“Gazeteleri demokrasinin uç beyleri görüyoruz”
Başbakanlık tarafından 10 ilde açılmasına karar verilen ve aralarında Çanakkale’nin de yer almış olduğu Basın-Yayın ve Enformasyon Müdürlüğü ilde faaliyetlerine başladı. T.C Başbakanlık Basın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Çanakkale İl Müdürü Murat Dereli göreve atanmasının ardından kurumun oluşumu ve hedefleri hakkında gazetemize bilgi verdi. Merkezde 14’ü günlük olmak üzere toplam 19 gaze-tenin yer aldığını ve sektörde iyi yetişmiş elemanları elde tutmanın zor olduğunu belirten Dereli, şehir küçük olduğu için reklam pastasının küçük olduğunu ve nitelikli olanların yaşayacağına inandığını söyledi.
T.C Başbakanlık Basın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Çanakkale İl Müdürü Murat Dereli göreve atanmasının ardından kurumun oluşumu ve hedefleri hakkında gazetemize bilgi verdi. Merkezde 14’ü günlük olmak üzere toplam 19 gazetenin yer aldığını ve sektörde iyi yetişmiş elemanları elde tutmanın zor olduğunu belirten İl Müdürü Dereli şehir küçük olduğu için reklam pastasının küçük olduğunu ve nitelikli olanların yaşayacağına inandığını söyledi. Dereli kentte basın sektörünün gelişmesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, sektörden de kendi meslek onuruna sahip çıkmalarını beklediklerini söyledi.
OLAY: Kendinizi tanıtır mısınız?
- Doğma büyüme Ankara’lıyım. Gazi Üniversitesi İletişim Bölümünü bitirdikten sonra, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde gazetecilik üzerine yüksek lisans yaptım. Güneş, Fotospor, Türkiye, Meydan ve Gündüz gazetelerinde gazetecilik mesleğinde muhabirlikten, genel yayın yönetmeliğine kadar çeşitli kademelerde çalıştım. 3 aydır il müdürü olarak görev yapıyorum.
OLAY: Çanakkale’de basın enformasyon bölümü kurulmasına nasıl karar verildi, bir ilde kurulması için belirleyici kriter nedir?
- 2011 yılı Aralık ayında teşkilatımızın kuruluşunu belirleyen 231 sayılı kanun hükmünde kararname ile kurulmasına karar verildi. İlk atama Şubat 2012’de oldu. Kadrosunun ve gerekli şartlarının oluşturulmasından sonra çalışmalar başladı. Ben de il müdürü olarak 30 Ekim 2012 tarihinde göreve atandım. Şu anda 1 il müdürü, 2 şube müdürü ve 1 büro görevlisi ile hizmete devam ediyoruz. Kurulmasındaki kriter nüfusa göre gazete ve gazeteci sayısı.
OLAY: Çanakkale’deki yerel gazete sayısını nasıl buluyorsunuz? Sizce sayı fazla mı?
- Çanakkale’de çok gazete ve gazeteci dostumuz var. Çanakkale merkezde 19 gazete var, bunlardan 14 tanesi günlük. Gazeteleri demokrasinin uç beyleri olarak görüyoruz. Gazeteler bir toplumda demokrasinin ve şeffaflığın yerleşmesi açısından çok büyük önem teşkil etmektedir. Ama gazete sayısı ihtiyaçtan fazla olursa nitelikli personel çalıştırma konusunda zorluk yaşanabilir. Gelir temin edip çarkı döndürmek zorlaşır. Basın özgür bir sektör ve nitelikli gazeteler ayakta kalır. Şahsi fikrimi soracak olursanız bu kadar çok gazeteyi bu şehir taşımaz.
OLAY:
Basın enformasyon bölümünün görev alanları neler, hedefiniz nedir?
