ÇOMÜ Rektör adaylarından Prof. Dr. Arzu Mirici, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu`nu ziyaret etti. ÇTSO Başkanı Bülend Engin, Yönetim Kurulu Üyeleri Selçuk Semizoğlu, İbrahim Gürbüz, Fatih İş ile Genel Sekreter Sema Sandal`ın da yer aldığı ziyarette, Mirici, üniversite-iş dünyası işbirliğine büyük önem verdiklerini söyledi. ÇOMÜ Rektör Adayı Prof. Dr. Arzu Mirici, ziyaretinin amacının Ticaret ve Sanayi Odası’nın görüşlerini almak olduğunu belirterek, “İki kurum olarak işbirliğini geliştirmemiz gerekiyor. Üniversitemizde ara eleman yetiştiren çok sayıda meslek yüksekokulumuz var. Üniversite olarak sanayinin hizmetinde olduğumuzu, özellikle ara eleman sağlayarak sanayinin ihtiyacını karşılamak istediğimizi söylemek istiyoruz. Üniversitemizde 44 bin öğrenci var, stajyer olarak olsun, mezunların istihdam edilmesi, iş imkanlarının sağlanması şeklinde olsun Çanakkale’deki kuruluşlar ile işbirliği yapmamız gerekiyor. İstihdam konusunda üniversite ve iş dünyası işbirliği yapmayınca, işsizlik sorunu ortaya çıkıyor. İş dünyası için de nitelikli eleman bulma sorunu yaşanıyor. Öğrencilerimizin sizlerin ihtiyacı doğrultusunda istihdam edilmesini istiyoruz. Bu anlamda iş dünyasının deneyimlerini ve ihtiyaçlarını öğrenmek istiyoruz. Önerileriniz doğrultusunda eğitimleri şekillendirmemiz de söz konusu olacaktır” ifadelerini kullandı.
“Bayan aday olmanız nedeni ile memnuniyet duyuyoruz”
ÇTSO Başkanı Bülend Engin ise, Prof. Dr. Arzu Mirici’nin kadın bir aday olarak rektörlük yarışına girmesinin kendilerini de memnun ettiğini ifade ederek, Mirici hakkında olumlu sözler duyduklarını da sözlerine ekledi. Engin, “Hakkınızda hayırlısının olmasını dilerim. Sizin için, aileniz için, üniversite için, Çanakkale için hayırlısı neyse öyle olsun. Hakkınızda hep olumlu sözler duyduk, bir bayan aday olmanız nedeniyle de memnuniyet duyuyoruz. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite’miz ne kadar gelişirse o kadar iyi olur” dedi. Engin açıklamasında “Biz her zaman rekabetin kaliteyi artıracağı düşüncesi ile hareket ediyoruz. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nda da üyelerimizden aldığımız aidatları Çanakkale’ye hizmet için kullanıyoruz. Bizim 100 kat büyüklüğümüzdeki odalar bile Ar-Ge Merkezi kurmadı. Biz Çanakkale’ye hizmet olsun, yüksek teknolojili ve katma değerli üretimlerin önü açılsın diye Ar-Ge Merkezi inşa ettik. Bir Ticaret ve Sanayi Odası tarafından inşa edilerek Üniversite’ye hibe edilen ilk ve tek Ar-Ge Merkezi’nde yerler doldu, şimdi ikincisi yapmak için yer talebinde bulunduk ve talep toplamaya başladık. Bu kez daha da büyüğü olacak, önemli olan buranın da dolması. Bizler Çanakkale’deki potansiyeli değerlendiremiyoruz. Keşke Çanakkale’ye katma değeri yüksek otomotiv sektörü gibi sektörleri getirebilsek... Bakın, bir Kruvaziyer Limanımız yok. Turist dolu gemiler geçiyor, bir tane gemi yanaşamıyor. Oysa Kruvaziyer Limanı olsa, gelecek turistlerden esnaf yararlanacak, refahı artacak. Çanakkale’nin kurtuluşu olacağını düşündüğümüz Kruvaziyer Limanı’na Üniversite’nin de sahip çıkması lazım. Yat Limanı diyoruz, engelleniyor, Ayvacık İskelesi de aynı şekilde engelleniyor” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Arzu Mirici de iki kurumun Teknopark ve Ar-Ge konusunda, bu pastayı nasıl büyüteceği hakkında işbirliği yapmamız gerektiğini belirterek, “Yeni olanaklar sunmak açısından bilgi üretebiliriz. Tıp alanında neyi üretebiliriz, ne yapabiliriz bunları araştırmamız lazım. Aşı ve protez konusunda çalışmalar artırılabilir. Ticaret ve Sanayi Odası ile bu alanda işbirliğimizin süreceğini umuyoruz. Sizin bu konudaki anlayışınızın da çözüm üretici olduğunu düşünüyorum” dedi.
“Kent gelişiminin engeli; Mania hattı!”
Prof. Dr. Mirici, iş güvenliği konusuna da dikkat çekerek, işbirliğinde yeni bir başlık olarak iş güvenliği uzmanlarının hizmet içi eğitimini üniversitede yapabileceklerini ifade etti. Prof. Dr. Arzu Mirici ile Bülend Engin arasındaki görüşmede, havaalanı mania haritası konusu da ele alındı. ÇTSO Başkanı Bülend Engin, Organize Sanayi Bölgesi’nin mania alanında tutulmasının Çanakkale’nin gelişmesinin önündeki engellerden biri olduğunu belirterek, “OSB’ye iki katın üzerinde yapı yapılamıyor. Esenler’den Kilitbahir’e kadar olan bölgelerde karşımıza hep havaalanı mania engelleri çıkıyor. Bu şekilde Çanakkale’ye yapılacak yatırımların önü kapanıyor. Mania hattı engelleri konusunda Üniversite’nin teknik katkı yapması gerekiyor. Bu engellerin kaldırılması için belki bu konuda bir sempozyum düzenleyebilirsiniz” dedi. ÇTSO Başkanı Bülend Engin, üniversite ile işbirliğinde bir başka konuya da değinerek, Çanakkale lezzetlerini ön plana çıkarmak için ÇTSO Çanakkale Evi Restoranı’nı kurduklarını, burada Çanakkale’ye ait tatları sunmaya gayret ettiklerini belirtti. Bülend Engin, “Üniversitemizin ile yerel tatların geliştirilmesi için işbirliği yapabiliriz. ÇTSO olarak Teknopark alanında kurduğumuz Games Of Troy projesinde de Üniversite ile işbirliği içindeyiz. Projelerimizin Çanakkale’ye fayda sağlaması için çalışıyorum. Şevki de Çanakkale halkından alıyorum” diye konuştu.