“İşçilerin yaşam koşulları iyileştirilmeli”
Esenyurt’ta bir inşaat şantiyesinde işçilerin kaldığı çadırlarda çıkan yangında 11 kişi hayatını kaybetti. İşçilerin zor koşullar altındaki çalışma hayatına ve bunun sonucu meydana gelen iş cinayetlerine emek cephesinden sert tepki geldi. İnşaatlarda çalışan işçilerin yaşam koşullarının daha iyileştirilmesi gerektiğini ifade eden sendika temsilcileri, işçilerin yaşamsal koşulları iyileştirilmeyen ortamlarda çalıştırılmasını ise Türkiye’nin acı bir gerçeği olarak nitelendirdi.
İşçilere uluslararası standartlarda bir yaşam alanının hazırlanmadığını ifade eden Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç; “İşçilerin çalışırken iş güvenlikleri sağlanmalı. Bunun yanı sıra yaşam ortamlarında işçilere uluslararası standartlarda imkanlar yaratılmalı. Ülkemizde emekçiler bu imkanlardan yoksun. Böyle olunca da maalesef olan emekçiye oluyor. 11 kişinin hayatını kaybetmesi büyük bir katliamdır” dedi.
11 işçinin ölümüne yol açan yangında bir ihmalin olduğunu düşünen Tüm Bel-Sen Çanakkale Şube Başkanı Zeki Önder ise; “Türkiye’yi yönetenler, çalışanların yaşamsal koşullarını da bir an önce iyileştirmesi gerekiyor. Bununla ilgili de bazı kişilerin gözaltına alındığını basından takip etmekteyiz. Bu da açık bir ihmalin olduğu ve insan hayatının hiçe sayılması yönünde bir izlenim bıraktı” dedi.
İşçilerin ölümüne neden olan yangın faciasının Türkiye’deki iş güvenliğinin hangi boyutlarda olduğunun bir göstergesi olduğunu ifade eden DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan; “Yaşanan acı Türkiye’deki işçilerin iş güvenliğinin olmadığı ve ne şartlarda çalıştığının bir göstergesidir. Bana göre bu bir faciadır. İşçiler, yaşamsal koşulları iyileştirilmeyen ortamlarda çalıştırılmaktadır. Bu da Türkiye’nin acı bir gerçeğidir” dedi.
İstanbul’da 11 işçinin ölümüyle sonuçlanan yangını bir facia olarak nitelendiren Çanakkale’deki sendika temsilcileri, işçilerin çalıştığı ve yaşadığı koşulları iyileştirmeyen AKP hükümetine tepki gösterdiler. İnşaatlarda çalışan işçilerin yaşam koşullarının daha iyileştirilmesi gerektiğini ifade eden sendika temsilcileri, işçilerin yaşamsal koşulları iyileştirilmeyen ortamlarda çalıştırılmasını Türkiye’nin acı bir gerçeği olarak nitelendirdi.
Koç; “Maalesef olan emekçiye oluyor”
Konu ile ilgili açıklama yapan Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, işçilere uluslararası standartlarda bir yaşam alanının hazırlanmadığını söyledi. Emekçilere her zaman ucuza getirilmesi gereken bir bakış açısı ile yaklaşan AKP hükümetinin uygulamalarına tepki gösteren Koç, bu bakış açısı nedeniyle AKP’nin özel sektöre ya da işverene bir denetim yapmadığını ifade ederek; “İşçilerin çalışırken iş güvenlikleri sağlanmalı. Bunun yanı sıra yaşam ortamlarında işçilere uluslararası standartlarda bir yaşam alanı hazırlanmıyor. Burada en önemli sıkıntı AKP hükümeti, çalışma standartlarının oluşturulması ve örgütlenme haklarının verilmesi konusunda her zaman uyarılıyor. Çünkü çalışanlara ve emekçilere doğru bir bakış açısı olmadığı için emekçilere her zaman ucuza getirilmesi gereken bir bakış açısı ile baktığı için yaşam ortamları ile ilgili bir kaygısı olmuyor. Bu bakış açısı nedeniyle AKP hükümetinin özel sektöre ya da işverene bir denetimi olmuyor. Temel sıkıntı burada diye düşünüyorum. Böyle olunca da maalesef olan emekçiye oluyor. 11 kişinin hayatını kaybetmesi büyük bir katliamdır” dedi.
Önder; “İhmal olduğunu düşünüyorum”
11 işçinin ölümüne yol açan yangında bir ihmalin olduğunu düşünen Tüm Bel-Sen Çanakkale Şube Başkanı Zeki Önder ise; “Bu acı bir olay. Hayatını kaybeden işçilere Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Ülkemizdeki inşaatlarda çalışan işçilerin yaşamsal koşulları ile ilgili çok büyük sıkıntıları olduğu biliniyor. İnşaatlarda çalışan emekçilerimiz, çadırlarda ve hatta sıvası olmamış binalarda camları ve pencereleri naylonlarla kapatılan yerlerde kalıyorlar. Türkiye’yi yönetenler, çalışanların yaşamsal koşullarını da bir an önce iyileştirmesi gerekiyor. İşçiler inşaatlarda çok ağır şartlarda çalışıyorlar. Kış şartlarında bir insanın çadırda kalması, barınması ve yaşamsal ihtiyaçlarını gidermesi gerçekten çok büyük bir sorun olarak değerlendiriyorum. Bununla ilgili de bazı kişilerin gözaltına alındığını basından takip etmekteyiz. Bu da açık bir ihmalin olduğu ve insan hayatının hiçe sayılması yönünde bir izlenim bıraktı. İnşaatlarda çalışan işçilerin yaşamsal güvencelerinin bir an önce hayat geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. İnşallah bir daha böyle bir acı olayı yaşamayız” diye konuştu.
Uslan; “Türkiye’nin acı bir gerçeğidir”
DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan, işçilerin ölümüne neden olan yangın faciasının Türkiye’deki iş güvenliğinin hangi boyutlarda olduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Uslan; “Yaşanan acı Türkiye’deki işçilerin iş güvenliğinin olmadığı ve ne şartlarda çalıştığının bir göstergesidir. Bana göre bu bir faciadır. Türkiye’de her ay olduğu gibi iş kazalarında hayatını kaybeden işçi arkadaşlarımıza yenileri eklenmiş oldu. İşçiler, yaşamsal koşulları iyileştirilmeyen ortamlarda çalıştırılmaktadır. Bu da Türkiye’nin acı bir gerçeğidir. İnsan sağlığı her şeyden önemlidir. Çok üzücü bir olay. İşçileri kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz” dedi.