“Güvercin tedirginliğinden yeni acılara savrulduk...”

Çanakkale Tabip Odası`nın öncülüğünde, Çanakkale Kara Savaşları`nın 100`üncü yıldönümünde `Hekimler barış için bir araya geliyor` sloganıyla panel gerçekleştirdi. Avusturalya ve Yeni Zellenda Tabipler Birliği başkanlarının da katıldığı panelde, Çanakkale Kara Savaşları iki tarafın gözüyle aktarıldı. Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Bayazıt İlhan, Ermeni olaylarının üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen, bu acıların üzerine yeni acılar eklendiğini belirterek; “1915 olaylarından sonra yine bir Ermeni olan gazeteci Hrant Dink Türkiye`de bir silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Biz ona sahip çıkmayı başaramadık. Güvercin tedirginliğinden yeni acılara savrulduk. Bu acıların bir daha yaşanmaması için mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

562
 
 
Çanakkale Kara Savaşları`nın 100`üncü yıldönümünde hekimler `Savaşa karşı barışı savunmak` için Çanakkale`de bir araya geldi. Hafta sonu Süleyman Demirel Konferans Salonu`nda gerçekleştirilen panelde, Avusturalya ve Yeni Zellenda Tabipler Birliği Başkanlarının da katılımıyla Çanakkale Kara Savaşları`nda Anzac Birlikleri ve Osmanlı Ordu Birlikleri`nde sağlık hizmetleri konusu ele alındı. Panele, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy başta olmak üzere Türkiye`nin bir çok ilinden hekimler katıldı. Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Hülya Görgün böyle bir uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını belirterek; “Tam yüz yıl önce farklı etnik kökenden, farklı dilden, farklı inançları olan, birbirini tanımayan yüzbinlerce genç insan, başkalarının çıkarlarını gerçekleştirmek uğruna hayatlarını feda ettiler. Onlarla birlikte yüzbinlerce anne-baba, eş ve çocuk yaşamına dair hayallerini bir daha yaşamamak üzere hiç görmedikleri, görmeyecekleri bu topraklara gömdüler”dedi. Çanakkale Tabip Odası`ndan Uzman Dr. Naci Hasanefendi`nin moderatörlüğünü yaptığı panelde, Avusturalya Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Brian Owler ve Yeni Zellanda Tabipler Birliği Başkanı Dr. Mark Peterson ortak bir sunum gerçekleştirerek Gelibolu Savaşları`nda Anzac Birlikleri`ndeki sağlık hizmetlerini aktardılar. ÇOMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Mithat Atabay ise Gelibolu Savaşları`ndaki Osmanlı Birliklerindeki sağlık hizmetlerini aktardı.
 
 
“Hrant`a sahip çıkamadık”
Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Bayazıt İlhan, savaşlardan halkların kazançlı çıkmadığını belirterek; “Dünyada 1.500 milyar dolarlık bir silah harcama bütçesi var. Milyonlarca insanın aç olduğu bir dünyada,ülkeler yemiyorlar, içmiyorlar silahlara yatırım yapıyorlar. Türkiye, özellikle yoksulluğun yaygın oduğu bir ülke. Ama silah harcamalarında dünyada ilk 15 ülke arasına girmiş bulunmaktayız.” dedi. Ermeni olaylarının 100`üncü yılına da değinen İlhan; “ 24 Nisan günü Ermeniler dünyanın dört bir yanında 1915` te yaşadıkları acının yasını tutmaya çalıştılar. 100 yıl geçmesine rağmen bazı sorunların içerisinden hala çıkamıyoruz.1915 olaylarından sonra, yine bir Ermeni olan gazeteci Hrant Dink, Türkiye`de bir silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Biz ona sahip çıkmayı başaramadık. Güvercin tedirginliğinden yeni acılara savrulduk. Bu acıların bir daha yaşanmaması için mücadele etmemiz gerekiyor” diye belirtti.
Paylaş