havadurum

“Kent Konseyi, Türkiye’ye örnek oluyor”

Çanakkale`de 18 Ekim tarihinde yapılacak Kent Konseyi seçimi için, görüşlerini aldığımız, kentin son dönemine damga vuran Cevatpaşa Mahalle Meclisi Başkanı Şevkat Ağan ve yürütme kurulu üyeleri, hem mahalle meclisine hem de Kent Konseyi`ne dair açıklamalarda bulundu. Kent Konseyi`nin mevcut anlayışının ve yönetiminin Türkiye genelindeki kent konseylerine örnek olduğunu ifade eden Meclis Başkanı Ağan, “Demek ki Çanakkale Kent Konseyi ileri bir noktaya gelmiş. Bir de özellikle Mahalle Meclisinin kurulması ile ciddi bir yol katledildi” dedi.

938
 
 
 
18 Ekim`de gerçekleşecek Kent Konseyi seçimli genel kurulu için iki aday yarışacak. Mevcut Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz`un tekrar aday olacağı bilinirken, Kemalpaşa Mahallesi Muhtarı Şebnem Kumtepe de adaylığını geçtiğimiz günlerde açıkladı. Biz de son döneme özellikle Merkez Ortaokulu`nun mahallelerine geri kazandırılması noktasında mücadele eden Cevatpaşa Mahalle Meclisi`ne giderek, hem meclis çalışmalarına hem de Kent Konseyi`ne dair görüş ve düşüncelerini aldık. Meclisin kurulma çalışmalarından bahseden Cevatpaşa Mahalle Meclisi Başkanı Şevket Ağan, “Mahalle Meclisi kurulma sürecine kadar Kent Konseyi`nin içinde değildim. Meclis noktasında teklif geldiği aşamada ben Kent Konseyi`ne katıldım. Seçimlerden sonra birlikte meclisimizi açtık” dedi. “Kuruluşumuzun ardından çalışmalarımıza başladık. Çalışma gruplarımızı oluşturduk” diyen Ağan, “Mahallemizdeki engellilerin tespiti ile uğraştık. Yollarla ilgili fotoğraflar çekerek, bazı sokakların daha düzgün hale getirilmesi, yan yollardan ana yola çıkması için bazı çalışmalarımız oldu. Biz bunu çalışma grubu olarak yapmadık ama bir faaliyet olarak yaptık ve konuyu Çanakkale Belediyesi ile de paylaştık. Sonrasında en önemli çalışma grubumuz olarak Merkez Ortaokulumu Geri İstiyorum Çalışma Grubunu kurduk. Orada da veliler vardı, eğitimciler vardı, dernek ve sendika temsilcileri de vardı. O güzel bir çalışma grubuydu. O çalışma grubu ile bir ses getirebildiğimizi düşünüyorum. Bu çalışma ile birlikte mahallemizin sorunlarının çözümü noktasında mahalle halkına ulaşabildiğimizi, faaliyetlerimizin basın da yer alabildiğini gördük. Bu çalışma devam edecek tabi ki” ifadelerini kullandı.
 
 
“Mevcut anlayış iyi gidiyor”
“Kent Konseyi`nin önceki çalışmalarına katılmadım. Ancak bu çalışmanın içinde bulunduktan sonra Tekirdağ`a gittik mesela, orada diğer Kent Konseylerinin çalışmalarını da gördük” diyen Ağan, diğer illerdeki Kent Konseyleri çalışmaları ile Çanakkale Kent Konseyi arasındaki çalışmaların farklı olduğunu, Çanakkale Kent Konseyi`nin daha ileride olduğunu ifade etti. Ağan, “Katılabildiğim andan itibaren, buradaki Kent Konseyi`nin çalışmalarını karşılaştırdığımda, diğerleri ile Çanakkale Kent Konseyi arasında büyük bir fark olduğunu gördüm. Orada, herkes Çanakkale Kent Konseyi`nin farklı olduğunu söyledi. Yani yapısı ile çalışma şartları ile farklı bir Kent Konseyi olduğumuzu gördüm. 10 yıl içinde de basın yoluyla takip ettiğim kadarıyla mevcut Kent Konseyi anlayışının iyi gittiğini söyleyebilirim. Böyle de gidecektir. Belki iktidar değişikliği olsa bu olur mu? Yani Belediye ile ortaklaşma, rahat bir çalışma alanı sağlanması noktasında önemlidir. Seçimlerden sonra yerelde iktidar değişirse ne olur düşüncesi vardı. Ama olmadı. Seçimlerden sonra başkan değişir mi? Değişmez mi? Bilmiyorum. Sonuçta bu bir bayrak yarışı” dedi.
 
