havadurum

“Halkın sağlığı için tedbir almak zorundasınız...”

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü Çanakkale Milletvekili M. Serdar Soydan, halkı tedirgin eden damacana sularında yaşananlar nedeniyle AKP hükümetini suçladı. AKP hükümetinin denetim konularında ne kadar yetersiz kaldığının bir kez daha ortaya çıktığını belirten Soydan, halk sağlığını korumakla yükümlü olan hükümetin en kısa sürede bilimsel veriler doğrultusunda halk sağlığını ve gıda güvenliğini sağlayıcı tedbirleri almak zorunda olduğunu söyledi.

678
“İçilebilir suyu temin edin”
AKP hükümeti döneminde halkın içtiği sudan bile şüphe duyar hale geldiğini vurgulayan Soydan; “Unutulmamalıdır ki, hükümet ilgili bakanlıklar damacana suları düzenli denetlemek zorundadır ve halk sağlığını korumakla yüküm-lüdür. Fakat hükümetin bir önemli yükümlülüğü daha vardır, o da vatandaşlara evlerinde musluklardan içilebilir su temin etmektir. Hükümet en kısa sürede bilimsel veriler doğrultusunda gıda mühendislerinin öncülüğünde halk sağlığını ve gıda güvenliğini sağlayıcı tedbirleri almak zorundadır” dedi.
 
Bakanlık kirli suları açıkladı, Çanakkale’den ses yok
Sağlık Bakanlığı, piyasada sağlık açısından uygun olmayan markaları kamuoyuna açıklarken, Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün damacana sularından örnekler alarak yaptığı tahlil sonuçlarını gönderdiği Çanakkale Valiliği’nden herhangi bir açıklama gelmemesi ise dikkat çekti. Sağlık Bakanlığını damacana ile su satışı yapan firmaları açıklamasına rağmen Çanakkale Valiliğinin sessizliğini koruması, Çanakkale’deki sonucu açıklamaması vatandaşların endişelenmesine neden oluyor.
 
 
AKP hükümetinin denetim konularında ne kadar yetersiz kaldığının bir kez daha ortaya çıktığını belirten CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, halk sağlığını korumakla yükümlü olan hükümetin en kısa sürede bilimsel veriler doğrultusunda halk sağlığını ve gıda güvenliğini sağlayıcı tedbirleri almak zorunda olduğunu söyledi. Soydan; “Son günlerde yurt genelinde süren denetimler sonucunda sağlığa zararlı olduğu tespit edilen damacana sularını satan firmaların tespit edilmesi ile başlayan tartışmalar gıda güvenliğini ve halk sağlığını bir kez daha gündeme getirmiştir. Ambalajlı sular ve özellikle polikarbonat damacanalar,’bisphenol a’ ve damacanalı sular konusunda kamuoyunda tartışmalar devam etmektedir. Kaynak suları ile ilgili mevzuat ve denetim yetkisi sağlık bakanlığına aittir. Ancak ‘gıda ile temas eden madde ve malzemeler’ konusunda ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sorumludur. Kısaca kaynak suyunu ambalajlı üretmek isteyen bir firma bu iki bakanlıktan ayrı ayrı izin almak zorundadır ve üretim de tüketim aşamasına kadar iki bakanlığın denetiminden geçmelidir” dedi.
 
“AKP hükümeti denetimlerde yetersiz”
Yüzlerce firmanın üretim ve dağıtım yaptığı sektörde denetimlerin yetersiz ve sağlıksız olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını ifade eden Soydan; “Gıda güvenliği ve halk sağlığı konularını çeşitli defalar TBMM gündemine getirerek hükümetin dikkatini bu yaşamsal önemi olan konuya çekmiştim. Gerek tarım bakanını, gerekse sağlık bakanını bu konuda uyarıcı ve tedbirlere yönelik çalışmalara öncülük etmesi amacıyla çeşitli soru önergeleri ve konuşmalar yaptım. Bu konuda gıda mühendislerinden daha fazla yararlanılması gerektiğini defalarca TBMM de gündeme getirdim ve gıda güvenliğinin ve halk sağlığının konunun eğitimini almış kişilere bırakılması gerektiğini ifade ettim. Gelinen noktada, AKP hükümetinin sağlık bakanının ve tarım bakanın denetim konularında ne kadar yetersiz kaldığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Yüzlerce firmanın üretim ve dağıtım yaptığı sektörde denetimlerin yetersiz ve sağlıksız olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır” diye konuştu.
 
