havadurum

“Köpeksiz köyde değneksiz dolaşmak istiyorlar...”

Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, “Sonuçta izledikleri yıldırma politikasıdır. Yani bölgedeki insanları, göstermelik, ufak tefek davalarla bu işlerden yıldırarak, bir daha önlerine kimsenin geçmesini istemiyorlar. Akılları sıra köpeksiz köy istiyorlar, değneksiz dolaşacaklar” dedi.

633
Bayramiç`e bağlı Karaköy`de “iş ve çalışma hürriyetini engellemek” suçu iddiasıyla bir aile hakkında dava açan ve aynı aileden iki kişinin 12 ay 15 günlük ceza almasına neden olan maden şirketine yönelik tepkiler sürüyor. Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, Karaköy`deki davayı değerlendirdiği açıklamasında “Karaköy`de yaşanan olay, çok basit bir konu. Yani aslında öyle yargıya falan taşınacak önemde bir konu değil, sıradan her köyde, her sokakta yaşanabilecek bir olay. Tabi altın-gümüş şirketleri, ruhsat alınca kendilerini ruhsatlı sahaların sahibi sanmaya başladılar. Daha önce de bu köyde, bazı köylülerin ormana girmesini yasaklamışlardı. Bunun kaynağı 2004 yılında AKP hükümetinin çıkardığı Maden Yasası`dır. Biz buna `talan yasası` da diyoruz, sömürge yasası da diyoruz. Buradan aldıkları güce dayanarak bunu yapmaya çalışıyorlar. Hatta bazen daha da ileri gidiyorlar, neredeyse bu ruhsat aldıkları sahaya kendi devletlerinin bayraklarını dikecekler. Yani bu kafayla gidiyorlar” dedi.
 
“Kimse susmayacak”
Nalbant, madencilerin bu türlü yöntemlerle halkı baskı altına alıp susturmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Köpeksiz köy istiyorlar” dedi. Kimsenin susmayacağını ifade eden Nalbant, “Sonuçta izledikleri yıldırma politikasıdır. Yani bölgedeki insanları, göstermelik, ufak tefek davalarla bu işlerden yıldırarak, bir daha önlerine kimsenin geçmesini istemiyorlar. Akılları sıra köpeksiz köy istiyorlar, değneksiz dolaşacaklar. Bu yaptıkları yanlarına kar kalmayacak. Susturacaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar, kimse susmayacak” şeklinde konuştu.
 
İşbirlikçiler nereye gidecek?
“Yakında yanıldıklarını da anlayacaklar” diyen Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, madencilerle iş birliği içinde olanların madenciler gittikten sonra ne yapacaklarını sordu. Nalbant, “Her şeylerini toplayıp, bu bölgeyi, bu dağları terk edecekler. Onun ışıkları görülmeye başladı. Ancak, şimdi bu arada benim söylemek istediğim, burada işbirlikçilik yapanlar, para karşılığı şahitlik yapanlar, altıncılarla birlikte iş çevirenlerle buraya terk edecekler mi? Eğer terk edeceklerse nereye gidecekler?” dedi.
Paylaş