“Çanakkale örnek oluyor”
“Kent Konseyi, 10 yıl içinde ciddi çalışmalar yaptı” diyen Ağan, “Örneğin liman konusunda önemli çalışmalar yapıldı. Örneğin seçim beyannamesi önemli bir çakış oldu. Zaten diğer Kent Konseyleri de söylediler. `beyannameyi sizden aldık` dediler. Bu anlamda Çanakkale Kent Konseyi diğer Kent Konseyleri`ne örnek de oluyor. Demek ki Çanakkale Kent Konseyi ileri bir noktaya gelmiş. Bir de özellikle Mahalle Meclisinin kurulması ile ciddi bir yol katledildi” şeklinde konuştu.
 
“Kent Konseyi zaten başarılı”
Cevatpaşa Mahalle Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Nihat Gökçe ise, “Cevatpaşa Mahalle Meclisi`nin oluşacağını biz diğer arkadaşlardan duyduk. Sonrasında `Nihat ağabey sen bu mahallenin eskilerindensin, böyle bur oluşum var görev alır mısın?` dediler, ben de seve seve kabul ettim. Tabi daha önce içinde bulunmadığımız için Kent Konseyi ile ilgili araştırma da yaptım. Zaten bildiğimiz belli başlı çalışmaları vardı. Örneğin liman çalışmasını iyi biliyorduk, takip ediyorduk ki bu çalışma zaten benim çok hoşuma gitmişti. Marina olayı belki birilerine maddi olarak bir şeyler getirir ama Çanakkale halkına getirmez. Bunun çalışmasını da Çanakkale Kent Konseyi, iyi bir şekilde yürüttü” dedi.
 
“Merkez Ortaokulu büyük bir deneyim oldu”
Gökçe, çalışmalarından da bahsederek, “Sonrasında mahalle meclisi kuruldu, seçimleri yapıldı, yerimizi açtık ve çalışmalara başladık. Biz tabi ki bu süreçte yeni doğmuş bir çocuk gibi ne yapacağımızı bilmiyorduk. Günden güne günden güne mahallede neler yapabiliriz diye çalışmalarımıza başladık. Sonrasında Merkez Ortaokulu meselesi çıktı. Burada önemli bir çalışma süreci gerçekleşti. Emekli vatandaşlardan, öğretmenlere, velilerden, mahalle esnafına kadar büyük bir destek gördük. Umarım bu sorun neticelendirilecektir” dedi.
 
“Daha önce aday yoktu”
“Kent Konseyi`nin önümüzdeki günlerde seçimi var” diyen Gökçe, “Bu seçimin demokratik bir şekilde gerçekleşmesini istiyorum. Umarım herkes akıllı bir değerlendirme yapar. Bundan önceki senelerde `Bir kent konseyi var, buna başkan olalım, ya da yönetimine girelim` diye hiç kimse de bir çalışma yoktu. Ama bugün bakıyorum, her taraftan bir saldırı var. Demek ki burada bir hareketin olduğunu birileri hissetmeye başladı. Bu kötü de değil belki. Yenilik getirmek isteyen arkadaşlar vardır, bunlara da saygı duyuyorum. Umarım iyi bir netice ile seçim yapılır. İkinci bir olay da yine Kent Konseyi içinde Bursa Nilüfer`e bir gezimiz olmuştu. Ben hem orada hem de Çanakkale`ye geldikten sonra çeşitli illerin Kent Konseylerini araştırdım, ama gördüm ki; Hiçbir Kent Konseyi`nde ben Çanakkale gibi demokratik olarak seçilmiş mahalle meclisleri göremedim. Ayrıca Kent Konseyleri`nin çalışmaları belediye başkanının reklamından başka bir şeye yaramadığını gördüm” ifadelerini kullandı.
 
“Mahallemiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz”
Cevatpaşa Mahalle Meclisi Türkan Şen ise, “Mahalle meclisimizin kurulumunun hemen ardından seçimlerimizi gerçekleştirdik ve çalışmalara başladık. Güzel bir çalışma süreci yaşadık. Ben memnunum, mahalle halkının da memnun olduğunu görebiliyorum. Aktif bir şekilde hep birlikte çalışıyoruz. İlgiden de çok memnunuz, mahalle halkının taleplerine kulak vererek, mahallemiz için yapılması gereken çalışmaların en iyisini yapmaya çalışıyoruz” dedi.
Paylaş