“Karşımızdakini önce insan olarak görmeliyiz...”

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Merkez İlçe Kadın Kolları tarafından düzenlenen `Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesi Bir Uygarlık Aşamasıdır` konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Panelde konuşan Başkan Gökhan; "Karşımızdakini kadın ya da erkek olarak görmekten ziyade insan olarak görmeyi öğrenmemiz lazım. Cinsiyet ikinci planda gelir. Önce insan diyoruz. Önce erkek demiyoruz veya önce erkek sonra insan demiyoruz. Önce insan diyoruz. Önce kafamızdaki bu yargıyı kaldırmamız lazım" dedi.

521
 
 
Belediye nikah Salonu`nda düzenlenen ve yoğun ilgi gören panele CHP Çanakkale Milletvekili aday adayı Muharrem Erkek, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, CHP Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder, CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Güzin Akar, partililer ve çok sayıda kadın katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın ardından panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Güzin Akar günün anlam ve önemine ilişkin bir açıklama yaptı. Daha sonra katılımcılara seslenen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, seçme ve seçilme hakkının herhangi bir biçimde engelleniyor olmasının son derece doğanın prensiplerine aykırı olduğunu belirterek; "1934 yılının 5 Aralık tarihinde bir Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmış olması, Atatürk devrimleri içerisinde çok önemli devrimlerin başlarında gelir. Çünkü sonuçta insandan bahsediyoruz. Onun eşitliğinden bahsediyoruz. Kadın ve erkeğin eşitliğine dayalı seçme ve seçilme hakkı. Seçme hakkı vatandaşlık hakkıdır aslında. Seçilme hakkı da siyaset yapma hakkı ve bunların herhangi bir biçimde engelleniyor olması son derece doğanın prensiplerine aykırıdır. Mustafa Kemal Atatürk`ün devrimleri akla dayanır. Akla dayandığı için her devrimin son derece başarıyla bu ülkede uygulama sürecine girmiştir. Bugünkü durum yanıltmasın. Çünkü bugünkü anlayış tam tersine toplumu ayrıştırarak, kadın ve erkeği ayrıştırarak farklı düşüncelerle bu devrimleri yok etmeye çalışıyor. Bizler var oldukça bunu başarabilme şansları yoktur" dedi.
 
"Bütün değerler giderek geriye düşüyor"
"Son seçimlerde 550 milletvekilinin %14`ü kadın. Evet bir ivme gözüküyor ama bu övünülecek bir şey mi? Yani bu toplumun %25`mi mi kadın ki, sadece 550 milletvekilinden %14`ü kadın oluyor" diyen Başkan Gökhan; "Bu toplumun %50`si kadın. Dolayısıyla maalesef hak ettiği noktada temsil edilemediğini görmekteyiz. Çok sayıda erkeğin meclise girdiğini görüyoruz. Türkiye 80 yıl önce parlamentodaki kadın temsil oranıyla dünya 2`si. 80 yıl önce bugün ise ortalamada son sırada. Dünya gelişmiş kadın erkek eşitliği konusunda çok ileri noktalara gelmiş biz ama tam tersine o günden bu güne en geriye düşmüşüz. Bütün değerlerin giderek geriye düştüğünü görüyoruz. O bakımdan kadında bundan kendine düşen payı almış" şeklinde konuştu.
 
"Karşımızdakini önce insan olarak görmeliyiz"
Başkan Gökhan sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bir konuyu yanlış söylüyoruz. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların temsil oranının %30-40 olsun deniyor. Peki niçin %55 olmasın. Bir mahsuru mu var. Oranın artmış olmasının bir sıkıntısı mı var? Erkekler %14 olsa bu ülke mi batar? Bir kere şartlanmışlığımızdan kurtulmamız lazım. Önce özgürlük, eşitlik, hak diyorsak önce kafamızdaki sınırları kaldırmamız lazım. Karşımızdakini kadın ya da erkek olarak görmekten ziyade insan olarak görmeyi öğrenmemiz lazım. Cinsiyet ikinci planda gelir. Önce insan diyoruz. Önce erkek demiyoruz veya önce erkek sonra insan demiyoruz. Önce insan diyoruz. Önce kafamızdaki bu yargıyı kaldırmamız lazım."
Paylaş