“Öküz öldü, ortaklık bozuldu”

Prof.Dr. Sedat Laçiner ÇOMÜ’ye rektör olduktan sonra ÇOMÜ’de öğretim üyelerinin, öğrencilerin, üniversite personelinin beraberinde Çanakkale’nin başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmemiştir.
Bunları yazmaya kalksak roman olur, hem de öyle bir roman ki; üniversiteler tarihinin kara lekesi olarak tarih sayfalarında yerini alır.
Laçiner, rektör olduktan sonra belirlediği hedeflerine uygun eylem planını yaşama geçirmeye başladığında, gerçekleri çarpıtmak için internet üzerinden yayın yapan kimliksiz ve tetikçi siteler aracılığıyla dezenfermasyon ve itibarsızlaştırma çalışmalarına başladı.
Herhalde bu da yeterli olmadı, müstear isimlerle karalama kampanyaları organize eden sözde yazarlar yaratıldı.
Bu müstear isimli hakaret ediciler hukuk karşısında hesap vermek zorunda kaldıklarında tetikçilik yapacak olanlarda belirlenmişti, hemen kiralık olarak rollerini aldılar.
Tabi bugün oynadıkları rolün karşılığını alıyorlar.
Teşkilat gayet iyi kurulmuştu
Ne de olsa hocamız bir stratejisi uzmanı, aynı zamanda güzel sanatlardan da çok iyi anlar!
Rektör ama, Güzel Sanatlar Fakültesinde de dekan vekili olarak da görev yapmakta.

1233
Neden bunları yazmak ihtiyacını hissettim biliyor musunuz?
Hayatımda hiç bu kadar tertip ve kurgu ile hareket eden bir organizasyon ile karşılaşmadım doğrusu
Tetikçilik yapmak üzere yayın faaliyetinde bulunan adını ÇOMÜ’den alan kimliği belli olmayan internet sitesinin yapmış olduğu yayınlar üzerine ÇOMÜ yönetimine yapılan eleştiriler için 16/10 2011 tarihinde yapılan rektörlük açıklamasında şunlar kaydedilmişti;
ÇOMÜ logosunun ve isminin kullanılmasına gelince; ÇOMÜ ismi özünde öğrencilerimize ve öğretim elemanlarımıza aittir. Onlar olmadan bu ismin hiçbir kıymeti yoktur. Öğrencilerimizin, mezunlarımızın ve eski-yeni çalışanlarımızın bu ismi yüreklerinde, sözlerinde ve hayatlarının her köşesinde görmek isteriz. Bu gönül bağı doğrultusunda ÇOMÜ ailesi mensuplarının bu ismi ticari faaliyetler dışında kullanmalarını teşvik ederiz. Nitekim İTÜSÖZLÜK, ODTÜ Mezunları Derneği gibi çok sayıda oluşumda büyük üniversitelerin ismini ve logosunu görmek olasıdır.
       Diğer taraftan ÇOMÜ logosunun resmi ve ticari kullanım hakkı sadece Üniversitemize aittir. Logolu ürünlerde ise bu hak yapılan sözleşme gereği Üniversitemiz çıkarlarını koruyacak mahiyette bu yıl sadece ESBAV’a verilmiştir. Ticaret-dışı ve resmi bir yönü olmayan, öğrenci, mezun veya çalışan dayanışması şeklinde ortaya çıkan yayınlarda vs. ÇOMÜ isminin iyi niyetli kullanımında yasal bir sorun bulunmamaktadır. Ayrıca Üniversite Yönetimi’ni öğrencilerinin her çalışmasını takip eden ve gerektiğinde ‘kulak çeken’ bir yer gibi görmemek gerekir. Özellikle girişimci öğrencilerimizin ÇOMÜHABER gibi çalışmaları tasvip etsek de, etmesek de bir öğrenci girişimi olarak takdire şayandır. İş yapanlar hata da yapar. Hata yapılmasın diye ÇOMÜ’nün, öğrencilerini sınırlandırmasını beklemek doğru olmaz. Dileriz ki Üniversitemiz öğrencileri çok daha fazla internet sitesi kurabilirler”
Özetle ÇOMÜ logosu ve ismiyle tetikçilik yapan sitenin ÇOMÜ adını kullanması o günlerde makul görülmüştü.
Çünkü o günlerde henüz paralel yapı sorunu gündemde yoktu.
Paralel yapı ile ilgili gelişmeler gündeme gelip, geçmişte tetikçilik yapan site büyük bir ihtimalle ‘inlerde yapılacak operasyonlarda’ sorun yaşamamak için bir farklılaşma yaşadı.
Domain kaydı üzerine yapılan kişi,  10 Nisan 2014 tarihinde isim hakkı güncellemesi yapıldığında; domain bu sefer gerçek isimleri gizlemek adına hizmet veren bir şirket üzerinden alınarak gizlendi.
Daha evvel domain hakkını alan AKP gençlik kolları ile ilişkisi olan isim gizlenmiş site tam bir gizlilik zırhına bürünmüştü.
Yenileme sonrasında ilginç bir gelişme yaşandı.
Tetikçi site, Eylül ayında satılık olduğunu ilan etti, zaten başından beri satılmışlardı ya, neyse…
Bu gelişmeler yaşandıktan sonra ÇOMÜ yönetimi 30.10.2014 tarih ve 2014-32 sayılı toplantısında alınan 07 sayılı karar ile şuna hükmetti;
``ÇOMÜ`` ve ``Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`` ifadelerinin tüm kullanım hakkı “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`ne aittir ve Rektörlük `ten yazılı izin olmaksızın ticari veya başka bir maksatla kullanılamaz. Bu ifadeler kullanılarak, gerekli yazılı izinler alınmaksızın, bülten, gazete, dergi vs. de çıkarılamaz. Bu ifadelerin kullanımı ÇOMÜ idarecileri, eski idarecileri, personeli, eski personeli, mezunları veya öğrencileri için de Rektörlük yazılı iznine bağlıdır. İsimlerin izinsiz kullanımı halinde her türlü yasal önlem alınır. Bu bağlamda daha önce alınmış olan kararlara rağmen kullanım haklarını ihlal eden kişilere uyarıda bulunulması, gerekli önlemlerin alınması ve engellemelerin yapılmasına oy birliği ile karar verilmiştir”
2011 yılında ÇOMÜ isminin kullanılmasını normal karşılayıp, İTÜSÖZLÜK, ODTÜ Mezunlar Derneği örnekleri verilirken bugün gelinen yerde kullanımı izne tabi tutuldu.
Ey paralelcilik sen nelere kadirmişsin!
Şimdi sorun yayın hayatına devam eden bu site için yönetimin izninin olup olmadığıdır.
Eğer böylesi bir izin verilmişse ÇOMÜ yönetimi bunu belgesiyle kamuoyuna açıklamalıdır.
Gelişmeler bana  “öküz öldü ortaklık bozuldu” atasözünü hatırlattı, ne dersiniz?
Paylaş