“İçilebilir suyu temin edin”
AKP hükümeti döneminde halkın içtiği sudan bile şüphe duyar hale geldiğini vurgulayan Soydan; “Unutulmamalıdır ki, hükümet ilgili bakanlıklar damacana suları düzenli denetlemek zorundadır ve halk sağlığını korumakla yükümlüdür. Fakat hükümetin bir önemli yükümlülüğü daha vardır, o da vatandaşlara evlerinde musluklardan içilebilir su temin etmektir. Bu konuda hükümetin belediyelerle işbirliği içerisinde musluk sularının gönül rahatlığıyla içilebilir düzeylerde vatandaşlarımıza ulaştırılmasını sağlaması gerekmektedir. 10 yıllık AKP hükümeti halkımıza evindeki çeşmesinden sağlıklı su temin etmede başarısız olmuş, halkımızın içtiği suyu su firmalarına ihale etmiş bununla da kalmamış su firmalarını doğru dürüst denetleyememiş, denetletememiş… Okul sütüyle başlayan beceriksizlikler damacana suyuyla devam etmektedir. Hükümet en kısa sürede bilimsel veriler doğrultusunda gıda mühendislerinin öncülüğünde halk sağlığını ve gıda güvenliğini sağlayıcı tedbirleri almak zorundadır” şeklinde konuştu.
 
Bakanlık kirli suları açıkladı, Çanakkale’den ses yok
Sağlık Bakanlığı, piyasada sağlık açısından uygun olmayan markaları kamuoyuna açıklarken, Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün damacana sularından örnekler alarak yaptığı tahlil sonuçlarını gönderdiği Çanakkale Valiliği’nden herhangi bir açıklama gelmemesi dikkat çekti.
 
Vatandaş yanıt bekliyor
Sağlık Bakanlığını damacana ile su satışı yapan firmaları açıklamasına rağmen Çanakkale Valiliğinin sessizliğini koruması, Çanakkale’deki sonucu açıklamaması vatandaşların endişelenmesine neden oluyor. Damacana sularındaki kirlilik haberlerinin oraya çıkmasının ardından gözler Çanakkale de satışı yapılan su firmalarına çevrilmişti. Halkın yoğun taleplerinin ardından Çanakkale Halk Sağlığı müdürlüğü ekipleri merkezde satışı yapılan sulardan numuneler alarak tahlile göndermişti. Tahlil sonuçlarının geçtiğimiz günlerde valiliğe iletildiği, valilik tarafından dün sonuçların açıklanacağı ifade edilmişti. Sağlık Bakanlığı ülke genelindeki sonuçları açılmasına rağmen Çanakkale valiliği sessizliğini korudu. Çanakkale halkı tükettikleri suyun temiz olup olmadığını merak ediyor. Valilikten halk sağlığını yakından ilgilendiren konu ile ilgili tahlili sonuçlarının açıklanmasını istiyor.
 
İşte o markalar:
Sağlık Bakanlığı Türkiye çapında hizmet veren 254 su firmasının ürünleri üzerinde inceleme yaptı, yaklaşık bin 100 numune laboratuvara gönderildi. 114 markada uygunsuzluk tespit edildi, 15 dolum tesisinin sağlık şartları uygun bulunmadı. İşte o markalar; `Gençsu`, `Karlık Madran`, `Alka Madran`, `İvriz Su!, `Beysu`, `EDK Lara`, `Hünkar`, `Revan`, `Buzdağ`, `Kardelen`, `İdeal`, `Hazar Vox Nida`, `Bahçeayran`, `Esensu Özayran`, `Kabalak`
Paylaş