”
Ulusal kanallarda AKP’nin basın sözcülüğüne soyunan Rektör Laçiner’in AKP içinde yukarılarda kendine yer bulabilmek için çaba sarf ettiğini ifade eden Soydan; “Eğer bir rektör protesto ediliyorsa, o rektörün kendini gözden geçirmesi lazım. Tabii bu rektörün burada durması sadece üniversite için değil, Çanakkale içinde bir sakıncadır. Rektörün buradaki amacı, Çanakkale’yi kendilerine göre biçimlemek için AKP’ye yardımcı olmaktadır. Ama onların bu düşünceleri ve planları Çanakkale’ye sökmez” dedi.
 
Türkiye’de ilk kez halkın bir rektörü istifaya davet ettiği protesto yürüyüşü ile ilgili düşüncelerini kamuoyuyla paylaşan  CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; “Yol yakınken Rektör istifa edip, AKP’nin içinde kendine yer arasın” ifadelerini kullanırken, CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ise; “Miting tarihe geçmiştir. Çanakkale’deki miting çok anlamlı bir mitingdi. Baskılara rağmen mitinge katılanların tepkileri ciddiyete alınmalı” dedi. Mitingdeki katılım sayısının azımsanmayacak kadar fazla olduğunu kaydeden CHP İl Başkanı Hamza Karagöz de; “ÇOMÜ’nün rektörü Çanakkale’nin barışçıl ve demokrat yapısına karşı bir davranış sergilemektedir. Bu nedenle Çanakkaleliler olarak Rektöre tepkilerimizi dile getirdik. Daha demokrat bir yapıya kavuşması için temennilerimizi ifade ettik. Bu mitingden ders çıkarılmalıdır” dedi.
 
 
Soydan; “AKP içinde yer bulabilmek için çabalıyor”
Rektör Laçiner’e karşı yapılan protesto yürüyüşünü değerlendiren CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, ulusal kanallarda AKP’nin basın sözcülüğüne soyunan Rektör Laçiner’in AKP içinde yukarılarda kendine yer bulabilmek için çaba sarf ettiğini söyledi. Soydan; “Rektörün seçilmesinden sonra üniversitede çok ciddi anlamda bazı sorunlar yaşanmaya başladı. Üniversitede tamamen bir kadrolaşma ve kendine uygun bir yapılaşma ortaya çıktı. Zaten bu yapılaşmayı AKP döneminde görüyoruz. Bu tür yapılaşma hiçbir dönemde olmamıştı. Üniversitelerde AKP’nin bu anlayışı sergilenmektedir. ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner, ulusal kanallarda AKP’nin basın sözcülüğüne soyunmuş birisidir. Rektör, AKP içinde yukarılarda kendine yer bulabilmek için çaba sarf etmektedir” dedi.
 
“Planınız Çanakkale’ye sökmez”
Eğer bir ilde bir rektör protesto ediliyor ise, o rektörün kendini gözden geçirmesi gerektiğini ifade eden Soydan, Çanakkale’yi kendilerine göre biçimlemek isteyerek AKP’ye yardımcı olmaya çalışan Rektör Laçiner’in ve onunla birlikte hareket edenlerin planlarının Çanakkale’ye sökmeyeceğini belirten Soydan; “Çanakkale’de rektör protesto edildi. Eğer bir rektör protesto ediliyorsa, o rektörün kendini gözden geçirmesi lazım. Tabii bu rektörün burada durması sadece üniversite için değil, Çanakkale içinde bir sakıncadır. Rektörün buradaki amacı, Çanakkale’yi kendilerine göre biçimlemek için AKP’ye yardımcı olmaktadır. Ama onların bu düşünceleri ve planları Çanakkale’ye sökmez. Rektörün istifa etmesi lazım diyeceğim ama Türkiye’de her gün yolsuzluklar çarşaf çarşaf ortaya çıkmasına rağmen istifa anlayışı kültürü henüz bu hükümette yok. Rektör de bu hükümetin ürünü olduğu için onda da bu anlayış yok. Ama bir Avrupa ülkesinde bu tip olumsuzluklarda mutlaka sorumlu kişiler istifa eder. Ama AKP’de ve onun zihniyetindeki kişilerde bu kültür olmadığı için her ne kadar istifasını istesek de Rektörün istifa edeceğini zannetmiyoruz” diye konuştu.
 
