“Hızlı öksürdük diye dava açılsa şaşırmayız”

Maden çalışmalarını engelledikleri gerekçesi ile açılan ve geçtiğimiz günlerde ikinci duruşması cezalarla ile sonuçlanan Kurşunlu köylüleri dün Çanakkale’ye geldiler. Ziraat Mühendisleri Odası’nda açıklama yapan Kurşunlu sakinleri, dava sürecini değerlendirdiler. Köylüler adına açıklamada bulunan Bircan Işık önce baraj gerekçesi ile arazilerinin ellerinden alındığını sonra da maden çalışması ile geleceklerinin yok edilmek istendiğini ifade etti.

936
 
"Birgün baktık ki köyümüze taş madeni kuruyorlar” diyen Işık; “Önce kuşlar ötmeyi bıraktı, sonra gebe hayvanlarımız düşük yaptı. Evlerimizin çatıları bembeyaz oldu. Pencereleri açamaz hale geldik. Çekilen dikenli teller yüzünden meralarımıza zar zor gider olduk. Akıl danıştıklarımız mahkemeye başvurmamızı ve hukuktan ayrılmamamızı söylediler. Bizde öyle yaptık. Ama sonunda bakın neyle karşılaştık!” ifadesini kullandı. “Çektiğimiz çilenin yanında bir de köyümüze toplam kırk bin liradan fazla ceza kesildi” şeklinde konuşan Işık; “Suçumuz neydi? Köy meydanında kahve önünde yan oturmak ve ormanımızda kesilen ağaçlarımıza sahip çıkmak. Bir baba oğlun köy meydanında oturup kahveciyle konuşması mı suç yoksa bize emanet edilmiş ormanımızı korumaya çalışmak mı?” dedi.
 
Işık açıklamasını, “Önümüzdeki günler de hızlı öksürdük diye hakkımızda dava açılırsa buna da şaşırmayacağız. Yargıdan bir tek beklentimiz var o da adil yargılanmak. Tüm halkımızı verdiğimiz bu onurlu mücadelede 15 mart cumartesi günü saat: 13:00 de yanımızda olmaya davet ediyoruz” dedi. Daha önce feldspat maden çalışmasına karşı 22 gün boyunca açlık grevi yapan Bülent Özüren de mücadele etmeye devam edeceklerini ifade ederek, “Geleceğimizi yok etmelerine izin vermeyeceğiz” dedi. Ceza alan köylülerden Kağan Baraş ise, “Haklı olduğumuzu biliyoruz, mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
Paylaş