“Özgürlük çocuk oyuncağı”

Çanakkale Halkevleri tarafından “Okumuş insan halkının yanındadır” sloganı ile bu yıl 4`üncüsü organize edilen Yazokulu Kepez`de gerçekleştirilecek. Kayıt işlemleri tamamlanan yazokulu ile ilgili olarak Çanakkale Halkevi`nden yapılan açıklamada; “Halkevleri Yaz Okulu, özgür bir gelecek düşü kuranlara çocuklarımız ve geleceğimiz için bir dayanışma çağrısıdır. Özgürlük çocuk oyuncağı olsun, gelin birlikte oynayalım...” dendi.

692
 
 
Çanakkale Halkevi tarafından organize edilen `Halkevi Yaz Okulu` bu yıl da gerçekleştirilecek. 15 Haziran (bugün) başlayacak Yaz Okulu, 12 Temmuz tarihinde sona erecek. “Okumuş insan halkının yanındadır” sloganı ile bu yıl 4`üncüsü gerçekleştirilecek Yaz Okulu ile ilgili Çanakkale Halkevi`nden yapılan açıklamada; “Biz, 8 yıl önce, `Her çocuğun gerici ve rekabete dayalı eğitim sisteminden uzak bir yaz okuluna, hiçbir ücret ödemeden gidebilme hakkı olmalıdır. Tüm çocuklar kardeştir, özgürce oynama, bilimsel eğitim alma, düşündüklerini ve ürettiklerini sevgiyle paylaşma hakları olmalıdır` dedik. Ve bir alternatif sunduk: Halkevleri Yaz Okulları! Bu gün sayıları binleri bulan gönüllü eğitmenimizle, `Okumuş insan halkının yanındadır` diyen gönüllü üniversiteli gençlerimizle ve bize omuz veren halkımızın dayanışmasıyla bu yılda çocuklarımızın yanındayız! 8 yıl önce bu yola ne iktidarın olanaklarıyla ne sponsorlukla tamamen halkın dayanışmasıyla çıktık. Çocuklarımıza “sorgulamayı, düşünmeyi, bilimin ve sanatın aydınlığını öğretmek” ana amacımızdı. Rekabetçi, reklam amaçlı yaz okullarına karşı parasız olması, aynı zamanda tek sosyal alternatif olarak çocuklara dayatılan kuran kurslarının karşı alternatifi olması; yani çocukları gericiliğe, bağnazlığa ve rekabetçiliğe mahkûm etmeyecek bir okul yaratmak bir diğer amacımızdı. Halkevleri yaz okullarında çocuklar bilimle tanışırlar, eğlenerek öğrenmeyi keşfederler. Halkevleri yaz okullarında Kürt, Türk, Çerkez, Laz, Arap, Alevi ya da Sünnî farklı mezheplerden, etnik kökenlerden çocuklar yan yana gelir. Hiçbir ayrımcılığın olmadığı bir ortamda kardeşliği ve eşitliği öğrenirler. Halkevleri yaz okulları sadece çocukları değil aileleri de kucaklar. Halkevleri yaz okullarında çocuklar eğlenerek öğrenirken aileler; çocuk aile ilişkilerinden, çocuk-kadın sağlığı seminerlerine, sağlık taramalarından, eğitim hakkı toplantılarına birçok etkinliğe katılırlar” denildi.
 
 
`Okumuş İnsan Halkının Yanındadır` diyen Üniversitelilerle...
“Her geçen yıl bu amacı hayata geçirmek üzere Öğrenci Kolektifleri`nin `Okumuş insan halkının yanındadır` çalışmasıyla buluştuk” denilen açıklamada “Yüzlerce üniversite öğrencisi Türkiye`nin birçok ilinde yoksul mahallelere gelerek çocuklarla buluştular, atölyeler düzenleyip geziler ve şenlikler organize ettiler. Mahallelerde çocukların abisi, ablası olan üniversitelilere bir de gönüllü eğitmenlerin çalışmaları ve bilgisi eklendiğinde çocuklar için bir eğitim sürecinin ötesine geçen özgür, yaratıcı ve üretken yaşam deneyimleri ortaya çıkardık. 8`inci yılımızın sonunda, yüze yakın noktada, onlarca eğlenceli ders ve atölye içeriği ile buluştuk çocuklarla. Tiyatro, yaratıcı drama, felsefe treni, evrim, koro, origami, fotoğraf, eğlenceli bilim, karikatür, satranç, doğa, çocuk hakları, gibi birçok eğlenceli atölye kurduk. Bir ay süren yaz okulu süresi boyunca çeşitli geziler düzenledik; bilim, oyuncak, uçurtma, su altı ve doğa müzeleri gezilerimizin ana adresleri oldu. Bunun yanı sıra doğa yürüyüşleri, piknikler ve gözlemevi gezileri de çocukların severek katıldığı ve belki de birçoğu için ilk deneyimler oldu. Bu yıl Çanakkale`de 4`üncü yılına giren yaz okulumuzu 15 haziran - 12 temmuz tarihleri arasında Kepez`de gerçekleştireceğiz. 4 haftalık etkinliklerimizde gönüllü eğitmenlerimizle birlikte bilim, sinema, doğa ve yaşam, çocuk hakları, resim, müzik, seramik, çocuklar için felsefe vb. atölye çalışmalarımız olacaktır. Halkevleri Yaz Okulu özgür bir gelecek düşü kuranlara çocuklarımız ve geleceğimiz için bir dayanışma çağrısıdır. Özgürlük çocuk oyuncağı olsun, gelin birlikte oynayalım” ifadelerine yer verildi. (Seçkin Sağlam)
Paylaş