“MİT yetkililerine münhasır bir yasanın hazırlanması kabul edilemez bir husustur”

Baro Başkanı Tülay Ömercioğlu, Türkiye’nin gündeminde yer alan MİT ile ilgili yaşanan gelişmeler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

477
Son günlerde MİT’le ilgili gelişmeler neticesinde bir yasa hazırlığı içerisine girildiğini anımsatan Baro Başkanı Tülay Ömercioğlu, sadece MİT yetkililerine münhasır bir yasa hazırlanmasının Hukuk Devleti’nde kabul edilemez bir husus olduğunu söyledi.
 
Son günlerde MİT’le ilgili gelişmeler  neticesinde bir yasa hazırlığı içerisine girildiğini anımsatan Baro Başkanı Tülay Ömercioğlu, sadece MİT yetkililerine münhasır bir yasa hazırlanmasının Hukuk Devleti’nde kabul edilemez bir husus olduğunu söyledi. Ömercioğlu; “Adalet Bakanının bu hususta ”Sadece MİT yetkililerine değil kritik görev yapan çok üst düzey sorumluların Başbakan izni ile soruşturma açılabileceği” bilgisini vermiştir. Bunun gerçekleşmesi için CMK 250 ve 251. maddelerde değişiklik yapılması gerekmektedir. Böyle bir yasa hazırlanırken açık ve net MİT, Genelkurmay Başkanı, Emniyet Müdürü, v.b… gibi kritik görev  makamları  yasada yer almalıdır. Aslen MİT Kanununda Başbakandan izin alma mevcut ise de bu husus CMK’da yer almadığından, CMK’nın düzenlenmesi gerekiyor ise de sadece kritik görevde MİT olmadığından, saydığımız makamları da kapsayan yasa hazırlanmalı ve açıkça zikredilmelidir. Ancak bu yasa kabul edilir ve CMK 250 ve 251mdlerde değişiklik yapılırsa, tüm saydığımız makamların izni Başbakan tarafından verilecektir ki, Siyasi bir makam olan Başbakanlık makamının vermiş olduğu izin  tartışılır  konumda olacaktır.
 
Bu sebeple soruşturma izninin siyasi kimliği olan Başbakan’a verilmesi doğru mudur? Diğer taraftan MİT Müsteşarı ve bir kısım MİT görevlileri hakkında İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturmanın içeriği her ne kadar tarafımızdan bilinmemekte ise de, başlatılan bu soruşturma nedeniyle soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı’nın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kamuoyuna tatmin edici herhangi bir açıklama yapılmadan görevinden alınmış olması Anayasa ve yasalarla düzenlenen savcılık teminatına aykırıdır. CMK’da değişiklikle ilgili bu hafta görüşmeler başlayacağından muhalefetin de halkın kafasındakileri kaldıracak şekilde olumlu katkılarda bulunmasını bekliyoruz” dedi.
Paylaş