Mimar İsmail Erten’in Palabıyık’a verdiği cevaptan sonra Başkan Sevil Ural’ın değerlendirmeleri, kurumsal olarak Mimarlar Odasının etik değerlerini yansıtması itibarıyla, Palabıyık tarafından gündeme taşınan polemiğe karşı son derece anlamlı bir cevap oldu.
Çanakkale Mimarlar Odası Başkanı Sevil Ural, tartışmalardaki yöntem ve üslubun, dağıtan ve yok eden olmak yerine, geliştiren ve toplayan olmasını tercih ettiklerini belirterek; “Ayrıca içeriğinin ve niteliğinin bilimsellikten uzaklaşmadan, uzmanlığın teknik ve etik kuralları gözeterek yapılması, toplumun diğer kesimlerinin ilgisini ve bilincini arttıracaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Palabıyık’ın ifadelerini eleştiren Ural; “Yine Sayın Prof. Dr. Hamit Palabıyık, kendince yaptığı bir değerlendirme de, meslek odamızı politik bir aktör olarak ve siyasi bir taraf ve yandaş olarak tanımlamıştır. Meslek odamız, bu tür yanlış ve asılsız tanımlamalar ve kategorilerle değersizleştirilemez. Mimarlar Odası bu üslubun ve niteliksizliğin, muhatabı değildir. Ancak, üniversitemizin bir mensubunun bu tür yanlışlıkları kendisinin düzelteceğini umuyoruz” dedi.
Çanakkale Mimarlar Odası Başkanı Sevil Ural, tartışmalardaki yöntem ve üslubun, dağıtan ve yok eden olmak yerine, geliştiren ve toplayan olmasını tercih ettiklerini belirterek; “Ayrıca içeriğinin ve niteliğinin bilimsellikten uzaklaşmadan, uzmanlığın teknik ve etik kuralları gözeterek yapılması, toplumun diğer kesimlerinin ilgisini ve bilincini arttıracaktır” değerlendirmesinde bulundu. Ural; “Sayın Prof. Dr Hamit Palabıyık’ın belediye binası yer tespitine ilişkin yaptığı açıklama; hem yöntem açısından, hem de içerik ve nitelik açısından ne yazık ki söz konusu değerleri göz ardı etmiştir” dedi. Çanakkale Mimarlar Odası Başkanı Sevil Ural tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:”Mimarlar Odası gerek mesleğin, gerekse meslektaş ve odasının mimarlık ortamı dışında konuşuluyor olmasını çok önemsemektedir. Mimarlık, kent, yapı ve tüm mesleki konuların mimarlık ortamı dışında tartışılması, mesleği ve meslektaşı anlaşılır kılacak ve geliştirecektir. Toplum tarafından bilinmeyen, görülmeyen ve anlaşılmayan mimarlık, değersizdir. Dolayısıyla, yarışma süreç ve sonuçlarında Belediye Hizmet Binası’nın yer tartışmasını çok önemli görüyoruz. Yarışma kazanan binanın söz konusu yere yakışıp yakışmadığı, işlevselliği ve estetiği tartışmalarının tüm toplumsal kesimlere yayılmasını mimarlık mesleğinin gelişmesi olarak görüyoruz.”
Mimarlar Odasının değersizleştirilmesine tepki
“Öbür yandan, Mimarlar Odası tıpkı mesleki platform dışında toplumun diğer kesimleriyle mimarlığın tartışılmasını tercih ettiği gibi, meslek dışı alanlara da müdahil olmayı tercih eder. 1954 yılından bu yana sosyal, toplumsal, kültürel, demokratik ve siyasi alanlarda eylemlilik içinde olmak, mimarlık ve kent bağlamında özgün ve özgür düşünceleri geliştirmek öncelikli tercih halindedir. 50 yıllık oda tarihini Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi, bir birikim ve yol gösterici olarak sahiplenir. Bundan sonraki süreçte de tüm alanlarda söz söyleyip müdahil olmayı demokratik bir hak olarak kullanacaktır. Yine Sayın Prof. Dr. Hamit Palabıyık, kendince yaptığı bir değerlendirme de, meslek odamızı politik bir aktör olarak ve siyasi bir taraf ve yandaş olarak tanımlamıştır. Meslek odamız, bu tür yanlış ve asılsız tanımlamalar ve kategorilerle değersizleştirilemez. Mimarlar Odası bu üslubun ve niteliksizliğin, muhatabı değildir. Ancak, üniversitemizin bir mensubunun bu tür yanlışlıkları kendisinin düzelteceğini umuyoruz.”