“Kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirilmeli”

Çanakkale Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Hakan Vural önderliğinde toplanan dernek üyeleri, birinci derecede deprem kuşağında yer alan Çanakkale`de deprem konusunu masaya yatırdı. Deprem ile ilgili gerekli önlemlerin alınması ve sonrasında yapılması planlanan çalışmaların görüşüldüğü toplantıda müteahhitler, başta kentteki binalar olmak üzere bir çok yapının depreme dayanıklı hale getirilmesi konusunda önemli uyarılarda bulundu. Çanakkale`de 1999 yılından bu yana yapılan binaların depremsellik açısından bir güvenlik eksiğinin olmadığına dikkat çekilen toplantıda, 1999 yılından önce deprem yönetmeliklerine uyulmadan yapılan yapılarla ilgili ciddi sorunların olduğuna dikkat çekildi. Depremden bir ders çıkartılarak yeni bir eylem planı hazırlanacağı kaydedilen toplantıda, birinci derece deprem kuşağında yer alan Çanakkale`de en kısa zamanda kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

874
 
 
Çanakkale Müteahhitler Birliği Derneği`nin hizmet binasında düzenlenen basın toplantısının ana gündem maddesi olan Müteahhitler Birliği Genel Kurulu`nun sonrasında geçen 2 ayı değerlendiren Çanakkale Müteahhitler Birliği Derneği, ülkede yaşanan gelişmelerin yanı sıra Çanakkale`de meydana gelen deprem konusunu da irdeledi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Çanakkale Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Hakan Vural; “20 Mart tarihinde genel kurulumuzu yaptık. Yerel seçimler tamamladı. Siyasi istikrar konusunda belirsizlik de ortadan kalktı ve ekonomik göstergelerde de belirgin bir iyileşme başladı. Ülkemizin yeni bir sıkıntılı süreç yaşamaması en büyük temennimiz. Soma`da 301 madenci kardeşimiz şehit oldu. Ölenlere Allah`tan rahmet, acılı ailelere ise başsağlığı diliyoruz. İnşallah ülkemiz böyle bir olayı bir daha yaşamaz. Biz de müteahhitler olarak inşatlarımızı bir kere daha gözden geçirerek iş güvenliği tedbirlerini daha da arttırmayı kendimize ödev olarak aldık ve çalışmalara başladık. 6.5 şiddetinde Saros Körfezi`nde oluşan depremin şehrimize etkilerini değerlendirmek istiyoruz. Herkese geçmiş olsun. Buradan da çıkartmamız gereken bir ders var ise, bir an önce çıkartmamız gerekir diye düşünüyoruz” dedi.
 
 
Vural; “Deprem kampanyası başlatıyoruz”
Çanakkale Müteahhitler Birliği olarak deprem konusunda vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla kampanya başlatacaklarını kaydeden Vural; “Müteahhitler Birliği olarak deprem konusunda eylem planımız bu hafta içinde başlıyor. Deprem konusunda tüm kamuoyunu bilgilendirme ve bilinçlendirmeye yönelik bir kampanya başlatıyoruz. Bu kampanyada halkımızın dikkat edilmesi gereken konular hatırlatılacaktır. Depremden bir ders çıkartarak kendimize yeni bir eylem planı hazırlayacağız. Bu noktada yerel yönetim ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunu sağlayarak Çanakkale`de kentsel dönüşüm uygulamalarını hızlandırmak ve hayata geçme aşamasında olan bir kaç projeyi hızla çoğaltmak arzusundayız. Bu noktada önümüzdeki günlerde yerel yönetime önerilerimizi götüreceğiz ve bu önerilere kamuoyunda tartışılmasını sağlayacağız” ifadelerini kulandı.
 
