havadurum

“Madem siyanürde tehlike yok, ye de görelim”

İçme sularına katılan klorun kanserojen madde içerdiğini, siyanürde ise böyle bir tehlike olmadığını ileri süren Kuzey Biga Madencilik Genel Müdürü Hasan Giray’a ilk tepki Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant’tan geldi.

339
Giray’ın siyanür ile ilgili ifadelerini talihsiz bir açıklama olarak değerlendiren Nalbant; “Kuzey Biga Madenciliğin genel müdürü Hasan Giray, 50 miligram siyanür yesin de görelim neler oluyor?” dedi. 72 miligramlık bir siyanürün yetişkin bir insanı çok kısa bir sürede öldürdüğünü bilimsel verilerle kanıtlandığını kaydeden Nalbant; “72 miligram siyanür adamı öldürüyor, ama 50 miligram siyanürü yesin de görelim. Siyanür zehir miymiş yoksa değilmiymiş?” dedi.
 
Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, altın arama çalışmalarında kullanılan siyanürde kanserojen tehlikesinin olmadığını savunan Kuzey Biga Madencilik Genel Müdürü Hasan Giray’a tepki gösterdi. Giray’ın siyanür ile ilgili ifadelerini talihsiz bir açıklama olarak değerlendiren Nalbant; “Kuzey Biga Madenciliğin genel müdürü Hasan Giray, 50 miligram siyanür yesin de görelim neler oluyor?” dedi. 72 miligramlık bir siyanürün yetişkin bir insanı çok kısa bir sürede öldürdüğünü bilimsel verilerle kanıtlandığını kaydeden Nalbant; “Bugüne kadar siyanür kanser yapıyor demedik. Ancak, siyanürün zehir olduğunu her zaman söyledik. Şimdi de söylüyoruz. 72 miligramlık bir siyanürün yetişkin bir insanı çok kısa bir sürede öldürdüğünü bilimsel veriler gösteriyor. 2,5 yıl önce Uşak Eşme’de altın işletmeciliğinin yapıldığı sahada siyanür yüzünden 1400 kişinin zehirlediğini ve hastanelere kaldırıldığını biliyoruz. Klor ile siyanürü karşılaştırmak bir talihsizliktir. Durduk yerde işi sulandırmak için yapılmış bir açıklamadır” diye konuştu.
 
Nalbant sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Daha öncede siyanür ile ilgili konular gündeme gelmişti. Eski Enerji Bakanı Hilmi Güler de siyanür zehir değil gibi iddialarda bulunmuştu. Bir dönem de de bir bakanımız çay da radyasyon yok dedi ve çay içti. Siyanürün kanser yapmadığını iddia eden Kuzey Biga Madenciliğin genel müdürü de 50 miligram siyanür yesin de görelim neler oluyor? 72 miligram siyanür adamı öldürüyor, ama 50 miligram siyanürü yesin de görelim siyanür zehir miymiş yoksa değilmiş mi?”
 
Öte yandan Çanakkale Tabip Odası Çevre Komisyonu’nun da siyanürün insan sağlığına etkileri ile ilgili bir açıklama yapacağı öğrenildi.
Paylaş