- Bölüm basının güçlendirilmesi, kentte bulunan gazetecilerin yerli ve yabancı meslektaşları ile bir araya gelmesi amacıyla kuruldu. Aynı zamanda gazetelerde çalışan personellerin sarı kart ve basın aracı ile kartlarını alma noktasında başvuru yapabileceği bir nokta. İleriki zamanlarda gazeteci arkadaşlarımızla daha sık bir araya gelmek ve sohbetler düzenlemek istiyoruz. Büyük medya kuruluşlarında görev yağan büyük isimleri Çanakkale’deki gazetecilerle bir araya getirmek istiyoruz. Yine gazetecilik ile ilgili akademisyenleri davet etmeyi ve seminerler yapmayı düşünüyoruz. İletişim Fakültesi ile bir protokol yapıp eğitim programları düzenlemek istiyoruz. Bunlar elbette sertifikalı olacak. Çanakkale basının sorunları ve çözülmesi üzerine elimizden geleni yapacağız. Yine Çanakkale basını ile ilgili yıllık basın yayın raporu hazırlanması da hedeflerimiz arasında. Kardeş gazeteler projesine ve gazeteci değişimi programlarına yine devam edeceğiz. Bölgesel medya şurası toplanacak. Yerel gazetecilerin ulusalda belirli süre çalışması ile ilgili projelerimiz var. Yine misafir gazeteciler ağırlanacak. Yurtdışı tecrübesi kazanmaları için planlama yapacağız. Yabancı dil eğitimine hız vereceğiz.
OLAY: Türkiye genelinde 10 ilde müdürlük açıldı dediniz, bunlar hangi iller? Hangi bölgede yoğunluk var?
- Marmara Bölgesi, Edirne, İstanbul’da yoğunluk olduğunu görüyoruz. Bu yoğunluğun sebebi gazete ve gazeteci sayısı. Afyon, Bursa, Çanakkale, Edirne, Gaziantep, Kayseri, Konya, Muğla, Samsun, Şanlıurfa’da açıldı.
OLAY: 3 ay gibi bir sürede Çanakkale’deki yerel gazeteler hakkında bir fikir edinmişsinizdir? Neler düşünüyorsunuz?
- Çanakkale yerel basınının nitelik anlamında üzerine bir şeyler koyması gerektiği düşüncesindeyim. Sektörde bir kararlılık olmalı. Sektörde yetişmiş elemanı elde tutmak zor. Maddi imkanlar kısıtlı. Şehir küçük, reklam pastası küçük. Son derece duyarlı bir Valimiz var. Bu kentte Başbakanlık yardımcılığı tarafından müdürlük açılması ile ilgili bir irade oluştuysa demek ki Çanakkale’de potansiyel var. Yerel gazeteleri geldiğimden beri takip ediyorum. Pek çoğunu severek ve ilgiyle takip ediyorum. Birkaç tanesini elime aldığım zaman gazete olduğunu hissettiriyor.
OLAY: Çanakkale’de Cemiyet, Aktif Gazeteciler Derneği ve Çağdaş Gazeteciler Derneği var ve bunlar da bir takım organizasyonlar yapacak. Bu noktada mükerrer etkinlikler olmaması için nasıl bir çalışma yapacaksınız?
- Bütün adımları onlarla birlikte atmak istiyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının yanımızda olmasını istiyoruz. Çanakkale Basın ve Yayın kuruluşu oluşturmak gibi bir hedefimiz var. Gazeteler de bu konuya olumlu yaklaştılar. Önümüzdeki süreçte olabilir.
OLAY: Çanakkale basını ve basın mensupları ile ilgili ne gibi projeler geliştirdiniz, neler var?
- Devlet enformasyon sisteminde bütün yerel gazeteler üst kadrolara ulaştırılıyor. Çanakkale ile ilgili toplam 37 projemiz var. Bu projelerin ciddi bir kısmı da basın mensupları ile birebir ilgili. Biz burada basın sektörünü daha iyiye götürmek için varız. Elimizden geleni yapacağız. Sektörden de kendi meslek onuruna sahip çıkmalarını bekliyoruz. 3 sivil toplum kuruluşunu da güçlü görmek istiyoruz.
OLAY: Çanakkale hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Çanakkale’de üç aydır bulunuyorum. Çok güzel ve insanları ise sıcakkanlı bir şehir. En güzel yanı da gerilimi olmayan bir şehir.