“Kamu personeli sesine özen göstermiyor”

Çanakkale Defterdarlığı, 24. Vergi Haftası çerçevesinde “Konuşma Teknikleri ve İletişim” konulu kişisel gelişim semineri düzenledi. Seminer, ÇOMÜ Öğretim Elemanı Gökhan Bayram tarafından verildi. Seminerde etkili konuşmanın püf noktaları ilginç ve eğlenceli örneklerle anlatıldı.

586
Çanakkale Defterdarlığı tarafından, 24. Vergi Haftası Programı kapsamında Çanakkale Merkez ve İlçe teşkilatlarında görev yapan Maliye Bakanlığı Personeline yönelik kişisel gelişim semineri düzenlendi. Çanakkale Defterdarı Sacide Şakar’ın yanı sıra çok sayıda yönetici ve personelin katıldığı seminerde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Hitabet konusunda çalışmalarıyla bilinen Gökhan Bayram tarafından etkili konuşmanın ilginç ve bir o kadar dikkat çeken pratik yöntemleri aktarıldı. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen program yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Seminer konuşmanın önemi ve kişiye kazandırdıkları ile başladı. Öğretim Elemanı Gökhan Bayram, konuşmada söylenilenler ile ilgili değerlendirmelerle sürdürdüğü seminerine konuşmada söyleyiş tarzı ile ilgili tespitleriyle devam etti. Gökhan Bayram, konuşmasının ilk bölümünde kamuda konuşurken hangi sözlerin daha etkili olduğunu, vatandaşların hangi sözlerden etkilendiğini, hangi kelimeleri memurlar tarından nasıl kullandığında nasıl sonuç verdiğini örneklerle anlattı. İlginç hipnotik teknikler, büyülü sözcükler, tesirli cümleler ve beğenilen konuşmaların nasıl olduğu hususunda verilen bilgiler dikkatle izlendi. Seminerin ilk bölümünde gösterilen videolarla etkili konuşmalardan örnekler verildi.
 
Vatandaş somut, kesin ve benzetmeli konuşmaları seviyor
Etkili Konuşma ve İletişim Teknikleri seminerinde konuşan Gökhan Bayram, şunları söyledi “Kamu personeli konuşmalarını yeterli uzunlukta tutmalıdır. Kamu personeli çoğu zaman gerektiğinden uzun yada kısa konuşuyor. Gerektiğinde daha kısa konuşmalarda vatandaş kendisine önem verilmediğini düşünüyor. Uzun konuşmalar ise yemeğe su katmak gibi önemini ve özelliğini yitiriyor. Yanısıra vatandaşla konuşmanızda benzetmelerden faydalanın. Soyut bir şekilde konuşan kamu görevlisi kendini yorduğu kadar vatandaşı da yoracaktır. Öte yandan kamu personelimiz hümor ve espri konusunda cömert değil. Bu da vatandaşın karşısında sert görünmesine sebep oluyor. Konunun uzmanı olmayan hiç kimse teknik tabirlerden anlamaz. Bunu anlaşılır ve somut kılmak gerekir. Vatandaş tarafından takip edilir bir konuşma yapmalısınız. Vatandaş size adapte olmalı. Bu sebeple, kamu personelimiz, devletten hizmet alan vatandaşa karşı konuşmalarında somut, kesin ve özellikle benzetmelere dayanan konuşmalar yapmalıdır. ”
 
“Kamu personeli sesine özen göstermiyor”
Seminerin ikinci bölümünde ise konuşmada ses ve söyleyiş tarzları üzerinde duruldu. Konuşmaların içerik bakımından iyi olmasının onu güzelleştirmeye yetmediğini dikkat çeken Bayram, bu tip sözleri güzel şekilde aktarmanın konuşmayı daha da etkili hale getirdiğini belirtti. Gökhan Bayram, konuşma ve iletişim üzerine verdiği seminerin bu bölümünde ise kamu görevlilerinin seslerine gereken özeni göstermediğini söyledi. Rakamların bile vurgu neticesinde çok büyük yada küçük görünebildiğine dikkat çekildi. Öte yandan kamudan hizmet alan kadınlara başka, erkeklere başka, konuya göre bambaşka bir sesle konuşmak gerektiğini örneklerle aktardı.
Paylaş