Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çanakkale`deki seçim çalışmalarına hafta sonu düzenlediği ber dayanışma yemeği ile başladı. 30 Mart`ta yapılacak yerel seçimler için Çanakkale`deki adayını Şehmuz Aslan olarak belirleyen HDP`nin hafta sonu organize ettiği dayanışma yemeği büyük ilgi gördü. BDP Milletvekili Erol Dora, BDP Parti Merkez Çalışanı Resul Baykara, HDP İl Başkanı Günay İğlı, HDP Gökçeada belde eşbaşkanı Şule Bengi, BDP İl Başkanı Abdulah Güler, EMEP İl Başkanı Kenan Erkul ve İHD Şube Başkanı Serpil Bayar katıldılar. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Emek Partisi (EMEP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) gibi partilerin yanı sıra, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Pirsultan Abdal Kültür Derneği gibi demokratik kitle örgütlerinin katıldığı dayanışma yemeğinin açılış konuşmasını HDP İl Başkanı Günay İğlı yaptı. İğlı, “Partimizin Çanakkale`de tanıtımını yaparak, adayımız Şeyhmuz Arslan ile herkese ulaşarak, bu seçim sürecini en iyi şekilde değerlendirmeye çalışacağız. Bu seçim sürecini yine hep birlikte yürüteceğiz” dedi.
“Kardeşlik ateşi Gökçeada`da da yanıyor”
Toplantıya katılan HDP Gökçeada Belde Eşbaşkanı Şule Bengi ise Gökçeada`da da seçime katılacaklarını ifade ederek, seçimlerden başarıyla çıkacaklarını söyledi. “Herkese iyi akşamlar diliyorum” diyen Bengi, “Türkiye`nin en batı noktasından geldim. Halkların eşitliği, kardeşliği ateşi orada da fitillendi. Bu seçimleri çok iyi sonuçlarla göğüsleyeceğiz. Bu seçim sürecinde herkese başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.
“Projelerimizi açıklayacağız”
HDP Çanakkale Belediye Başkan Adayı Şehmuz Aslan, kente yönelik projelerini açıklayacaklarını ifade etti. Aslan, “Hepinizin bildiği gibi 30 Mart`ta yerel seçimler var. Biz de HDP olarak bu seçimlere katılacağız, hazırlıklarımızı sürdüreceğiz. Yerel seçimlerle ilgili program ve projelerimiz mevcuttur. Önümüzdeki süreçte Çanakkale kamuoyuna projelerimizi detaylı bir şekilde sunacağız. Yerelde demokrasinin nasıl geliştirilmesi gerektiğini, sokak temsilcilerinden tutun, gençlik meclisleri, kadın ve mahalle meclisleri ile kent meclisi noktasında projelerimizi ortaya koyacağız” dedi.
“Bir diğerleri var, bir de HDP”
“Hepinizin bildiği gibi Yüksek Seçim Kurulu seçime girecek parti listesini açıkladı. 20`nin üzerinde parti var” diyen Aslan, kendileri için bu seçimin iki tarafı olduğunu ifade ederek, “Bizim açımızdan bu seçimin iki tarafı vardır. Birinci tarafı sistemden beslenen ve bu sistemin etrafında kümelenen partiler, yıllardır bu sistemin nimetlerinden faydalanan partiler ile diğer tarafta barıştan, demokrasiden, özgürlüklerden, emekten yana, emek sömürüsüne karşı çıkan, yaşanabilir bir çevreden yana, tüm halkların, tüm inançların, kültürlerin, özgürce kendilerini ifade edebildikleri bir Türkiye`yi savunan ve bunun için mücadele eden, bunu için de gerekirse bedel ödemeyi göze alan Halkların Demokratik Partisi var” şeklinde konuştu.
“Şehir senindir”
“Seçim sloganımız; `Şehir senindir` olarak belirlendi” diyen Aslan, “Şimdiye kadar şehirler hiçbir zaman bizim olmadı. Hep egemen sınıfların şehirleri oldu. Onlar şehirlerin kaynaklarını istedikleri gibi kullandılar, sermayeye peşkeş çektiler. HDP`nin istediği bu şehre, bizzat bu şehrin yaşayanları tarafından sahip çıkılmasıdır. Biz de bunu sağlayacağız. Diğer taraftan ise, `Kendimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz` diyoruz. Önümüzdeki süreçte kendimizi de kentimizi de nasıl yöneteceğimizi tüm Çanakkale kamuoyuna deklare edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“Eşit ve özgür bir cumhuriyet için bir araya geldik”
Toplantıya katılan BDP Milletvekili Erol Dora ise, “BDP ne için var? HDP ne için var? İşte bu manzarayı görmek için kuruldu. Türkiye`deki farklılıkları, farklı inançları bir arada görmek için kuruldu. Cumhuriyet tarihi boyunca dışlanan, horlanan, kimlikleri yok sayılan tüm insanlarımızı bir araya getirmek için bu partiler kuruldu. Artık, kimsenin dışlanmayacağı, hor görülmeyeceği, herkesin eşit ve özgür olacağı demokratik bir cumhuriyette yaşamak için bir araya gelmiş bulunuyoruz” dedi.
“İnsanlara, insan olduğu giçin `kardeşimizdir` diyoruz”
Dora, burada yaptığı konuşmasında hiçbir ayrım gözetmeden, herkese insan olduğu için yaklaştıklarının altını çizdi. Dora, “Biz her zaman diyalogdan, müzakereden yana olduk. Daha çok siyaset yapmalıyız, daha çok örgütlenmeliyiz. Bu açıdan 30 Mart seçimleri bizler için çok önemlidir. Bu süreçte başlatılmış olan, demokratik seçim süreci bizlere çok şeyler kazandırdı. En önemli kazanımı nedir derseniz, bu bir senede hiçbir kardeşimiz ölmedi. Çünkü bizim için insan, insandır. Biz hiçbir zaman insanların etnik kimliği, inancı ve anaların gözyaşları arasında fark gözetmedik. Biz insana, insan olduğundan dolayı `kardeşimizdir` diyoruz” dedi.
“Bütün diller bizim için kutsaldır”
“Artık yeni bir döneme girdik” diyen Dora, “Artık Türkiye`de ulus devlet paradigması yerine, demokratik bir ulus inşaa edeceğiz. Bütün farklılıkların içinde olabileceği bir cumhuriyet inşaa edeceğiz. Bizim amacımız ve şiarımız budur. Biz Türkiye`de yeni bir anayasa istiyoruz. 12 Eylül Cunta rejimi tarafından yapılmış olan bu anayasanın, bize acıdan başka kazandırdığı bir şey yoktur. Onun için demokratik ve sivil bir anayasa istiyoruz. Biz artık herkesin, kendi dili ile kendini ifade edebileceği, herkesi kapsayacak, kucaklayacak yeni bir anayasa ve vatandaşlık istiyoruz. Hiçbir etnik kimliğe vurgu yapmayan, herkesin kendini içinde bulabileceği yeni bir vatandaşlık tanımı istiyoruz. Biz anadillerin önünde herhangi bir engel istemiyoruz. Bizim için hiçbir lisan, diğer lisanlardan üstün değildir. Nasıl ki biz hiçbir ırkı, inancı, etnik yapıyı, başka bir yapıdan üstün görmüyorsak, aynı zamanda bütün dilleri de kutsal olarak görüyoruz” ifadeleri ile konuşmasını tamamladı. Konuşmaların ardından organizasyon Hozan Nihat ve yerel sanatçıların söyledikleri şarkı ve türküler ile devam etti.