Bu haftanın ülkenin dört bir yanında Zabıta ve İtfaiye Haftası olarak kutlandığını anımsatan Tüm Bel-Sen Çanakkale Şube Başkanı Zeki Önder, sendika olarak yaşanılan sorunların çözümü için yıllardır mücadele ettiklerini ancak sorunların çözümlenmediğine dikkat çekti. Zabıta ve itfaiye emekçilerinin sorunlarının çözüme kavuşması için hükümet yetkililerine ve TBMM’de grubu olan siyasi partilere ayrıntılı dosyalar sunduklarını kaydeden Önder, bu girişimler sonucunda zaman zaman sözler verildiğini ancak bu sözlerin tutulmadığını ifade ederek; “Biz Yerel yönetim emekçileri gerek merkezi iktidarın gerekse yerel idarecilerin keyfi uygulamaları ile baskı ve saldırılara maruz kalmamıza ve ekonomik, sosyal ve özlük hakları bakımından bir dizi sorun yaşamamıza rağmen görevlerimizi büyük bir özveriyle yerine getirmekteyiz. Yerel yönetim emekçileri ise hepimizden farklı olarak işlerini çok daha ağır ve zor koşullarda yerine getirmektedir. Zabıta ve İtfaiye emekçileri, gerektiğinde yaşamlarını hiçe sayan özverili çalışmalarına rağmen, gerek ekonomik ve sosyal hakları bakımından, gerekse de özlük hakları bakımından bir çok sorun yaşamaktadır. Sendikamız, yaşanılan bu sorunların çözümü için yıllardır mücadele ediyor, ancak ne yazık ki, sorunlarımız çözümlenmiyor. Bu amaçla imza kampanyası, toplu dilekçe, basın açıklamaları gibi çeşitli eylem ve etkinlikler yanında hükümet yetkililerine ve TBMM’de grubu olan siyasi partilere Ayrıntılı dosyalar sunduk, zaman zaman sözler verildi, ancak bu sözlerin karşılığı olmadı. Sorunların giderek ağırlaşması ve çözülmemesi karşısında bizleri görmeyen veya duymayanlara bir kez daha kendimizi göstermek ve taleplerimizi bir kez daha haykırmaktayız.
Bu hafta ülkenin dört bir yanında zabıta ve itfaiye haftası olarak kutlamaktayız. Zabıta ve itfaiye emekçileri diğer kamu çalışanlarından farklı olarak gece gündüz demeden uzun süreli görev yapmakta, buna karşılık gerçek emeklerinin çok altında maaş almaktadırlar. Yaptıkları iş nedeniyle can güvenlikleri sürekli olarak tehdit altındadır, yaralanmayı, ölümü göze alarak görev yapmaktadırlar. Gün geçmiyor ki bir yangın nedeniyle itfaiye ya da işportacılara müdahale etmeleri nedeniyle zabıta emekçilerinin yaralandıkları veya saldırıya uğradıkları haberleri ile karşılaşmayalım, tüm yurttaşlarımız için yaşamsal önem taşıyan görevleri yerine getiren zabıta ve itfaiye çalışanları ülkemizde hak ettikleri değeri görmüyor. Örneğin; yıpranma hakkı olan fili hizmet süresi zammı uygulaması, görevleri esnasında çoğu zaman can güvenlikleri tehlikeye giren zabıtalara hiç uygulanmamakta; itfaiyecilere ise fiilen yangın söndürme işine katılan kişi ve zaman ile kısıtlanarak sınırlı bir şekilde uygulanmakta, yani gerçekte uygulanmamaktadır.
Buna ek olarak zabıta ve itfaiye emekçilerine 24 saat aralıksız görev yapmalarından dolayı maktuen kadro karşılığı ödenen fazla mesai ücretleri merkezi yönetim Bütçe kanunu ile belirlenmektedir, özellikle yerel yönetimlerin daha özerk yapıya kavuşturulması yönünde dünya genelinde dönüşüm yaşanırken; ülkemizde Yerel yönetimlerin belki de en önemli hizmetlerinde çalışanların mesai ücretlerinin onların çalışma koşullarına uzak merkezi yönetim tarafından belirlenmesini anlamak mümkün değildir” dedi.
Sendikanın talepleri
Önder, sendika olarak taleplerini ise şu şekilde açıkladı: “Burada sadece bazılarını dile getirdiğimiz zabıta ve itfaiye emekçilerinin yaşadıkları sorunların çözümü için yetkililerden acil taleplerimiz şunlardır.
1. İtfaiye ve zabıtalığın bir meslek olduğu resmi olarak kabul edilmeli ve bu meslekleri yerine getiren emekçilerin can güvenliklerini korumaya yönelik gerekli tedbirler alınmalıdır.
2. İtfaiyeci ve zabıtaların görevlerinden dolayı yaralanma ve sakat kalmaların halinde kendilerine; ölmeleri halinde ise ailelerine maddi tazminat ödenmelidir.
3.İtfaiye ve zabıta emekçilerine, 24 saat aralıksız görev yapmalarından dolayı ödenen maktuen kadro karşılığı fazla çalışma ücretleri Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile değil, belediye meclislerince belirlenmelidir.
4.Maktu “fazla mesai “ücretleri emeklilik maaşlarına yansıtılmalı ve çalışanın dinlenme hakkı olan yıllık İzin dönemimde kesilmemelidir.
5.Zabıta yıpranma hakkı tanınarak fili hizmet zammından yararlanmaları sağlanmaktadır.
6. Yangınla mücadele, hem müdahale anında hem de daha sonrasında etkileri olan oldukça riskli bir görev olup aynı zamanda bir ekip işi olduğundan fiili hizmet zammı tıpkı Türk Silahlı Kuvvetler ve Emniyet kadrolarında görev yapan personel gibi ayrımsız bir şekilde bütün itfaiyecilere kadro karşılığı her ay düzenli yatırılmalıdır.
7. İtfaiyecilerin ve zabıtaların çalışma süresince hak ettiği ek yevmiye ve yemek ücretleri düzenli yatırılmalıdır.
8. İtfaiyecilerin ve zabıtaların çalışma süresince hak ettikleri memuriyet derecesine inmesi engelleyen belediye norm kadro yönetmeliği ve itfaiye yönetmeliğinde eşitsizliği giderecek düzenlemeler yapılmalıdır.
9. Zabıtaların görev yerlerinin belediye başkanlarının keyfi tutumlarına göre değiştirilmesi ve yasalara ve yönetmeliklere aykırı çalıştırılması önlenmelidir.
Sendikamız bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da bu temel taleplerin gerçekleşmesi için mücadele etmeye devam edecektir. Bu kapsamda ülke genelinde bütün itfaiye ve zabıta emekçilerine yönelik anket çalışmaları yaptık, TBMM’nin açılışını takiben siyasi partilerin grup başkan vekilleri ile de görüşülerek bu anketin sonuçlarını rapor halinde kendilerine sunulacak ve yaşanılan sorunların çözümü yönünde bir kez daha onları göreve davet edeceğiz. Hak verilmez alınır anlayışıyla bir mücadelenin yaratıcıları olarak taleplerimizi sunmakta yetinmeyeceğiz ve kent halkı için en yaşamsal sorunlarla mücadele ederken hakları gasp edilen ve sorunları çözümsüz bırakılan itfaiye ve zabıta emekçilerine hak ettikleri değer verilene kadar fiili ve meşru mücadelemize devam edeceğiz.”