“Hamasi nutuklar değil, gerçek çözümler için...”

24 Kasım Öğretmenler Günü çerçevesinde, Eğitim-Sen üyeleri İskele Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.T ürkiye`nin sadece öğretmenleri değil, tüm eğitim ve bilim emekçileri her yıl sadece bir gün hatırlanmayı değil, yaşadıkları ekonomik, sosyal ve özlük sorunlarına gerçekçi ve kalıcı çözümler üretilmesini beklediklerini belirten Eğitim Sen, “bir 24 Kasım`da daha yıllardır duyulmak istenmeyen sesimizin duyulması, taleplerimizin dikkate alınması için alanlardayız”dedi

501
 
12 Eylül cuntasının ilan ettiği 24 Kasım öğretmenler gününün her yıl bildik ritüellerle kutlandığını belirten Eğitim Sen üyeleri kutlamalar kapsamında öğretmenlere sahte övgülerin sıralandığını, nutuklar atıldığını ve boş vaatler verildiğini söyleyerek sorunlara gerçekçi çözümler beklediklerini vurguladı. Sloganlarla başlayan eylemde bir konuşma yapan Eğitim-Sen Kadın ve Eğitim Sekreteri Özlem Ergun Açanal 12 Eylül zihniyetinin ürünü olan 24 Kasım’ı değil, dünya öğretmenlerinin evrensel günü olan 5 Ekim’i kabul ettiklerini belirterek: “ Her yıl 5 Ekim tarihi, dünyanın çok sayıda ülkesinde eğitim emekçilerinin uluslararası dayanışma ve mücadele günü olarak kutlamaktadır” dedi.
 
Açanal: “Bir 24 Kasım’da daha yıllardır duyulmak istenmeyen sesimizin duyulması, taleplerimizin dikkate alınması için alanlardayız. Türkiye’nin sadece öğretmenleri değil, tüm eğitim ve bilim emekçileri her yıl sadece bir gün hatırlanmayı değil, yaşadıkları ekonomik, sosyal ve özlük sorunlarına gerçekçi ve kalıcı çözümler üretilmesini beklemektedir. “24 Kasım Öğretmenler Günü”nün 12 Eylül döneminin bir ürünü, 12 Eylül zihniyetinin nasıl bir öğretmen istediğinin simgeleştiği bir gün olduğu asla unutulmamalıdır. 12 Eylül darbe zihniyetinin kabul ettiği bir günü, öğretmenler günü olarak kutlamamız mümkün değildir. Eğitim Sen için 24 Kasım’ı kabul etmek demek; 12 Eylül rejimini, uygulamalarını ve düşüncesini benimsemek, 12 Eylül zihniyetini onaylamak anlamına gelmektedir. Eğitim Sen, belirttiğimiz nedenlerle öğretmenler günü olarak, 12 Eylül zihniyetinin ürünü olan 24 Kasım’ı değil, dünya öğretmenlerinin evrensel günü olan 5 Ekim’i kabul etmektedir. Her yıl 5 Ekim tarihi, dünyanın çok sayıda ülkesinde eğitim emekçilerinin uluslararası dayanışma ve mücadele günü olarak kutlamaktadır. Her 24 Kasım’da öğretmenliğin kutsallığından, “onurlu bir meslek” olduğundan söz edilerek bildik ezber cümlelerin kullanılması, eğitim emekçilerini ciddi anlamda rahatsız etmektedir. Yüz binlerce eğitim emekçisinin sosyal ve ekonomik sorunlarını çözmek için yıllardır adım atmayanların, öğretmenlerin gerçek sorunlarını görmezden gelenlerin hamasi nutuklarını daha fazla dinlemek istemiyoruz” dedi.
 
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in ; “Öğretmenler 3 ay tatil yapıyor, öğretmenlerin yeterliliklerini ölçeceğiz” diyerek kamuoyunda öğretmenlik mesleğin küçümsediğini ve aşağıladığını belirten Açanal: “ Başbakan Erdoğan da öğretmenlerin az çalışıp çok maaş aldığını iddia ederek, öğretmenlerin emeğini ve kişiliğini aşağılayanlar kervanına katılmıştır. Dün bizlere hakaret edenlerin bugün çıkıp kutlama mesajları vermesi resmen ikiyüzlülüktür” dedi.
 
