“Hemşehrimizden selam var”

Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, dün açıklama yaparak bugün TBMM önünde Çanakkale yöresindeki bazı köylerden vatandaşların basın açıklaması yapacağını ifade etti. Nalbant, madencilik ve termik santral faaliyetleri kapsamındaki köylerden vatandaşların yaşamsal kaygılarını TBMM`De dile getireceğini açıkladı.

727
Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, dün açıklama yaparak hem Kurşunlu Köylüleri`ne destek olduklarını açıkladı, hem de 12 Kasım`daki (bugün) TBMM önünde yapılacak basın açıklaması ile ilgili bilgi verdi. “Son günlerde Bayramiç Kurşunlu Köyünde ibret verici gelişmeler yaşanmaktadır” diyen Nalbant, “Zafer Madencilik Şirketi, Kurşunlu Köyü`nün bitişiğindeki Killik Tepe mevkiinde feldspat madeni çıkarmaya başlamıştır. Kurşunlu Köyü Killik Tepe`nin eteklerinde kurulmuştur. Killik Tepe Skepsiz antik kentininde hemen yanındadır. ÇED`den muaf tutularak, gerekli özen gösterilmeden tartışmalı bir şekilde düzenlenen ruhsata dayanarak maden şirketi daha şimdiden 3 binden fazla ağacı keserek maden çıkarmaya başlamıştır. işletme sonucu oluşacak tozunma ve heyelan nedeni ile Kurşunlu Köylüleri sağlıklarından ve yaşamlarından olacaklar, göçe zorlanacaklar, göçemeyenler de ölümcül hastalıklarla boğuşacaklardır. Ayrıca köy sakinleri işgal yıllarında kadınların ve genç kızların namuslarını korumak için Killik Tepe`deki orman içerisinde saklandıklarını bilmekte ve bu gerçeği de herkesle paylaşmaktadırlar. Yani köylü Killik Tepe ormanını namusu bilmekte ve korumak için elinden gelen her şeyi yapmaktadır. Bu yüzden ağaçlar kesildikçe köy sakinleri kahredici duygular yaşamaktadırlar” ifadelerini kullandı.
 
 
“Yaşam hakkı mücadelesi sürdürülüyor”
“Feldspat, Türkiye`nin her yerinde temini kolay bir madendir” diyen Nalbant, yer seçim noktasındaki duyarsızlığın, bu madeni de vahşileştirdiğini iddia etti. Nalbant, “Normal işletilmesi durumunda çevreye altın ve gümüşte (vahşi madencilikte) olduğu gibi ciddi zararı da yoktur. Ancak yanlış yer seçimi ve özensiz ruhsat düzenlenmesi söz konusu madenin devlet eliyle vahşileştirildiğini göstermektedir. 16 gündür açlık grevi yapan Bülent Özüren, başta olmak üzere köy muhtarı ve köy halkı olgun, sakin ve sabırlı bir tavır sergileyerek adeta Hindistanlı Muhatma Gandi`nin yolundan giderek onurlu bir direnişle ormanlarına (namuslarına) ve yaşam alanlarına sahip çıkmaya çalışmaktadırlar. Gerçek bu iken hukuksuzluğa başvurarak ruhsat veren devlet ve yetkililerinin Kurşunlu halkına hukuk dersi vermeye yeltenmeleri, kolluk kuvvetlerinin de bu onurlu mücadeleyi yürütenleri tehdit etmeye kalkışmaları asla kabul edilemez. Yetkilileri duyarlı olmaya çağırıyoruz. İlimizde Kazdağları`nda vahşi madencilik sondajlarına ve işletmeciliğine karşı da Lapseki Şahinli`de, Biga Elmalı`da, Bayramiç Kuşçayırı -Muratlar ve Karaköy`de, Çan Kızılelma-Söğütalan ve Etili`de, Çanakkale Kirazlı ve Serçeler`de yürütülen onurlu yaşam hakkı mücadelesinin de kararlılıkla sürdürüldüğünü kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.
 
Köylüler TBMM`nde
Nalbant, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; “Bilindiği gibi Biga Yarımadası ve Kazdağları 14 bin megavatı geçen termik santraller ile vahşi madenciliğin tehdidi altındadır. Dolayısıyla Çanakkale`yi tarım, turizm ve kültür kenti yapan tüm özellikler tehdit altındadır.Kazdağları hançerlenmektedir. Kazdağlarından su içen, hava soluyan, yöreden beslenen tüm hemşerilerimizin Kazdağlarına borcu vardır. Gün borç ödeme günündür. Bir grup Alamos Gold`un sesi medya, iktidara mensup siyasetçilerin, bazı yetkililerin bu türden yapay eylem ve söylemleri dikkatlerimizden kaçmamaktadır. Teşhir edeceğiz. Altın tekellerinin, termik santralcilerin, kirli sanayicilerin ve işbirlikçilerinin ipliğini pazara çıkaracağız. Mücadelemizi tüm Türkiye`ye duyurmak üzere Kurşunlu`dan, Evciler`den, Karaköy`den, Muratlar`dan, Kızılelma`dan, Söğütalan dan, Etili`den, Şahinli`den yurttaşlarımızla 12 Kasım Salı günü (yarın) Ankara`da TBMM de olacağız. Bizlere destek veren milletvekilleri ve meslek örgütleri ile meclisin Dikmen Kapısı`nda basın açıklaması yapacağız.”
 
Nalbant`tan aymaz çıkışı
Nalbant, açlık grevindeki Bülent Behçet Özüren`i Çanakkaleli olmamakla suçlayanları aymaz olarak nitelendirdi. Nalbant, “Kurşunlu köyünde 16 gündür açlık grevi ile anlamlı bir borç ödeyen ilkokulu ve ortaokulu Ecabat`ta, liseyi Çanakkale`de, yüksekokulu yine Çanakkale`de bitiren has Çanakkaleli Bülent Özüren hemşerimizi Çanakkaleli olmamakla suçlayan aymazlara inat bir kez daha tebrik ediyor, bu vesile ile Bülent Özüren`in Çanakkale halkına selam ve saygılarını iletiyoruz” dedi.
Paylaş