“İleri Demokrasi’nin” gaz hastalığı

Çanakkale’de yürüyüş yapmak isteyen Halkevleri üyelerine polislerin biber gazıyla müdahale etmesi tepkilere neden oldu. Yürüyüş için banka önünde toplanan Halkevleri üyeleri ile çevik kuvvet ekipleri arasında arbede yaşandı. Biber gazının kullanıldığı arbedede Halkevleri üyelerinden 6 kişi gözaltına alınırken, çevrede bulunan bazı vatandaşlar da sıkılan biber gazından nasibini aldı.

1020
Halkevleri`nin kuruluşu nedeniyle Çarşı Caddesi`nden Saat Kulesi Meydanı`na yürümek isteyen üyelere engel olan çevik kuvvet ekipleri söz konusu alanda adeta etten duvar ördü. Yürüyüş yapamayacakları konusunda uyarılar yapan polisler, ortamın gerilmesiyle birlikte grup üyelerine müdahale edince ortalık bir anda karıştı. Biber gazının etkisiyle sağa sola dağılan halkevleri üyelerine polis ekipleri, daha sonra joblarla müdahalesini sürdürdü. Yaşanılanlar bir kez daha demokratik haklar ve özgürlükler konusunu gündeme getirdi. Anayasamızın 34. Maddesi, “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” hükmünü içerir iken  yaşanılanlar “İleri Demokrasi’nin” gaz hastalığı  olarak yorumlandı.
 
Müdahaleye kınama
Çanakkale’de polis ve Halkevleri üyeleri arasında yaşanan arbedenin ardından Ziraat Bankası önünde buluşan bir grup, Halkevleri üyelerine polisin biber gazı ve joplarla müdahale etmesini kınadı. Çanakkale polisinin anti demokratik tutumunu kınadıklarını belirten Halkevleri Danışma Kurulu Başkanı Abdullah Aydın; “AKP’nin gasp ettiği halklarımızı almak için halkın hakları mücadelesini yükselteceğiz. Bütün engellemelere karşın adalet, barış, eşitlik ve kardeşliğin egemen olduğu bir ülke kuracağız. Çanakkale polisinin bu anti demokratik tutumunu kınıyoruz” dedi.
 
 
 
 
 
Çanakkale de bir gurup, Halkevlerinin 80. Kuruluş yıldönümünü kutlamak için çarşı caddesinden saat kulesi meydanına kadar yürüyüş yapmak istedi. Ancak polis yürüyüşe izin vermedi. Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi Müdürü İsmail Torlak, Çanakkale Halkevi Başkanı  Mehmet Öztürk ile görüşerek, izinsiz gösteri yapıldığı gerekçesiyle, dağılmalarını istedi. Yapılan görüşmelerde sonuç alınmayınca 30 kişilik Çevik Kuvvet,  biber gazı ile müdahalede bulundu. Vatandaşlar da sıkılan gazdan etkilendi. Müdahale sonrası 6 kişi gözaltına alındı.  Bazı grup üyeleri ile polislerin biber gazından etkilendiği eylemde, Halkevleri üyelerinin taşıdıkları bayrak ve dövizler ise polis aracına yüklendi. Yaşanan olayda gözaltına alınan 6 kişi Devlet Hastanesi’ne götürüldü.
 
Gerilimin sürdüğü Devlet Hastanesi acil servisinde de polis ve bazı halkevleri üyeleri arasında tartışmalar yaşandı. Gözaltına alınan 6 kişi daha sonra ifadelerinin alınması için Çanakkale Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Yaşanılanlar bir kez daha demokratik haklar ve özgürlükler konusunu gündeme getirdi. Anayasamızın 34. Maddesi, “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” hükmünü içerir iken  yaşanılanlar “İleri Demokrasi’nin” gaz hastalığı  olarak yorumlandı.
 
Müdahale kınandı
Çanakkale’de polis ve Halkevleri üyeleri arasında yaşanan arbedenin ardından ziraat bankası önünde buluşan bir grup, polisin müdahalesine tepki gösterdi.
 
 
Yürüyüş yapmak isteyen Halkevleri üyesi bir gruba karşı yapılan biber gazlı müdahaleyi protesto eden demokratik kitle örgütleri temsilcileri çeşitli sloganlar atarak, çevik kuvvet ekiplerinin müdahalesine isyan etti. Eylemde konuşan Halkevleri Danışma Kurulu Başkanı Abdullah Aydın, Çanakkale’de söz konusu müdahaleyle polisin AKP’nin yarattığı polis devletine uygun bir tavır sergilediğini belirterek; “Çanakkale Halkevi Şubesi yöneticileri üyeleri aktivistleri ve Çanakkale’deki demokratik kurum ve kuruluşların temsilcileri ile birlikte 80. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirmek istediler. Taleplerini dile getiren dövizleriyle ve halkevi flamalarıyla Ziraat Bankası önünde toplandılar. Tam yürüyüşe başlandığı sırada polis biber gazı job ve tekmeyle kitleye saldırdı. Halkevcileri darp etti ve dağıttı. Halkevi Başkanı Mehmet Öztürk başta olmak üzere Onur Adıgüzel, Fatih Cemal Duran, Nazmi Öden, Nükhet Varış, ve Gökay Yılmaz adlı halkevciler gözaltına alındılar. Abdullah Ulucan Umut Şükran Aydın ve İbrahim Gül darp edilerek yaralandılar ve hastaneye götürüldüler. Biz aşağıda adları belirtilen demokratik kitle örgütleri olarak polisin bu tutumunu protesto ediyoruz” dedi.
 
Eğitim-Sen, SES, Yeni Demokrat Gençlik, Türkiye Komünist Partisi, Barış ve Demokrasi Partisi, Demokratik Gençlik Hareketi, Ekim Gençliği, Emek Partisi, Halk Cephesi, Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri olarak Çanakkale polisinin anti demokratik tutumunu kınadıklarını ifade eden Aydın; “Söz konusu yürüyüş Halkevlerinin kuruluş günü ile ilgili bir yürüyüştü. Geleneksel bir anma gösterisi olan yürüyüşün gösteri yasasıyla hiçbir ilgisi yoktur. Polis AKP ye karşı muhalif bir duruş içinde olan ve muhalif politika yürüten parti dernek sendika ve odalara karşı düşmanca tavrını sürdürüyor. Geçmiş geleneksel faşist iktidarların politikalarıyla çakışan bu saldırıya karşı kararlılığımızı ve ortak mücadelemizi yürüteceğiz. AKP’nin gasp ettiği halklarımızı almak için halkın hakları mücadelesini yükselteceğiz. Bütün engellemelere karşın adalet, barış, eşitlik ve kardeşliğin egemen olduğu bir ülke kuracağız. Çanakkale polisinin bu anti demokratik tutumunu kınıyoruz” diye konuştu.
 
Yapılan açıklamanın ardından eyleme destek veren demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri, sloganlar atarak Halkevleri’ne doğru yürüyüşe geçti. Ancak çevrede güvenlik önlemi alan çevik kuvvet ekipleri tarafından etten duvar örüldü. Kısa süreli tartışmanın ardından polis ekipleri, demokratik kitle örgütü üyelerinin slogan atmama koşuluyla yürüyüşüne izin verdi.
Paylaş