“Halkın sağlığı ile oynayanlar deşifre edilecek”
Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 174 Alo Gıda Hattına yapılan ihbarları kısa süre içerisinde çözüme ulaştırıyor. Vatandaşlara çağrıda bulunan yetkililer “Şüphelendikleri ürün ve işyeri ile ilgili şikayette bulunsunlar. Tüketicinin gıda denetiminde etkin rol oynaması gerekmektedir. Riskli taşıyan firmalar deşifre edilecek” dediler.
Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 174 Alo Gıda Hattına vatandaşlar şikayetlerini iletiyor. 2009 yılında başlayan çalışmalar kapsamında iki yılda 119 işyerine idari yaptırım, 24 işyerine faaliyetten men cezası uygulanırken 2011 yılında üretim yerlerine 212.106 TL idari para cezası uygulandı.
“Vatandaşlar ekmekten şikayetçi”
2010 yılında 244 ihbar ve şikayet olduğu öğrenilirken bunlardan 9’u Gıda zehirlenmesi, 2’si bilgi alma, 233’ü ise ihbar ve şikayet bildirimi olarak geldi. Bunların 39 adedinin toplu tüketim. 100 adedinin satış yeri, 98 tanesinin üretim yeri, 7 tanesinin ise asılsız ihbar olarak çıktığı kaydedildi. En fazla ihbarın tahıl un ve unlu mamuller ekmek şikayeti olduğu ifade edildi. Bunu sırasıyla % 25 et ürünleri, % 10 hazır yemek, yemek fabrikaları, % 10 süt ürünleri ile ilgili bildirimler olduğu bunların sonucunda 38 işyerine idari para cezası uygulanırken 13 işyeri faaliyetten men edildi.
2011 yılında 6 gıda zehirlenmesi olayı gerçekleşirken, 2’si bilgi almak üzere, 198’i ihbar ve şikayet toplam 206 bildirim olduğu öğrenildi. Bu şikayetlerden 51 adedinin toplu tüketim, 85’i iş yeri, 64’ü üretim yeri olarak kaydedildi. Şikayetlerin % 35’i unlu mamul un veya ekmek, % 30 et ve et ürünleri, % 20 süt ürünleri ile olarak belirlendi. Bunlarla ilgili 25 iş yeri için idari yaptırım kararı uygulandı. 11 adet Faaliyetten men edildi. 2011 yılında üretim yerlerine 212.106 TL idari para cezası uygulandı. 72.149 TL toplu tüketim ve satış yerlerine para cezası uygulanırken, 81 adet işyerine idari yaptırım cezası uygulandı.
“Tüketiciler etkin rol oynamalı”
Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri Alo gıda hattı ile ilgili her şikayetin değerlendirildiğini ifade ederek; “bu şikayet ve öneriler hem bizi yönlendiriyor hem işlemleri kolaylaştırıyor. Cezai işlem yaptıklarımız gerçek manada halkın sağlığını etkileyecek işletmelerdir” dediler.
Vatandaşların, özellikle şüphelendikleri ürün ve işyeri ile ilgili anında şikayette bulunmaları gerektiğini ifade den yetkililer; “24 saat hizmet veriyoruz. Bu konuda görevli arkadaşlarımız var. Genel merkezden acil durumlar yönlendiriliyor. Zehirlenme ile ilgili vakalara anında müdahale ediyoruz. Vatandaşlarımız özellikle son kulanım tarihi geçmiş ürünleri bize bildirsinler. Tüketicinin gıda denetiminde etkin rol oynaması gerekmektedir. Bakanlığımız halkın sağlığı ile oynayan firmaları deşifre ediyor. Çanakkale`de bu tür firmalar deşifre edilecek” dediler.