havadurum

“Hukuk gerekeni yaptı”

Kurşunlu`daki feldspat madenine karşı açılan iki davada da İdare Mahkemesi`nden çıkan “iptal” kararını değerlendiren İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili ve Çevre Platformu eski dönem sözcüsü Hicri Nalbant, “Devlet burada iyi bir sınav vermedi. Ama hukuk gereği yaptı ve bundan sonra kesinlikle bu kararın uygulatılmasını sağlamak gerekmektedir” dedi.

609
 
 
Kurşunlu`da madencinin açtığı davalardan yaklaşık iki ay önce alınan cezaların ardından, bu kez köylünün lehine çıkan iki iptal kararı kentte çevre mücadelesi açısından büyük bir sevinç yarattı. Kurşunlu`daki feldspat madeni ile ilgili “ÇED gerekli değildir” kararını iptal eden İdare Mahkemesi, buna bağlı olarak da mevcut maden ruhsatını da iptal etti. İdare Mahkemesi`nin kararını değerlendiren İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili ve Çevre Platformu eski dönem sözcüsü Hicri Nalbant, kararın önemli olduğunu ifade ederek aslında feldspat madeninin çok zararlı ve metalik madencilik kadar çevre kirliliği yaratan bir madencilik türü olmadığını söyledi. “Kurşunlu`da bilindiği gibi feldspat madeni çalışmaları yapılmaktaydı” diyen Nalbant, “Feldspat ve kuvars gibi madenler, seramik ve cam sanayinde kullanılan madenlerdir ve bu tür madenlerin tamamı çıkarılıp, seramik sanayinde işlenerek yurt içine veya yurt dışına gönderilmektedir. Yani geride, metalik madencilik gibi kirlilik bırakmayan madenlerdir. Tabi ki bütün madenlerde olduğu gibi bunlarda da bir kirlilik vardır. Biz Kurşunlu sürecine kadar, bu tür madenlere karşı sesimizi çıkarmadık. Ancak Kurşunlu`daki maden, köyün hemen üzerinde bulunan Killiktepe`de çıkarılıyordu. Oradaki dağı köyün üzerine yıkan bir işlem söz konusuydu. Feldspat madeni vahşi madencilik olmadığı halde, burada devlet eli ile vahşileştirilmiş bir maden vardır” şeklinde konuştu.
 
“Vali Yardımcısı Dağ ne kadar ilgilendi?”
“Biz bu süreçte herkese seslendik. `Yapmayın, etmeyin. Açılmış davalar, hiç olmazsa o davalar sonuçlanıncaya kadar, çalışmaları geçici de olsa durdurun` dedik, ama kimse dinlemedi” diyen Nalbant, “Kurşunlu`daki feldspat madeni ile ilgili süreçle Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ ilgilendi. Biliyorsunuz Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, altın madencilerinden sponsorluk aldığı gündeme gelen 18 Mart Bisiklet Grubu`nun bir üyesidir. Dolayısıyla Vali Yardımcısı Dağ Kurşunlu ile nasıl ilgilendi, sayın valiye ne kadar ve neyi aktardı? Onu bilmiyorum. Ancak gelinen noktada düşündürücüdür. Binlerce ağaç kesilmiş, dağ epeyce oyulmuş bir durumda. Orada çok ciddi bir şekilde hasar meydana gelmiştir. Bu noktada bile durduruluyor olması köylü açısından ve bizler açısından önemlidir. Ancak keşke hiçbirisi olmasaydı, bu konuda valilik tedbir olarak durdursaydı, daha uygun olurdu” ifadelerini kullandı.
 
“Kararın uygulatılması gerekmektedir”
“Biliyorsunuz orada bir de Skepsis Antik Kenti var” diyen Nalbant, sözlerini “Buradaki madenciliğin hiçbir açıdan tutarlı bir tarafı yok. Devlet burada iyi bir sınav vermedi. Ama hukuk gereği yaptı ve bundan sonra kesinlikle bu kararın uygulatılmasını sağlamak gerekmektedir. Hukukta bir sorun da o biliyorsunuz. Termik santrallerde olduğu gibi altın şirketlerinde olduğu gibi, hukukun arkasından dolanmaya çalışıyorlar, kararı uygulatmamak için ellerinden geleni yapıyorlar, inşallah burada böyle bir durum olmaz. Bir an önce bu karar uygulanır ve bu kadarlık hasarla kurtarmış oluruz diye düşünüyorum” ifadeleri ile tamamladı.
Paylaş