“Grev haktır, yasaklanamaz!”

Bakanlar Kurulu tarafından “Milli güvenlik” gerekçesi ile yasaklanan Birleşik Metal İş Sendikası üyesi işçilerin grevine Çanakkale`den de destek geldi. Memur ve işçi sendikaları dün bir araya gelerek “Bu yasak hukuksuzdur” dediler. DİSK/Genel-İş Şube Başkanı Erdinç Uslan, “20 yılın en büyük işçi grevi olan metal işçilerinin grevinin yasaklanması yalnızca metal işçilerinin grevine değil tüm işçi sınıfına indirilmiş bir darbedir. Tam da bu yüzden, Metal işçisinin grevi olarak başlayan ve AKP Hükümeti tarafından yasaklanan bu grevi savunmak ve sürdürmek artık tüm işçi sınıfının ve emek dostlarının boynunun borcu olmuştur” dedi.

441
 
 
DİSK/Genel-İş Sendikası, KESK ve bağlı sendikaları, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları dün bir araya gelerek grevleri yasaklanan Birleşik Metal-İş sendikası üyesi işçilere destek verdiler. Ortak açıklamayı DİSK/Genel-İş Şube Başkanı Erdinç Uslan yaptı. “Hükümet, DİSK`e bağlı Birleşik Metal İş`in 29 Ocak`ta 10 kent 22 fabrikada 15 bin metal işçisiyle başlattığı greve Bakanlar Kurulu kararıyla 60 gün erteleme kararı verdi” diyen Uslan, Bu, Hükümetin ilk grev yasaklaması da değil. Aynı hükümet 2003-2004`te lastik ve cam, 2005`te maden ve 2014`te de cam ve maden grevlerini yasaklamıştı. Bunlar gösteriyor ki; grev yasaklamaları bugün AKP`nin sistematik olarak kullandığı emek düşmanı politikaları ve baskı araçları haline gelmiştir. Bakanlar Kurulu`nun son toplantısı 26 Ocak`ta olduğu halde 29 Ocak`ta metal grevini yasaklayan hayali Bakanlar Kurulu`nun gerekçesi ise `milli güvenliği tehdit` olmuştur. Anayasal demokratik bir hak olan grev yasaklanmıştır. Milli güvenliği tehdit ettiği bahanesiyle alınan grev erteleme kararı açıkça hukuksuzdur. Örgütlenme konusundaki engeller, işkolu barajları, yetki sistemi uygulamaları demokrasi ile bağdaşmayan ve emek düşmanı politikalardır. `Milli güvenliğe aykırı` gerekçesiyle grev yasaklamak ile AKP, sermayenin `güvenlikçi`liğini yaptığını bir kez daha ilan etmiştir. Yaşananlar polis devletinin ayak izleridir. AKP Kendine karşı çıkan, muhalif olan tüm unsurları baskı ve zor kullanarak ezme yoluna gitmektedir. Metal grevini yasaklayan hükümet bir kez daha safını belli etmektedir. 12 Eylül faşist darbesinin örgütü Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile 12 Eylül`ün ürünü AKP`nin çıkarları ve zihniyeti aynıdır. Ancak, DİSK buna yabancı değildir. DİSK, 12 Eylül askeri darbesinde kapatılarak ve düzmece 12 Eylül mahkemelerinde idamla yargılanan sendika önderleriyle daha önce de `milli güvenliği tehdit ettiği` iddialarına maruz kalmıştı” ifadelerini kullandı.
“Sokakta kazanılan haklar, masada kaybedilmeyecek”
“20 yılın en büyük işçi grevi olan metal işçilerinin grevinin yasaklanması yalnızca metal işçilerinin grevine değil tüm işçi sınıfına indirilmiş bir darbedir” diyen Uslan “Tam da bu yüzden, Metal işçisinin grevi olarak başlayan ve AKP Hükümeti tarafından yasaklanan bu grevi savunmak ve sürdürmek artık tüm işçi sınıfının ve emek dostlarının boynunun borcu olmuştur. Bugün, işçi sınıfını bir kez daha düşmanı olarak ilan eden hükümete safımızı bir daha belirterek haykırıyoruz. Özgür toplu pazarlık, insan onuruna yakışan ücret ve çalışma koşulları için başlattıkları ve işçi sınıfının onurlu bir geleceği için grevlerini savunan metal işçisinin tarafındayız. Metal işçisinin haklı ve meşru mücadelesinin yanındayız! İşçi sınıfının bedeller ödeyerek sokakta kazandığı grev hakkını da, sendikal özgürlükler mücadelesini de, masada kaybetmeyeceğiz. AKP`ye de, MESS`e de yenilmeyeceğiz. Hükümetin zorbalığı bizi susturamayacak, aksine mücadele azmimizi pekiştirecektir. Bu yasak bizi yıldıramadığı gibi, metal grevini tüm işçi sınıfına ve bütün kentlerin sokaklarına, fabrikalarına, parti binası önlerindeki gösterilere açacak, grevin alanı büyüyerek devam edecektir. Köleliği reddetmek, teslim olmamak, direnmek, mücadele etmek, yangına körükle gitmekse, bizler işçi sınıfının neferleri olarak yangına körükle gidiyoruz! Tavrımız susmak değil, mücadele ve haykırış olacaktır! AKP`nin yasağı gayri meşrudur, sokakta ve işyerinde direnişi esas alacağız. Grev karşıtı bu ablukayı dağıtacağız” şeklinde konuştu.
Paylaş