havadurum

“Kültür sanatta, işaret noktası olacak”

Dünyanın ve Türkiye`nin gözü burada. Çanakkale, kültür ve sanat faaliyetlerinde alternatif bir mekana kavuşuyor. MAHAL “kültür ve sanat hattında işaretlenmesi gereken önemli bir nokta olacak” iddiası ile kapılarını açıyor.

1787
Oluşturduğu sivil dayanışma ve üretim ağıyla 2005 yılından bu yana Çanakkale merkezli uluslararası çağdaş sanat faaliyetleri yürüten Çanakkale Bienali İnisiyatifi (CABININ), Çanakkale’ye yeni ve alternatif bir sanat mekânı kazandırıyor. İsmi ile Fevzipaşa Mahallesi`nde eski Palamut deposu olarak bilinen yapı artık, “MAHAL” ismi ile 2 Kasım Cumartesi günü 17.30’dan itibaren kültür ve sanat faaliyetlerine yönelik hizmet verecek. Kentte, sanata, kültüre dair bir düşünce ve eylem platformu olarak, sosyal fayda ve sorumluluğa dayalı, ulusal ve uluslararası katılımlı etkinlikler düzenleyen Çanakkale Bienali İnisiyatifi bu faaliyetlerini MAHAL’de yürütecek.
 
 
Kadrosu güçlü
MAHAL, Çanakkale, Türkiye ve dünyadan sanatın farklı disiplinlerinde üretim, sergileme ve gösterimler, sivil toplum faaliyetleri ve kar amacı gütmeyen her türlü özgün proje için çok amaçlı, açık bir mekân, altyapı ve iletişim ağı işlevi görecek. Genel Sanat yönetmenliğini Seyhan Boztepe’nin, koordinasyonunu Deniz Erbaş, Kubilay Özmen ve Erdinç Alnıak’ın, danışmanlığını ise İsmail Erten’in üstlendiği MAHAL, aynı zamanda “Açık Mahal” programı ile diğer sivil grupların da kullanımına açık olacak.
 
 
Projeler hazır
MAHAL’in önümüzdeki süreçte hayata geçireceği etkinlik ve projelerden bazıları ise şöyle: Fransa, Romanya ve Belçika ortaklı, Avrupa Birliği destekli “Kadın ve Göç” konulu sanat ve sosyal bilim projesi; 1. Dünya savaşının 100`üncü yılı vesilesiyle, yılın tamamına yayılan ve bu savaşın bağlamına ve hafızasına odaklanan bilgi, belge ve sanat etkinlikleri; yine 1. Dünya Savaşı temasıyla düzenlenecek 4. Uluslararası Çanakkale Bienali; 2. Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali (Arkadaşım Bienal 2); Türkiye ve dünyadan farklı temalarda çağdaş sanat sergileri; düzenli film gösterim programları ve yönetmenlerle buluşmalar; çocuklara ve gençlere yönelik çağdaş sanat atölyeleri.
 
 
Paylaş