havadurum

“Kıdem tazminatının gaspına karşı, sen de bir ses çıkar!”

HALKLARIN DEMOKRATİK KONGRESİ, bütün işçileri, emekçileri, ezilenleri KIDEM TAZMİNATININ GASPINA KARŞI BİR SES ÇIKARMAYA çağırıyor.

576
Halkların Demokratik Kongresi, “Siyasi iktidarın işçi ve emekçilere yönelik saldırıları dinmek bilmiyor. Şimdi de işçi ve emekçilerin mücadeleyle kazandığı ve 75 yıl boyunca kullandığı kıdem tazminatına göz diktiler. Kıdem tazminatı Fona devredilerek sermayeye peşkeş çekilmek isteniyor” değerlendirmesini yaparak, tüm işçileri, emekçileri, ezilenleri ve halkları kıdem tazminatı hakkına yönelik bu saldırıyı püskürtmek için seslerini yükseltmeye, insanca yaşam hakkına dönük tüm saldırılara karşı bulundukları her yerde mücadele etmeye çağırdı.
 
HDK tarafından yapılan yazılı açıklamada; ”Temel ihtiyaçlara ve hizmetlere ardı ardına zamlar geliyor, vergiler artırılıyor, ücretler düşürülüyor, güvencesiz, kuralsız çalışma dayatılıyor, çalışma ve yaşama koşuları her geçen gün daha da kötüleşiyor. Yoksulluk arttıkça baskı ve şiddet politikaları da artıyor. İşçiler halen bir yıllık çalışmaları karşılığında bir aylık ücretleri oranında kıdem tazminatı alıyorlar.  Bu işçi için yüzde 8,3 gelir demektir. Ancak, Fon söz konusu olduğunda bu oran yüzde 3`e düşürülecektir. Örneğin, bugün asgari ücretli ve 10 yıl çalışan bir işçi 8865 TL kıdem tazminatı alıyorken, Fonla birlikte alacağı para 2260 TL olacak. Hali hazırda işçiler, işten atılma yanında, işyerinin taşınması, işçinin askere gitmesi, kadın işçinin evlenmesi, 15 yıl ve 3600 prim gününü doldurması, çalışma koşullarında değişiklik yapılması, işverenlerin işçiyi taciz etmesi gibi 20’yi aşkın nedenle kıdem tazminatı alabilirken yeni düzenlemeyle kıdem tazminatı sadece emeklilik ve ölüm halinde ödenecek hale getiriliyor. İşten çıkarmayı zorlaştırıcı bir yönü de olan kıdem tazminatı fona devredildiğinde, işten çıkarma esnasında tazminat ödemeyecek olan patronlar istediği anda, istediği sayıda işçiyi kolayca işten çıkarabilecektir. Bu düzenlemeyle işçiler işten atılma korkusuyla çok daha kötü çalışma koşullarında zorunda kalacaklar. Eğer sermayenin dediği olur, hükümet de bu konuda adım atarsa,  işçiler için emekli olmak da, kıdem tazminatı da hayal olacaktır. Oysaki hükümetin görevi işçinin birikmiş alın terinin işçiye ödenmesini sağlamaktır. Tazminatları vermeyen patronlara karşı cezai yaptırımlar uygulamak ve tazminatları güvence altına almaktır. Kıdem tazminatının Fona devri değil, gerçek güvence sağlanmalıdır. Tüm işçiler, her koşulda, dilediği zaman kıdem tazminatı hakkını kullanmalıdır. Kıdem tazminatı hakkını gasp eden patronlara ağır cezalar ve yaptırımlar uygulanmalıdır. Bizler Halkların Demokratik Kongresi olarak bulunduğumuz her yerde: KIDEM TAZMİNATININ GASPINA KARŞI, Fabrikada, sokakta, insanca bir yaşam için her alanda, SEN DE BİR SES ÇIKAR! çağrısıyla sesimizi yükselteceğiz” ifadelerine yer verildi.
Paylaş