havadurum

“Kentsel dönüşüm değil, kentsel yenileme”

Sosyal Konutlar Mevkii Kentsel Yenileme Ulusal Mimari Proje Yarışması`nda dereceye giren projelerin sahiplerine ödülleri törenle verildi. 1514 dairenin yapılacağı Sosyal Konutlar Projesi`nin içerisinde Çarşı Projesi de yer alıyor. 10 binin üzerinde bir nüfusun olacağı bölgede düşünülen proje kapsamında 40 metrelik yolun yanı sıra 1786 kapasiteli otopark ile 32 bin metrekarelik yeşil alan da dikkat çekiyor.

785
 
 
Truva Oteli`nde düzenlenen ödül törenine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcıları, birim müdürleri, Proje Yarışması`nın jürisi, proje sahipleri ve Sosyal Konutlardaki mülk sahipleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Proje Yarışması`nın Jüri Başkanı Mimar, Şehir Plancısı Prof. Dr. Zekai Görgülü, Mimar–Prof. Dr. Ülkü Altınoluk, İnşaat Mühendisi–Prof. Dr. Mustafa Zorbozan, Peyzaj Mimarı–Prof. Dr. Abdullah Kelkit ve Mimar–Doç. Dr. Yasemen Say Özer`in tanıtılmasıyla başlayan törende konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Sosyal Konutlar civarında kentsel yenileme yapacaklarını belirterek; "Burada biz kentsel dönüş yapmıyoruz ve yapmayacağız. Kentsel dönüşüm farklı bir şey. Ama burada kentsel yenileme yapacağız. Bunun adı kentsel yenileme. Yani yapılarımızı ve evlerimizi yenileyeceğiz. Niye? Çünkü artık yapılarımız zaman içerisinde yıprandı. Çanakkale deprem kuşağında yer aldığı için yapılarımızı yenilememiz gerekiyor" dedi.
 
 
"37 proje değerlendirildi"
Sosyal Konutlar Mevkii Kentsel Yenileme Ulusal Mimari Proje Yarışması`nda 37 projenin değerlendirildiğine dikkat çeken Başkan Gökhan; "Yarışmada dereceye giren ilk yedi eseri Çataltepeliler Lokali`nde sergileyeceğiz. Yani vatandaşlarımız projelere bir kez daha bakacaklar ve öneri getirebilecekler. Yapılabilecek olanları söyleyeceğiz. Yapılamayacak olanları ise neden yapılamayacağını vatandaşlara izah edeceğiz. Hep beraber katılımcı bir şekilde bu projeyi götüreceğiz" diye konuştu.
 
 
"Güveninizi boşa çıkarmayacağım"
"Burada birbirimize inanmamız ve güvenmemiz lazım. Biliyorum ki bana güveniyorsunuz" diyen Başkan Gökhan; "Yani bu noktada Başkan bizim lehimize düşünür ve bizim taleplerimizi dikkate alır, bizi mağdur etmez, söylediklerini yerine getirir diye bir inancınızın olduğunu biliyorum. Bana güvendiğiniz için teşekkür ediyorum. Bütün muhatabınız Çanakkale Belediyesi ve benim. Bunu başaracağız. Başarabilmeliyiz. Asla bu kentte vatandaşımızı mağdur etmek istemiyoruz. Bugüne kadar da mağdur etmedim bundan sonra da mağdur bırakmam. Yapacağım işi baştan yapamayacağım derim. Ama söz verip vatandaşı yarı yolda bırakmak gibi yaklaşımlar son derece bize yakışmayan ve insanlık dışı yaklaşımlardır" şeklinde konuştu.
 
 
"Bu proje örnek olacak"
Başkan Gökhan sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bu işi başardığımız zaman bugünkü evlerin değeri en az 4-5 katı değerlenecek. Bu Sosyal Konutlar civarında senelerdir oturan ve orada komşularıyla birlikte huzur içerisinde yaşayan vatandaşın hakkıdır. Bu kentte kentsel dönüşüme karşıyım. Kentsel yenilemeye ise evet. Bu konuda hiç bir tereddüt duymayın. Her şeyi mülk sahipleriyle paylaşacağım. Buna inanıyorsanız olur. Eğer buna inanmıyorsanız, lütfen bu yola çıkmayalım. Çünkü zorda kalırız. Eğer inanıyorsak ve bana, belediyeye ve teknik insanlara güveniyorsanız ki, güvendiğinizi gayet iyi biliyorum, bunu adım adım gerçekleştirelim. Hem ülkede bir örnek olsun, hem de bu kentte güzellik olsun."
 
"Dedikodulara inanmayın, doğrusunu bizden öğrenin"
Proje ile ilgili çıkarılan dedikodulara inanılmaması gerektiğini de kaydeden Başkan Gökhan; "Elbette kafalarınızı karıştırmak isteyenler çıkabilir. Her şey mümkündür. Onun için lütfen ne duyarsanız duyunuz bize sorunuz ve ispatını isteyiniz. İspat edemiyorsak o zaman bizim yüzümüze söyleyin. Her şeyi bize soracaksınız. Bu projenin olmamasını isteyenler ve kıskananlar olabilir. Hepsi mümkündür. Ama televizyondakiler gibi olmayacağına söz veriyorum. Çünkü, burada bir bütünüz. Hep beraber bu alanı yaşanabilir hale getireceğiz" dedi. Yapılan konuşmaların ardından Sosyal Konutlar Mevkii Kentsel Yenileme Ulusal Mimari Proje Yarışması`nda dereceye giren projelerin sahiplerine ödülleri takdim edildi.
Paylaş