havadurum

“Kuş ölümlerini ve kazaları önlemek mümkün”

Ankara-İstanbul güzergâhında sefer yapan Yüksek Hızlı Trenin göçmen kuşları için yaşamsal tehlike arz ettiğini belirten CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; “Özellikle Ankara-İstanbul YHT’nin güzergâh belirlenmesindeki hatalar kuşların göç yollarında ölümlere neden olmaktadır. İlgili bakanlık ve TCDD kuşların yoğun olarak bulunduğu ve göçmen kuşların yoğun olacağı yerlerde acilen risk değerlendirmesi yapmalı” dedi.

699

Ankara-İstanbul güzergâhında sefer yapan Yüksek Hızlı Trenin göçmen kuşları için yaşamsal tehlike arz ettiğini belirten CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; “Özellikle Ankara-İstanbul YHT’nin güzergâh belirlenmesindeki hatalar kuşların göç yollarında ölümlere neden olmaktadır. TCDD yetkililerinin yaptığı açıklamada Ankara- Eskişehir arasını 1 saat 20 dakikada alan YHT` nin ilk yıllarda daha fazla kuş sürüsüne çarptığını belirterek, `Bu artık azalmaya başladı. Çünkü kuşlar da YHT` ye alıştı ve göç yollarını değiştirmeye başladılar. Ancak zaman zaman göç eden kuş sürüleri YHT` ye çarpıyor. Kuş sürüsü yüzünden YHT hızını düşürmeyecek, 250 kilometre hızla seferlerine devam edecek. Zaman içerisinde kuşlar YHT` ye alışıp göç yollarını tamamen değiştirecektir.` iddiasında bulunmaktadır. Doğa bilimcileri ise bunun mümkün olmayacağını, göçmen kuşlarının yollarını değiştiremeyeceğini, 300 kilometre hızla giden bir trenden kuş sürüsü ya da çevredeki kuşlar kaçamayacağını ifade ederek tehlikenin devam ettiğini açıklamaktadırlar. Bu yolu kullanan, keskin manevra yeteneğine sahip olmayan ve şanssız kuşlar o tren hattında ölmeye devam edecektir. 30-40 yıl sonra buradaki göçmen kuş popülâsyonundan başka göç yolu kullananlar ve hızla gelen trenden kendini kurtarabilecek fiziki evrimi geçiren kuşlar hayatta kalacaktır. Kuşların, TCDD yetkililerinin düşündüğü gibi "geçen gün tren burada bizimkilere çarpmış, aman oradan geçmeyelim” diye bir düşünce yapısı olmadığını TCDD yetkilileri artık anlamak zorundadır…! Canlıların evrimi, yeni yaşam koşullarına adaptasyonları öyle hızlı tren seferlerinden başlayan ve günümüze gelen süreçte gerçekleşecek kadar basit bir şey değildir. O tren o kuşlara çarpacak, o kuşlar da ölmeye devam edecek.

Bu ne yazık ki, günümüz dünyasında çok anormal bir şey değil. Ancak anormal olan yetkililerin kamuoyunu bu şekilde kandırmaya çalışmasıdır. Kuşlar kendi kendilerine göç rotalarını değiştirmezler. Dünyada birçok havaalanı, hızlı tren hatları kuşları hatlarından uzaklaştırmak için değişik teknolojileri kullanıyor. Kuşların türlerine göre değişkenlik gösteren bu uygulamalarla hem insan yapımı araçların kuşlara zarar vermeleri engelleniyor hem de olası kazalar engelleniyor. İlgili bakanlık ve TCDD kuşların yoğun olarak bulunduğu ve göçmen kuşların yoğun olacağı yerlerde acilen risk değerlendirmesi yapmalı. Buralarda YHT bariyerlerle kapatılabilir böylece muhtemel kuş ölümlerini ve kazaları önlemek mümkün olabilir. Doğayı ve yaşamı ilgilendiren konu, TBMM açıldığında kapsamlı bir şekilde araştırılabilmesi için tarafımdan TBMM gündemine getirileceğini bildirir saygılar sunarım” dedi.

Paylaş