 
Belli; “Gerçek depremle yüzleşmek zorunda kaldık”
Çanakkale Müteahhitler Birliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cem Belli; son yaşanan deprem ile birlikte Çanakkalelilerin gerçek depremle yüzleştiğini belirterek; “Bir deprem yaşadık. Bu deprem oldukça korkutucu bir deprem. Bu deprem ile beraber tüm Çanakkale`deki insanlarımız sadece gazetelerden okudukları ve gördükleri haberlerle değil, gerçek depremle yüzleşmek zorunda kaldılar. Burada iki tane nokta ön plana çıkmaktadır. Birincisi, yapılacak yapıların yönetmeliklere uygun bir şekilde depreme dayanıklı bir şekilde yapılması gerekmektedir. İkincisi ise halkımızın eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekiyor. Çünkü yıkıcı olmayan ve büyük oranda yıkım yaratmayan bir depremde yaklaşık 150 civarında yurttaşımızın panik ve korkuyla balkonlardan ve bulundukları yerlerden atladılar ve yaralandılar. Kentimizde bu şekilde yaşanan yaralanmalar bence 1999 yılından bu yana halkın bilinçlendirilmesi konusunda pek fazla ilerleme kaydedilmediğinin bir göstergesidir” diye konuştu.
 
“Kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirmeliyiz”
Çanakkale`de 1999 yılından bu yana yapılan binaların depremsellik açısından bir güvenlik eksiğinin olmadığına dikkat çeken Belli, ancak 1999 yılından önce deprem yönetmeliklerine uyulmadan yapılan yapılarla ilgili ciddi sorunların olduğunu ifade etti. Bu nedenle birinci derece deprem kuşağında yer alan Çanakkale`de en kısa zamanda kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Belli; “Üzerimize düşen bazı görevler var. Kendi üyelerimizi eğiterek daha güvenli ve sağlıklı yapılar yapmayı öğrenmeliyiz. Bu konuda halkımızı bilinçlendirmeliyiz. En büyük sorun şudur. Şu ana kadar 1999 yılından bu yana yaptığımız yapıların çok fazla depremsellik açısından bir güvenlik eksiği yok. Ancak daha önce deprem yönetmeliklerine uyulmadan yapılan yapılarla ilgili ciddi bir sorunumuz var. Bu yüzden de en kısa zamanda Çanakkale`deki kamu kuruluşlarıyla, belediyesiyle, müteahhitler birliği ve bütün sektör temsilcileriyle birlikte bir araya gelerek kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirmek durumundayız. İsmetpaşa Mahallesi`ndeki proje inşallah en kısa zamanda hayata geçirilir. Burada başarı sağlandıktan sonra kentin ihtiyacı olan Kemalpaşa, Cevatpaşa ve Fevzipaşa Mahallesi`ndeki eski yapıları umarım bir anca depreme dayanıklı bir hale getiririz” şeklinde konuştu.
 
 
Yıldız; “Kentimizi depreme hazırlıklı hale getirmek hepimizin görevidir”
Çanakkale Müteahhitler Birliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Salih Yıldız ise; “Halkımızı bilinçlendirme, yerel yönetimle işbirliği yapabilme ve Çanakkale`yi gerçekten depreme hazırlıklı bir hale getirmek Müteahhitler Birliği ve diğer sivil toplum kuruluşlarının görevidir. Biz elimizden geleni yapacağız. İnşaatlarımız her geçen gün depreme dayanıklı olarak yapılıyor. Bu bilinçle halkımızı da deprem konusunda bilinçlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
 
 
 
Akarsu; “Binalar denetleniyor”
Kentte yapılan binaların depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda önemli bir denetimden geçtiğini anımsatan Çanakkale Müteahhitler Birliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Akarsu da şu şekilde konuştu: “Çanakkale`de yapılan binalar titiz bir şekilde depreme dayanıklı olup olmadığı denetleniyor. Şehircilik Bakanlığı da bu konuda denetimlerini sürdürüyor. Denetim olarak biz herkese açığız. Sadece ufak tefek eksiklikler olabilir. Bunlarında zaten önlemlerini aldığımızı ifade ediyoruz.” Yapılan konuşmaların ardından gündem maddelerinin görüşülmesiyle birlikte toplantı sona erdi.
Paylaş