“Jeoloji mühendisliği bölümü ne iş yapar?”
ÇOMÜ Terzioğlu kampusunda inşaatına başlanan “Kampüs içi Gençlik Merkezi”nin altında bir fay kırığının olması iddiası yapılacak binanın, Çanakkale çevresinde meydana gelen küçük ölçekli depremler de dikkate alındığında, yüzey kırığı oluşturabilecek büyüklükteki olası bir depremin, söz konusu faya ve dolayısıyla üzerine yapılan binaya etkisinin ne olacağı konusu tartışma yarattı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdinç Yiğitbaş Kampüs içi Gençlik Merkezi zemini için var olduğunu iddia ettiği risk için bazı soruları gündeme taşıdı. Yiğitbaş, kendisine ait bir internet sitesinden yaptığı açıklamada başlatılan inşaat ile ilgili olarak Üniversite yöneticilerine inşaatın nereye yapılacağına karar verilmeden önce; “Üniversitemiz ‘Mühendislik’ Fakültesi ‘Jeoloji’ Mühendisliği Bölümünün resmi görüşü alınmış ve gerekli etüdler (zemin etüdü, vb) yapılarak bir rapor halinde ilgili mercilere sunulmuş mudur? Şayet bu konuda rapor tanzim edilmiş ise üniversitemizdeki hangi yerbilimci(ler)in (Jeoloji müh., Jeofizik Müh.) ve inşaat mühendis(ler)inin bu raporda imzaları bulunmaktadır? Böyle bir rapor var ise; bu raporda söz konusu fayın varlığından bahsedilmiş midir? Son zamanlarda ilimiz çevresinde meydana gelen küçük ölçekli depremler de dikkate alındığında; yüzey kırığı oluşturabilecek büyüklükte bir deprem meydana geldiğinde bu depremin söz konusu faya ve dolayısıyla üzerine yapılan binaya etkisinin ne olacağı raporda belirtilmiş midir?” dedi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdinç Yiğitbaş, Gençlik Merkezinin inşaatı ile ilgili olarak; “6 Ocak günü üniversitemiz web sayfasından inşaata başlandığı haberini okuyunca haberdeki resimlere de baktım. Çekilen fotoğrafta bile açıkça görülen bir fay (deprem kırığı) vardı. Acaba yanılıyor muyum diye bizzat gidip açılan temel çukuruna baktım. Fotoğrafını bir de ben çektim aynı yerin. Şimdi bu fotoğraf üzerinden önce öğrencilerime ve üniversitemizin konuyla ilgili yöneticilerine bazı sorularım olacak: A, B, C ve D harfleri ile işaretlediğim ve aralarındaki sınırı siyah renkte kesikli çizgi ile gösterdiğim 4 farklı litoloji bulunmaktadır. Bu litolojik birimlerin ne olduğu üzerinde durarak yazıyı uzatmak istemiyorum. Jeoloji öğrencisi olarak yerinde görerek incelemek gerektiğini zaten biliyorsunuz. Söz konusu litolojik birimler fotoğrafın üzerinde kırmızı kesikli çizgi ile gösterdiğim bir fay tarafından ötelenmiştir. Şimdi sorular şunlar; 1. Bu fay; fay düzleminin konumu ve atım türüne göre ne tür bir faydır? 2. Atım miktarı yaklaşık ne kadardır? 3. Bu fayın yaşı hakkında neler söylenebilir? 4. Bu fay aktif midir? Yani halâ deprem üretme riski var mıdır? 5. Bu fayın üzerine bir bina yapılması düşünüldüğünde size sorulsaydı cevabınız ne olurdu? Anlaşılan odur ki (tahminimi söylüyorum) inşaat, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yaptırılmaktadır. Yine tahminim odur ki; bu hizmet üniversite öğrencileri yararına olması için kampüs içine yaptırılmaktadır. Ancak her halde nereye yapılması gerektiği hususunda üniversitemiz yöneticileriyle en azından istişare edilmiştir. Ya da nereye yapılacağı üniversite tarafından teklif edilmiş olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Yöneticilere eleştiri
İnşaatın zemini konusundaki sorunlar üzerinden, üniversite yönetimi hakkında da eleştirilerde bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdinç Yiğitbaş, ilgili internet sitesinde; Jeoloji Mühendisliği Bölümünde bugün fiilen çalışmakta olan 20 akademisyenden 10 tanesinin ciddi özlük hakkı mağduriyeti yaşadığını belirterek şunları kaydetti: “Üniversitemizde bir Jeoloji ve bir Jeofizik Mühendisliği bölümü vardır. Burada çalışan akademisyenlerin araştırma konularından biri de yukarıdaki sorulara cevap vermektir. Ancak muhtemelen yöneticilerimiz yerbilimcinin ne işe yaradığını henüz yeterince önemsememektedirler. Belki de bu yüzden Jeoloji Bölümümüzde; 2 Doçentimiz Profesör kadrosu (biri bir yılı aşkın zamandır) bekliyor,1 Doçentimiz 3,5 yıldır Doçent kadrosu bekliyor, 4 Doktoralı Araştırma Görevlimiz, Yardımcı Doçent kadrosu (iki tanesi 3 yılı geçti) bekliyor, 3 Araştırma görevlimiz 50-d kadrosundan 33a Araştırma Görevlisi kadrosuna geçmeyi bekliyor...”