Açanal: “10 yıllık AKP iktidarı döneminde eğitim emekçilerinin çalışma koşullarında ve özlük haklarında ciddi gerilemeler ve hak kayıpları yaşanmış, var olan haklarımızı ortadan kaldıran bir dizi düzenleme hayata geçirilmiştir.ÊÖğretmenler asli görevleri olan ders anlatma dışında Öğrenci Koçluğu, Eğitim Harcamaları Anketi (TEFBİS), İlköğretim Kurumları Standardı Anketi (İKS), mahallelerde okuma yazma bilmeyenlerin tespiti çalışması gibi ek çalışmaları yapmaya başladılar. Bunlar yetmiyormuş gibi ADEY, RİDEF, RİTA, Afet Yönetimi ve Aile Öğretmenliği gibi uygulamalarla, öğretmenleri mesai saatleri dışında angarya ve esnek çalıştırmaya dönük adımlar hızlandırılıyor. Performans değerlendirme ve angarya çalıştırma uygulamaları ile öğretmenler, sınıfındaki öğrencisiyle ilgilenemeyecek duruma getirilmek isteniyor. AKP hükümeti kamuda yaşanan dönüşüm uygulamalarına paralel olarak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılmak istenen değişikliklerle iş güvencemizi kaldırmanın ve bizleri göstereceğimiz bireysel performansa göre çalıştırmanın hesaplarını yapıyor. Öğretmenlerin, okul idarecilerinin ve hizmetlilerin daha fazla çalışabilmelerinin önünü açmak, birbiriyle rekabet eder hale getirmek ve çalışmalarının her aşamasında denetlenmelerini sağlamak amacıyla gündeme getirilen eğitimde performans değerlendirme uygulamaları önümüzdeki dönemden itibaren uygulanmaya başlanacak” dedi.
 
Açanal 4+4+4 ile öğretmenlerin norm fazlası olarak mağdur edilmesine; 4+4+4 sürgünlerine, özür grubu atamalarındaki hukuksuzluklara; ALO 147 ile öğrenci ve velilerimizin ihbarcılığa teşvik edilmesine, öğretmenlerin hukuksuz ve keyfi bir biçimde cezalandırılmasına veÊeğitimde performans değerlendirme uygulamalarına karşı başta okullar olmak üzere, her alanda demokratik tepki göstermeye devam edeceklerini kaydetti.
 
 
 
Öğretmenler Günü buruk kutlandı
24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle sabah Cumhuriyet meydanında Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başlayan törenler ÇOMÜ Anafartalar Yerleşkesi Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda devam etti. Cumhuriyet Meydanı’nda CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Av. Muharrem Erkek, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Şaban Karataş, Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan ile öğretmenler ve vatandaşların katıldığı törende Atatürk Anıtına İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çelenginin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
 
ÇOMÜ Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda Milli Eğitim tarafından düzenlenen 247 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle düzenlenen tören ÇOMÜ Öğretim Görevlisi Mete Gökçe yönetimindeki ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Müzik Öğretimi 4. sınıf uygulama korosu öğrencilerinin İstiklal marşı ve öğretmen marşını söylemeleri ile başladı. Barkovizyondan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in öğretmenler günü mesajının okunmasının ardından Çanakkale Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü günün anlam ve önemine ait bir konuşma yaptı. Merkez Atatürk İlköğretim Okulu’ndan emekli olan öğretmen Hüseyin Demir, ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ramazan Gülendam’ın konuşmasının ardından şiirler okundu. İlkokul, ortaokul, ortaöğretim öğrencileri arasında yapılan şiir ve kompozisyon ve öğretmenler arasında yapılan öykü yarışmasında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesinden sonra mesleğe yeni giren ve adaylığı kalkan öğretmenlerin yemin merasimi gerçekleşti ve emekli olan öğretmen ve diğer çalışanlara hizmet şeref belgelerinin verilmesi ile son buldu. ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Müzik Öğretimi 4. sınıf uygulama korosu öğrencilerinin müzik dinletisi salondan büyük alkış aldı.
Paylaş