“Yol yakınken Rektör istifa edip, AKP’nin içinde kendine yer arasın”
“Çanakkale halkı, Rektörün hangi anlayış içerisinde olduğunu görmüştür” diyen Soydan; “Bundan sonra Rektör Laçiner’in Çanakkale’de yöneticilik yapması çok zordur. Çünkü, artık herkes Rektörün karşısındadır. Yol yakınken Rektör Laçiner istifa etsin ve gitsin AKP’nin içinde kendine yer arasın. Katılımı düşük göstermeye çalışmaları ise normaldir. İnsanlar, tepki için gelip bu eyleme katılmışlardır. Zaten Çanakkale’de yapılan yürüyüşlerde insanların katılım sayısı bellidir. Bir korku toplumu oluşturulduğu için insanlar, mitinglerde görülmeye çekinmektedir. Çanakkale’de yapılan diğer eylemlerle, Rektöre karşı yapılan eylemi kıyasladığımızda katılım sayısı çok iyiydi. Rektör ve onu destekleyen kesimler ne derse desin, Laçiner’e karşı gösterilen tepki yoğun bir tepkiydi” şeklinde konuştu.
 
 
Sarıbaş; “Rektör tepkileri ciddiyete almalı”
Rektör Laçiner’e karşı yapılan protesto yürüyüşünün tarihe geçtiğini vurgulayan CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ise; “Üniversiteler, Türkiye’de çok önemli. Özgür ve huzurlu bir ortam içerisinde çalışacak olan bilim adamları ve öğretim üyeleri, öğrencileri de bu ortamda yetiştirmesiyle ülke kalkınacaktır. Gelir gelmez insanları bastırmak, yıldırmak, onların kişisel haklarını yok etmek ve oradan oraya sürmek son derece yanlıştır. Bu tür uygulamaların hiçbir üniversitede olmaması gerekir. Özellikle yasalara, insan haklarına ve özgürlüğe en çok örnek oluşturacak olan üniversitelerin yönetimleridir. Bundan önce de bu tür uygulamaları hep eleştirmiştik. ÇOMÜ ile ilgili yaptığımız eleştirilerimize karşı savunmaya geçmeleri doğru değildir. Çanakkale tarihinde ilk defa kent halkı eylem yapmak zorunda kalmıştır. Benim her dediğim doğrudur anlayışında olursanız, bu son derece sakıncalı bir durumdur. Öğretim görevlilerinin gerçekten özgür bir ortam içinde olması ve çalışanların huzur ortamı içerisinde olmalarını istiyorsa, rektörün kendini toparlaması gerekiyor. Miting tarihe geçmiştir. Çanakkale’deki miting çok anlamlı bir mitingdi. Baskılara rağmen mitinge katılanların tepkileri ciddiyete alınmalı” dedi.
 
 
Karagöz; “Mitingden ders çıkarılmalı”
Çanakkale’nin barışçıl ve demokrat yapısına karşı bir davranış sergileyen Rektör Laçiner’e karşı vatandaşların tepki verdiğini anımsatan CHP İl Başkanı Hamza Karagöz; “Mitingde tepkimizi dile getirdik. ÇOMÜ’nün rektörü Çanakkale’nin barışçıl ve demokrat yapısına karşı bir davranış sergilemektedir. Bu nedenle Çanakkaleliler olarak Rektöre tepkilerimizi dile getirdik. Daha demokrat bir yapıya kavuşması için temennilerimizi ifade ettik. Bu mitingden ders çıkarılmalıdır” diye konuştu.
 
“Katılım azımsanmayacak bir katılım”
Mitingde katılımın sayısını düşük gösteren kesimlere de cevap veren Karagöz; “Mitingde yer alan katılım azımsanmayacak bir katılımdı. Burada önemli olan bu zamana kadar sivil toplum kuruluşları bu kentte bir rektör ile hiçbir zaman karşı karşıya gelmemişti. Bu bir ilktir. Bu tepkinin ardından umarız rektör bir an önce hukuksuz keyfi tavırlarından vazgeçer. ÇOMÜ tekrar bir bilim yuvası haline gelir.. Tepki anlamında bence yeterli bir tepki gösterilmiştir. Mesajı alanda almıştır diye düşünüyorum” dedi.
Paylaş