“O köylüler haklıymış”

Kurşunlu`da İdare Mahkemesi`nin verdiği iptal kararlarını değerlendiren Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Türker Savaş, “Demek ki orada mücadele eden köylüler haklılarmış. Hakları için haklı bir mücadeleyi ortaya koşmuşlar, bu karar ile bunu gördük” dedi. Savaş ayrıca, “Daha önce mahkeme kararlarına rağmen çalışmalarına devam edenleri de gördük. Dileriz Kurşunlu`daki bu karar da diğerleri gibi olmaz, hukuk neyi söylediyse o uygulanır. Bunların da takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

994
Kurşunlu`da bulunan feldspat madenine karşı açılan, “ÇED gerekli değildir” kararı ile maden ocağı ruhsatı İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Başta Kurşunlu halkı olmak üzere, Çanakkale merkez ile Kazdağları ve Biga-Karabiga bölgesinde büyük bir sevinçle karşılandı. Kurşunlu köylülerinin mücadelelerine ve eylemlerine tam destek veren, hukuk sürecinde de davaların takipçisi olan Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Türker Savaş, mahkeme kararını değerlendirerek, “Kurşunlu`da insanlar evlerinin üzerinde açılan feldspat madenine karşı mücadele ettiler. Hem içinde yaşamlarını sürdürdükleri doğalarını hem de madenin yarattığı tehlikeyi ortaya koyarak, yaşam mücadelesi verdiler. Karşılığında da cezalar aldılar. Ancak orada `ÇED gerekli değildir` kararı ile alınan maden ruhsatına da açılmış davalar vardı. Biz de bu süreci yakından takip ettik, gerek köylülerin madene karşı mücadelesinde gerekse de davalar sürecinde onların yanında olmaya çalıştık. Bugün gelinen noktada İdare Mahkemesi`nin aldığı iki iptal kararını da yerinde buluyoruz. Adaletin tecelli ettiğine inanıyoruz. Orada madencinin fütursuzca davrandığı noktasında bir hava vardı. En azından köyden bize gelen bilgiler o yöndeydi. Demek ki orada mücadele eden köylüler haklılarmış. Hakları için haklı bir mücadeleyi ortaya koşmuşlar, bu karar ile bunu gördük” dedi.
 
“Bu kararın takipçisiyiz”
“Biz Çanakkale Çevre Platformu olarak bugüne kadar hem Kurşunlu köylülerinin hem de Kazdağları`nda mücadele eden diğer köylüler ile Biga`da Karabiga`da termik santrallere karşı mücadele eden insanlarımızın hep yanlarında olduk” diyen Prof. Dr. Savaş, “Çanakkale`de nerede bir çevre ve yaşam mücadelesi var ise onları destekledik, desteklemeye de devam edeceğiz. Çanakkaleliler ile birlikte havamıza, suyumuza ve geleceğimize sahip çıkma adına yürüttüğümüz mücadelede, sadece madenciler ile, sadece termik santral şirketleri ile değil, aynı zamanda onlarla işbirliği içinde olan tüm işbirlikçiler ile de mücadelemizi sürdüreceğiz. Çevre talan eden kadar, onlarla dirsek temasında olanlar da, bu katliamlara ses çıkarmayanlar da bizce suçludurlar. Biz Çanakkale Çevre Platformu olarak mücadelemizi sadece eylemler ya da basın açıklamaları ile değil, aynı zamanda hukuki alanda da sürdürüyoruz, açılmış davaların takipçisi oluyoruz. Daha önce mahkeme kararlarına rağmen çalışmalarına devam edenleri de gördük. Dileriz Kurşunlu`daki bu karar da diğerleri gibi olmaz, hukuk neyi söylediyse o uygulanır. Bunların da takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.
Paylaş